Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: JAVNA RAZPRAVA - ENERGETSKI PREHOD SLOVENIJE


Državni svet Republike Slovenije, Svet za razvoj pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti ter Strateški svet GZS za energetski prehod 

vabijo na

JAVNO RAZPRAVO

ENERGETSKI PREHOD SLOVENIJE

v četrtek, 27. oktobra 2022, od 8:30 – do 13:00 ure,

v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije,

Ljubljana, Šubičeva 4.


Trenutno stanje na področju oskrbe z energijo v Sloveniji in Evropi izkazuje šibkost obstoječega energetskega sistema in kaže na zamujene odločitve v preteklosti. Post-epidemiološke razmere, ki jih je še zaostrila vojna v Ukrajini, jasno nakazujejo problematičnost energetske uvozne odvisnosti Slovenije. Ta prinaša velika tveganja za naše gospodarstvo in družbeno blaginjo, zato moramo stremeti k čim večji energetski samozadostnosti.

Potrebujemo učinkovite kratkoročne ukrepe, hkrati pa tudi temeljito premišljeno dolgoročno strategijo energetskega prehoda. Slednjo lahko oblikujemo na podlagi široke, javne in strokovno podprte razprave, ki temelji na kakovostnih orodjih in metodologijah ter kredibilnih podatkih za oblikovanje realističnih in medsebojno primerljivih scenarijev energetsko-podnebnega prehoda Slovenije.

Temu izzivu namenjamo posvet Energetski prehod Slovenije, v sklopu katerega bomo predstavniki industrije, energetike, stroke in generacije aktivnih mladih državljanov oblikovali priporočila za odločevalce in oblikovalce energetsko-podnebnih politik, s fokusom na posodobitvi Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta – NEPN.

 

Vljudno vabljeni na posvet in razpravo!

 


Alojz Kovšca

predsednik Državnega sveta

Več o dogodku

Program
Prijava

Za fizično udeležbo na dogodku je obvezna prijava do ponedeljka, 24. oktobra 2022 do 10. ure. Število mest za fizično udeležbo je omejeno na 50 udeležencev.

Dogodek bo mogoče spremljati na daljavo (v realnem času) na povezavi: drzavnisvet.si, število online udeležencev je neomejeno.

Razprava bo omogočena s posredovanjem vprašanj, komentarjev ali pobud pred ali med dogodkom na e-naslov: info@energetskiprehod.si.

 


 

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.