Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Tibor Šimonka bo na čelu GZS tudi v novem 4-letnem mandatu

29. maja bo nov 4-letni mandat predsednika GZS nastopil dosedanji predsednik GZS Tibor Šimonka. Člani skupščine GZS so mu namreč na današnji konstitutivni seji novega mandata na tajnem glasovanju namenili61 od 94 oddanih glasov. Skupščino GZS bo vodil Hugo Bosio, v novem mandatu bodo v Nadzornem svetu GZS JanezBijol (Bijol d.o.o.), DavidBratož (Krka d.d.), Marko Cvetko (Cinkarna Celje d.d.), Matjaž Čemažar (Domel Holding) in Danica Kos.

 


V svoji predstavitvi je Tibor Šimonka, SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d., je izpostavil, da vidi stabilno GZS kot poroka za stabilno gospodarstvo. »Vlade se spreminjajo. Svet okoli nas se spreminja. GZS ostaja.« Zbornica mora biti po njegovih besedah »strokovna, konsistentna in načelna, ne populistična,« vladi pa nastavljati ogledalo. Zagovarja dialog, a na enakopravni in spoštljivi ravni. Gospodarstvo po njegovih besedah potrebuje stabilne in predvidljive pogoje za doseganje rezultatov.

 


Zadnji dve leti je GZS pogosto gasila požare, hkrati pa delovala razvojno. Prenovila je strateške cilje Slovenije in si do leta 2030 zadala doseči: 95 mrd evrov izvoza, produktivnost dela v višini 88000 evrov, 3200 evrov povprečne bruto plače. Prvič smo si zastavili tudi nefinančne cilje – dvig snovne produktivnosti, napredek na lestvici DESI ter znižanje uvozne energetske odvisnosti. Večino teh ciljev je ponotranjila tudi vlada. Nedavno podpisano zavezništvo med gospodarstvom, vlado in znanostjo vidi kot tak primer. Poudaril je, da bo zagovarjal iste cilje tudi v svojem naslednjem mandatu in dodal, da lahko Slovenija te strateške cilje doseže le z močno, stabilno GZS, ki bo odigrala pomembno, na nekaterih področjih vodilno vlogo.

 


Med fokusi svojega naslednjega mandatnega obdobja je izpostavil nadaljevanje socialnega dialoga, stabilno, konkurenčno in predvidljivo poslovno okolje, strateški razvoj s poudarkom na zelenem in digitalnem prehodu ter internacionalizacija.

 


V svojem govoru je izpostavil tudi pomen vseh 700 tisoč zaposlenih v gospodarstvu, da bi to bilo močnejše, vidnejši, bolj slišani. »S pomočjo njih kot ambasadorjev gospodarstva bomo lažje dosegli cilje GZS, posledično pa tudi cilje Slovenije!« je še dodal.

 

Po izvolitvi se je predsednik GZS, ki je bil izvoljen za štiriletni mandat, zahvalil za podporo in zaupanje. Dejal je, da to šteje kot zelo veliko odgovornost predvsem v teh turbulentnih časih. »To ni moja zmaga, je zmaga vseh sodelavcev po regijah, združenjih, skupnih nalogah,« je še dodal in poudaril, da se v tem rezultatu zrcalijo tudi skupaj doseženi pozitivni premiki iz zadnjega obdobja. To ga tudi navdaja s prepričanjem v realizacijo novih ciljev.

 


Za novega predsednika Skupščine GZS je bil izvoljen Hugo Bosio, Celesta d.o.o., za člane nadzornega odbora GZS Janez Bijol, Bijol  d.o.o., David Bratož, Krka d.d., Marko Cvetko, Cinkarna Celje d.d., mag. Danica Kos, Matjaž Čemažar, Domel Holding, d.d.

 

Skupščina GZS je na seji ugotovila sestavo novega Upravnega odbora GZS, ki ga sestavljajo novo izvoljeni predsedniki združenj oz. zbornic dejavnosti in regionalnih zbornic. Seznam je objavljen na spletni strani GZS http://www.gzs.si/o_gzs/vsebina/Organizacija-GZS/Upravni-odbor-GZS.


Na kandidatni listi za predsednika GZS sta bila mag. Robert Ljoljo, predsednik uprave, Lek, d.d. in Tibor Šimonka, glavni podpredsednik, SIJ, Slovenska industrija jekla, d.d.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.