Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Preprečevanje širjenja covid-19: spremembe pri prehajanju meje

28. avgusta 2020 je bil v Uradnem listu objavljen Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije, ki spreminja 3. in 14 točko prvega odstavka 10. člena.

3. točka se po novem glasi: »3. osebo v gospodarskem prometu ali dejavnostih, ki se ob prehodu meje izkaže z ustreznimi dokazili o opravljanju prometa ali dejavnosti v Republiki Sloveniji ali tujini. Kadar gre za osebo, ki je zaposlena pri tujem podjetju, ki izvaja storitev v Republiki Sloveniji, in pri tem biva v Republiki Sloveniji, mora ta oseba ob prehodu meje predložiti tudi naslov prebivališča v Republiki Sloveniji;«

Tako je ob prehodu meje prehod potrebno izkazati z ustreznimi dokazili o opravljanju prometa ali dejavnosti v Republiki Sloveniji ali tujini, potrdilo A1 pa ni več obvezno. Zadostujejo ustrezna dokazila, ki dokazujejo potrebo po prehodu državne meje zaradi opravljanja gospodarske dejavnosti. Ostaja pa obvezna predložitev negativnega testa na COVID-19.

 

14. točka se po novem glasi: »14. osebo, ki prehaja mejo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov in se vrača čez mejo v najkrajšem času, ki je potreben za izvedbo opravila, vendar ne več kot 48 ur po prehodu meje ter predloži ustrezno dokazilo;«.

 

Izjema zaradi prehajanja meje zaradi neodložljivih osebnih opravkov je razširjena na prehajanje meje zaradi nujnih poslovnih razlogov. V obeh primerih se je treba vrniti v času, ki je nujno potreben za izvedbo opravila, ki pa ne sme biti daljši kot 48 ur. Drugi odstavek 10. člena ne določa, da je za izjemo iz 14. točke prvega odstavka 10. člena Odloka ob prehodu meje potrebno predložiti negativen test na COVID-19.

 

Sprememba Odloka omogoča vstop brez karantene članom vabljenih tujih delegacij brez negativnega izvida testa na COVID-19.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.