Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o prepovedi proizvodov, proizvedenih s prisilnim delom, na trgu Unije

v okviru aktivnosti stebra I – konkurenčno poslovno okolje, vas obveščamo, da na ravni EU potekajo priprave Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o prepovedi proizvodov, proizvedenih s prisilnim delom, na trgu Unije. Glede besedila predloga Uredbe je že bil dosežen začasen dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom, naslednja faza zakonodajnega postopka je potrditev in sprejem predloga na obeh institucijah.

Glavni cilj predloga je, da bi se prepovedalo dajanje vsakršnih proizvodov, proizvedenih s prisilnim delom, na trg EU, onemogočanje njihove dostopnosti na trgu EU in njihov izvoz iz EU. Z namenom lažjega izvajanja Uredbe bo Evropska komisija vzpostavila podatkovno zbirko s preverljivimi in redno posodobljenimi informacijami o tveganjih prisilnega dela, vključno s poročili mednarodnih organizacij (npr. Mednarodna organizacija dela).

Pomembno je določilo, da bodo države članice določile organe, ki bodo vodili postopke nadzora v primeru pojava tveganja prisilnega dela na ozemlju države članice. Začasni dogovor pa je omogočil, da bodo lahko gospodarski subjekti po potrebi zaslišijo v vseh fazah preiskave.

Več informacij dostopnih na naslednji povezavi: Svet in Parlament dosegla dogovor o prepovedi proizvodov, proizvedenih s prisilnim delom - Consilium (europa.eu)

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.