Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Podeljene nagrade Gospodarske zbornice Slovenije

Nagrajenci poosebljajo umetnost vodenja

Janko Koprivec, ustanovitelj, lastnik in prokurist SILIKO d.o.o., Vrhnika, Robert Medle, direktor Roletarstvo Medle d.o.o., Novo mesto, Milan Košeljnik, direktor Kolding d.o.o., Prevalje in Dragan Mešič, direktor Megras d.o.o., Murska Sobota so prejemniki Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke 2023. Na nocojšnji 56. slovesni podelitvi nagrad GZS v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ki je potekala pod sloganom Umetnost vodenja, so se njihovim dosežkom poklonili predstavniki državnega in političnega vrha, nekdanji nagrajenci in drugi gospodarstveniki.

O umetnosti vodenja 

Letošnji prejemniki Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke so voditelji z jasno vizijo, ki znajo svoje sodelavce motivirati, povezati in iz njih izvabiti najboljše ter jih v harmoniji popeljati do dosežkov in presežkov. Zagotovo so imeli zdrave osnove dobrega vodje že v genih, vendar so to danost morali razvijati in nadgrajevati.

Predsednik GZS Tibor Šimonka je navedel številne odlike ki krasijo vrhunskega vodjo in poudaril, da morajo dosegati tudi dobre poslovne uspehe. »Vendar je tudi doseganje dobrih poslovnih uspehov postala prava umetnost, še posebej glede na negotove družbene, gospodarske in politične razmere doma in po svetu ter v zadnjem obdobju še velike geopolitične neznanke po svetu,« je poudaril in čestital nagrajencem, ker »ste v teh časih najboljši, vodite svoje sodelavce proti uspehu in podjetju zagotavljate stabilen razvoj in vzdržno rast. Zaradi vas in številnim vam podobnim vem, da nas čakajo boljši časi.«

»Če želi Slovenija ponovno zagnati vse svoje družbene in gospodarske potenciale ter stopati po poti najbolj razvitih družb, potem se bomo težko izognili resnim in celovitim reformam. Smo še v času, ko ni nobene potrebe, da bi bile te reforme boleče, niti da bi ena interesna skupina prevladala nad drugo. Če se jih le lotimo iskreno, pošteno in strokovno. V ospredju naj bo dobrobit države kot celote in vseh njenih vitalnih podsistemov. Ključno vodilo reform mora biti, da bodo zaradi njih državljanke in državljani živeli bolje,« je poudarila slavnostna govornica, predsednica RS Nataša Pirc Musar.

»Uspešno voditi zaposlene, sodelovati s poslovnimi partnerji, razvijati razvojne priložnosti, iskati tržne priložnosti, izogibati se nastalim oviram, se prilagajati in pri tem zagotavljati stalno rast - to je umetnost! Znotraj te umetnosti pa je najpomembnejša umetnost obvladovanja samega sebe, tako čustveno kot tudi strokovno. Ljudje smo radi soustvarjalci nekega razvoja in vodja mora povezovati svoje ekipe tako, da se člani ekipe počutijo pomembni in sproščeni pri svojem delu. Hkrati pa mora dati priložnosti vsem udeležencem, da ponotranjijo skupne cilje in najdejo svojo vlogo v zmagovalni ekipi. To je umetnost,« je poudaril Martin Novšak, predsednik Komisija za Nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. V komisiji so bili še nekdanji nagrajenci -Petra Melanšek, Emil Marinšek, Jernej Zupančič, mag. Tomaž Berginc, Igor Kastelic- ter direktorica projektov na GZS Ariana Grobelnik.

In v soj žarometov so stopili nagrajenci ...

Janko Koprivec, lastnik podjetja SILIKO d.o.o., Vrhnika, si ob ustanovitvi podjetja ni niti v najbolj drznih sanjah predstavljal, da bo iz garažnega posla zraslo podjetje, ki svojo 30. obletnico praznuje kot pomemben člen evropske avtomobilske industrije, tesno vpet v oblikovanje njenega prihodnjega razvoja. Podjetje Siliko je razvojni dobavitelj in proizvajalec tehničnih izdelkov iz elastomerov in termoplastov. Prisotno je na več kot 30 tujih trgih. »Vodenje postane umetnost takrat, ko uspeš doseči zastavljene cilje tako, da postanejo cilji kolektiva in jih vsak izmed zaposlenih ponotranji. Orkester zaposlenih je treba voditi z lastnim zgledom, vrednotami in spoštovanjem – tako ti sodelavci zaupajo in sledijo na poti k cilju. Takšno uglašeno delo prinese uspeh in zadovoljstvo,« je svoj pogled na vodenje razkril Janko Koprivec. 

Nagrado GZS mu je izročila operna in koncertna solistka, mezzosopranistka Nuška Drašček, letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada. Janko Koprivec ima namreč rad vse vrste umetnosti, najbližja pa mu je glasba.

