Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: GZS praznuje 170 let

Leto 2021 predstavlja za vašo, za našo Gospodarsko zbornico Slovenije pomembno prelomnico. Ravno v teh dneh namreč praznujemo visok jubilej - 170-letnico svojega obstoja.

Naša zgodovina se je začela pisati 12. januarja 1851, ko je v Ljubljani pričela delovati prva čez-sektorska gospodarska zbornica na Slovenskem, ustanovljena po odloku Franca Jožefa v okviru Avstrijskega cesarstva. Z osamosvojitvijo Slovenije je Gospodarska zbornica Slovenije leta 1991 postala nacionalna zbornica samostojne države in aktivno prispevala v predpristopnih pogajanjih za članstvo Slovenije v EU. Po uveljavitvi novega Zakona o gospodarskih zbornicah smo leta 2006 uvedli prostovoljno članstvo v GZS, leta 2008 pa prejeli tudi status reprezentativne gospodarske zbornice.

 Če bi morali izpostaviti tri aktivnosti, na katere smo v vseh 17 desetletjih posebej ponosni, ker so postale del slovenske tradicije, bi bili to:

-
  uvedba nagrad za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke pred 52leti; 
 začetek oglaševalske akcije Slovenija, moja dežela, katere naročnik je bila zbornica ter 
 začetek ere podeljevanja priznanj za najboljše inovacije pred 25leti.

V obdobju, ko smo skozi različna stoletja in države pluli naproti samostojni Sloveniji, smo se spreminjali, rasli in razvijali. Nenazadnje smo bili tudi del pogajalske ekipe za pristop v EU.

 
A vseskozi smo ostali zvesti našemu osnovnemu poslanstvu – zastopanju interesov članov in delovanju za dobrobit gospodarstva.

 Preteklo leto je bilo leto posebnih izzivov. Korona virus je zarezal v samo bit našega življenja in delovanja. Pluli smo med čermi in se uspeli največjim čerem izogniti. GZS je bila vseskozi vpeta v gospodarstvo; energijo smo usmerjali v sooblikovanje čim bolj življenjskih ukrepov in v podporo pri obvladovanju epidemije. Tudi zato lahko rečemo, da skupni gospodarski rezultati kljub peklenskemu letu, ki je za nami, niso slabi. A znotraj skupne zgodbe so tudi panoge in podjetja, ki preživljajo pogrom. Na ta podjetja še posebej mislimo in si prizadevamo, da obstanejo.

 Vsakega od nas je leto zaznamovalo. Sedaj pa obračamo nov list. Izkoristili bomo priložnosti, da rastemo, se spreminjamo, se razvijamo. Da skupaj dosežemo novo razvojno paradigmo, Slovenijo 5.0, ki jo razumemo kot družbo trajnostnega razvoja, ki zagotavlja visoko kakovost življenja za vse državljane.

 V obdobju 170 let zborničnega delovanja smo se vedno srčno in strokovno zavzemali za vaše interese. Uspehov se je nanizalo veliko, a tudi padcev ni manjkalo. Kajti bitke, v katere se spuščamo, so praviloma težke, včasih se zdijo nemogoče. Kljub temu vanje vstopamo in obljubljamo, da nam sape in volje ne bo zmanjkalo niti v naslednjih 170 letih.

 S spoštovanjem

mag. Sonja Šmuc

generalna direktorica

Boštjan Gorjup

predsednik


MEJNIKI ZGODOVINE GZS
 

MISLI IN ČESTITKE ZA 170 LET GZS

Ob tako visoki obletnici, kot jo letos praznujemo, vas vabimo, da nam na e-naslov170let@gzs.sipošljete misel o tem, kaj vam pomeni GZS, kaj vam predstavlja članstvo v največjem in najmočnejšem reprezentativnem gospodarskem združenju, kaj si ob tem želite ali pa želite GZS. Nabor zbranih misli bomo objavili na posebni spletni »steni« na portalu GZS www.gzs.siter na naših družbenih omrežjih.

 


 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.