Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: GZS pozdravlja sprejeto uredbo in poziva Vlado tudi k reševanju problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij

Na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo odločitev vlade, ki je sledila predlogom gospodarskih organizacij in sprejela uredbo, s katero je zamejila ceno električne energije za mikro, mala in srednja podjetja. Pričakujemo, da bo vlada vložila dodatne napore v reševanje problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij, ki nimajo regulirane cene in so morala v zadnjih mesecih zakupiti električno energijo za 2023 po enormno visokih cenah.

Vlada je s sprejeto uredbo pokrila veliko večino podjetij ter administrativno razbremenila agencijo SPIRIT, ki bi morala sicer zbirati vloge podjetij za subvencijo. Hkrati je s tem ukrepom sprostila sredstva, namenjena zagotavljanju likvidnosti podjetij, zato na GZS pričakujemo, da bo vlada v začetku novega leta namenila pozornost reševanju problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij, ki nimajo regulirane cene, in so morala v zadnjih mesecih zakupiti električno energijo za 2023 po enormno visokih cenah. Ta podjetja namreč kljub subvencijam države, ki jih zagotavlja zakon o pomoči gospodarstvu, sprejet 16. decembra, ne bodo dosegla končne cene, ki jo ostalim podjetjem zagotavlja uredba. S tem bodo postavljena v nekonkurenčen položaj na domačem in mednarodnem trgu.


 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.