 



Robert Medle, direktor podjetja Roletarstvo Medle d.o.o., Novo mesto, 
je predstavnik druge generacije družinskega podjetja. Iz servisnega podjetja za montažo rolet se je z leti preoblikovalo v proizvodno podjetje. Glavni produkti so rolete in žaluzije ter proizvodnja polizdelkov za izdelavo rolet, žaluzij in PVC oken. Robert Medle je postal direktor pri 32 letih, pod njegovim vodstvom se je število zaposlenih povečalo s 50 na 200, po javno objavljenih podatkih je Roletarstvo Medle d.o.o., Novo mesto vodilni slovenski proizvajalec v panogi. Osredotočeno je na prodajo B2B partnerjem, ki so povezani z gradnjo in adaptacijami stanovanjskih in poslovnih objektov. »Podjetniki moramo združevati več lastnosti, da lahko uspešno vodimo svoja podjetja – delavnost, vztrajnost, iznajdljivost, poštenost, predrznost, odgovornost in vizionarstvo,« je o umetnosti vodenja dejal Medle. 

Nagrado je prejel iz rok vinske kraljice 2024 Sanje Ferjančič. Medle je namreč sommelier in velik poznavalec vina ter ljubitelj kulinarike. Njegovi hobiji pa so povezani še s športom, navtiko in potovanji.

 


Milanu Košeljniku, direktorju podjetja Kolding d.o.o., Prevalje, 
so lanske poplave kljub dolgoletnim izkušnjam prinesla nova življenjska spoznanja. Čeprav je bilo težko, so spoznali, da so kot ekipa sposobni premagati tudi najtežje izzive in ovire. To spoznanje jih je naredilo bolj enotne ter odločne za prihodnost. »Ovire na poti do uspeha so izziv, ki ga premagujemo s trdnim zaupanjem v svoje sposobnosti in sodelovanjem s ključnimi akterji na trgu. Ključ do uspeha se skriva v vzpostavljanju odnosov s potencialnimi kupci in gradnji zaupanja v naše podjetje,« poudarja Košeljnik. Podjetje Kolding d.o.o., ustanovljeno leto 1993, se je razvilo v priznanega proizvajalca visokokakovostnih valjev, rezervnih delov ter druge metalurške opreme. Dejavno pa je še v drugih panogah, kot so energetika, rudarstvo in inženiring. 

Nagrajenec pravi, da ga glasba s svojo čarobno močjo popelje v različna čustvena stanja, v katerih se lahko sprosti. Rad prisluhne filharmoničnim orkestrom. Nagrado mu je podelila mednarodno uveljavljena dirigentka Živa Ploj Peršuh.

 


Dragan Mešič, direktor Megras d.o.o., Murska Sobota, i
zhaja iz družine, v kateri se tradicija obrtništva prepleta že skozi več generacij. »Vodenje zahteva kombinacijo različnih veščin in lastnosti, ključno pa je tudi razumevanje, da popolnost ni vedno dosegljiva. Vendar si umetnik vodenja prizadeva za nenehno izboljševanje in doseganje najboljših rezultatov v danih okoliščinah,« je dejal. Podjetje Megras d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1991 in je prepoznaven in poslovno uspešen dobavitelj prirobnic na trgih Evrope in širše. Cenovno konkurenčnost in pozicijo na tujih trgih dosega z dobrimi nabavnimi viri vhodnega materiala, s hitro prilagodljivostjo, lokacijo podjetja in razvojem sodobnih konkurenčnih proizvodnih procesov ter odlično kakovostjo izdelka. Podjetje je tudi v času kriz zadnjih treh let ohranilo stabilnost in celo izboljšalo prodajo. Dragan Mešič ceni umetnost na mnoge načine. Že od malega je spremljal domače očetove starine in fotografije tete, poklicne fotografinje. Nagrado GZS mu je predala Andreja Ravnak, fotografinja, ki je na svetovnem natečaju prejela nagrado Travel photographer of the year 2023.


Prireditev v znamenju umetnosti

Ustvarjalnost, še zlasti upodabljajoča umetnost, je zaznamovala tako celostno grafično podobo letošnje podelitve Nagrad GZS kot slavnostno podelitev. Nagrade so podelile vrhunske umetnice, prejemnice različnih nagrad v kulturi, umetnost je izžarevala tudi izjemna scenografija s svetlobnimi učinki. Prireditev sta povezovala Mojca Mavec in Boštjan Romih. Pripovedno galerijo “Umetnost vodenja” pa so sooblikovali ustvarjalci in ustvarjalke Magičnega gledališča Serpentes, Učenci Glasbenega ateljeja Tartini, Ilustrator Jaka Vukotič in glasbeniki pod taktirko Rudolfa Gasa. Dogodek je nadgradila še razstava umetniški del akademskega slikarja in grafika Silvestra Plotajsa Sicoeja. Njegove slike so vabile na »potovanje v svet sijočega barvnega energijskega naboja«.

Več: TUKAJ

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.