Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Prehodno obdobje uvedbe reforme omrežnine ni dovolj

Na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo odločitev Sveta Agencije za energijo, da se začetek uporabe prenove obračuna omrežnine prestavi s 1. julija na 1. oktober 2024. To smo svetu agencije predlagali že pred meseci, potem ko smo na podlagi lastne analize ugotovili, da bi bile nekatere uporabniške skupine izpostavljene izrazitemu, tudi več stoodstotnemu povišanju omrežnin. Vendar trimesečni zamik nikakor ni dovolj.

V tem obdobju pričakujemo in pozivamo agencijo, da prilagodi metodologijo, saj razporeditev časovnih blokov ne omogoča podjetjem, da bi lahko prilagajala odjem. Cilj reforme naj bi bil namreč prav prilagajanje odjema in optimizacija distribucijskega in elektroenergetskega sistema, kar je, glede na trajanje posameznih časovnih blokov, nemogoče. 

Agencija se je pri pripravi metodologije zgledovala po španskem sistemu, ki pa je z vidika gospodinjskih odjemalcev bolj pregleden, za poslovne odjemalce pa bolj prilagodljiv.

»Razumemo, da je agencija vložila veliko časa in energije v pripravo reforme obračunavanja omrežnine, vendar nihče ni nezmotljiv. Z vztrajanjem pri škodljivi reformi bi ogrozili poslovanje podjetij, omrežje pa ne bo nič manj obremenjeno,« je poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Reforma ne upošteva specifičnosti slovenskega gospodarskega in energetskega konteksta v Sloveniji in ne temelji na ekonomskih analizah in oceni makroekonomskih vplivov reforme. GZS si prizadeva za pravičnejšo porazdelitev stroškov omrežnine ob hkratnem zavedanju, da je nujno potrebno vlaganje v širitev distribucijskega sistema, če želimo slediti ciljem zelenega prehoda. Vendar ne izključno na račun gospodarstva.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.