Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Apel za odprtje zaprtega dela gospodarstva

Sporočilo medijem

 

Ljubljana, 16. december 2020 - Gospodarska zbornica Slovenije je danes pozvala Vlado RS k odprtju zaprtega dela gospodarstva.

Generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc: "Zavedamo se, da se nahajamo v izjemno občutljivem obdobju. Od striktnega upoštevanja vseh predpisanih ukrepov zdravstvene stroke in NIJZ je odvisno, ali bomo uspeli premagati in ustaviti epidemijo covid-19. Vendar pa pozivamo Vlado Republike Slovenije, da z enakimi standardi varovanja zdravja v gospodarstvu omogoči, da delujejo vsa podjetja v vseh regijah, ki lahko in morajo zagotoviti upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. V podjetjih cenijo pomoč države, vendar pa le-ta ne more nadomestiti vsega izpadlega dohodka, zaradi česar so številna podjetja že na robu propada. Podaljševanje njihovega zaprtja ne bo imelo nepopravljivih posledic le za podjetja, temveč za celotno družbo."

Vlada RS je po delovnem posvetu s predstavniki gospodarstva, ki je potekal v soboto na Brdu pri Kranju, prisluhnila argumentom predstavnikov gospodarstva ter sklenila, da se v torek, 15. decembra 2020, povsod po državi sprostijo določene gospodarske dejavnosti. Sprostitev ukrepov velja za finančne storitve, storitve higienske nege, avtopralnice, kemične čistilnice ter cvetličarne od včeraj do 23. decembra 2020, razen če se bo v tem času epidemiološka slika poslabšala. Prav tako so se v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški ter gorenjski statistični regiji dodale nekatere dodatne izjeme od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

 

Vendar pa precejšen del gospodarstva, predvsem storitvene dejavnosti, še vedno ostaja zaprt. Med drugim gre za dejavnosti v trgovini (npr. knjigarne, prodaja blaga in tekstila, pohištveni saloni, trgovina z motornimi vozili[*], trgovine z oblačili in obutvijo[*], trgovina s tehničnim blagom, športno opremo[*]ipd.), nepremičninsko posredovanje, svetovanje, posredovanje storitev in še številna podjetja v drugih dejavnostih. Povsod tod lahko izpolnjujejo predpisano varnostno razdaljo do drugih obiskovalcev/potrošnikov v prodajalnah in druge ukrepe (nošenje mask, obvezno razkuževanje rok tako ob vstopu kot izstopu iz poslovnih prostorov)v povsem enakem oziroma celo v večjem obsegu kot v dejavnostih, ki so se odprle 15.12.Vendar pa ostajajo zaprti.

Zato je Gospodarska zbornica Slovenije pozvala Vlado RS, da z enakimi standardi varovanja zdravja v gospodarstvu omogoči, da delujejo vsa podjetja v vseh regijah, ki lahko in morajo zagotoviti upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

 

[*] Izvzeto v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski regiji.

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.