Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Vključitev dnevnih delovnih migrantov med izjeme po novem Odloku o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19

  

Sporočilo medijem

GZS predlaga vključitev dnevnih delovnih migrantov med izjeme po novem Odloku o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 ali daljše prehodno obdobje za uveljavitev spremembe za to kategorijo zaposlenih.

Ljubljana, 15. 7. 2021 – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) predlaga vključitev dnevnih delovnih migrantov med izjeme v Odloku o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki se začne uporabljati z današnjim dnem, oziroma zamik veljavnosti določil odloka zanje na 15. avgust 2021.

Gospodarska zbornica Slovenije je včeraj dopoldne na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa naslovila pismo, s katerim je Vlado Republike Slovenije pozvala, da se v Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 dodajo izjeme za dejavnost transporta in za dnevne delovne migrante. Tranzit in mednarodni transport sta bila včeraj naknadno že vključena med izjeme, za katere se pri vstopu v Slovenijo ne zahteva pogoj PCT.

Velika težava za gospodarstvo tako ostajajo delovni migranti, ki so zaposleni pri delodajalcih v Sloveniji in dnevno prehajajo mejo zaradi prihoda na delo. S strani velikih proizvodnih podjetij v obmejnih regijah dnevno prejemamo številne pozive, da je tej zahtevi z vidika organizacije delovnega procesa nemogoče zadostiti. Takšna zahteva pomeni organizacijo testiranj trikrat na teden, kar je zelo težko uskladiti tudi z lokalnimi zdravstvenimi domovi. Nova zaostritev čez noč skoraj onemogoči delo čezmejnih delavcev pri njihovih delodajalcih v Sloveniji. Podjetja te delavce nujno rabijo, saj lahko le tako organizirajo proizvodni proces in zadostijo rokom, s katerimi so zavezani kupcem.

V določenih podjetjih je delež zaposlenih, ki dnevno prehajajo mejo s Hrvaško, tudi 30 %, velik delež pa predstavljajo tudi zaposleni iz Bosne in Hercegovine. Ti delavci so zaposleni predvsem na delovnih mestih v proizvodnji, zato pri njih ni mogoče organizirati dela od doma. Nastopila bo težava z zagotavljanjem delovnih izmen v proizvodnji, kar bo lahko zmanjšalo obseg dela in povzročilo zamude. Velike težave bodo nastopile tudi pri agencijah za zagotavljanje delovne sile, ki imajo zaposlenih več tisoč delavcev iz Hrvaške ter iz Bosne in Hercegovine.

 Gospodarska zbornica Slovenije tako podaja dva alternativna predloga, in sicer:
-          da se tudi za delovne migrante določi daljše prehodno obdobje za uveljavitev spremembe, kot je bilo to določeno za tranzit in mednarodni promet (do 15. avgusta 2021)
ali
-          da se v Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 doda izjema za dnevne delovne migrante na način, da se tej kategoriji oseb dovoli v vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno, če imajo dokazilo o negativnem testu na virus SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi, ki ni starejši od 7 dni (po vzoru Avstrije).

V Avstriji je za dnevne migrante (delavce, šolarje, študente) obvezna predložitev dokazila o negativnem testu/cepljenju/prebolelosti. Veljavnost negativnega testa je v tem primeru 7 dni. Interpretacija rednih delovnih migrantov je v AT zelo široka[1].

Razumemo, da je zaradi vnovičnega porasta okužb in pojava novega, agresivnejšega seva novega koronavirusa potrebno ravnati kar se da previdno in zaščitno ter sprejemati odločitve z namenom zajezitve širjenja virusa, a doslej v Sloveniji ni bilo zaznati, da bi bili vir okužb v delovnih okoljih delavci iz tujine. Prav tako ni bilo zaznano, da bi bili delavci iz tujine vzrok za pojav novih okužb.

Delavci s prebivališčem v Sloveniji v določenih storitvenih dejavnostih lahko delo opravljajo pod pogojem PCT, pri čemer se na prisotnost virusa SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi testirajo enkrat tedensko. Enak pogoj – testiranje s hitrim antigenskim testom enkrat tedensko – je v Sloveniji veljal tudi v času, ko je bila v državi razglašena epidemija. Tako menimo, da zahteva po testiranju delavcev migrantov na 48 ur ni sorazmeren ukrep. Dejstvo je, da bo kljub vsem prizadevanjem za čim višjo stopnjo precepljenosti zaposlenih vedno obstajala določena skupina ljudi, pri katerih zaradi zdravstvenih razlogov cepljenje ni priporočljivo oz. jim je celo odsvetovano.

 1 https://www.sgz.at/covid-19/sl/nadzor-na-meji-med-avstrijo-in-slovenijo

 


Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.