Zapri

Novice


Arhiv: Varnostna ocena reciklacije PET materialov za stik z živili

Znanstveno mnenje panela EFSA za materiale, ki prihajajo v stik z živili, encime, arome in pomožna tehnološka sredstva, se nanaša na varnostno oceno Linpakovega reciklacijskega postopka in Gneuss 2 reciklacijskega postopka, ki temeljita na super čisti tehnologiji. Kot surovina se za oba postopka uporabljajo vroče oprani in posušeni kosmiči PET materiala, ki se pridobijo iz recikliranih PET steklenic. Dokazano je, da lahko postopek Linpac zagotovi stopnjo migracije snovi v živilo pod mejo migracije (0,15 µg/kg hrane), ob upoštevanju scenarija izpostavljenosti za malčke. Postopek Gneuss 2 zagotovi stopnjo migracije snovi v živilo pod mejo migracije (0,1 µg/kg hrane). Panel je sklenil, da recikliran PET, pridobljen iz obeh procesov ne predstavlja tveganja, če se uporablja za stik z živili. Izjema je uporaba recikliranega PET iz postopka Linpac za embaliranje pitne vode.

Arhiv: Poročilo Evropske unije o ostankih pesticidov v živilih za leto 2016

Poročilo, ki so ga za leto 2016 pripravile države članice EU, Islandija in Norveška, daje vpogled v aktivnosti uradnega nadzora. Na podlagi analitičnih rezultatov, ki so jih zagotovile države poročevalke je bila izvedena podrobna analiza podatkov o pojavu pesticidov v hrani, ki predstavlja tveganje za zdravje evropskih potrošnikov. Kar 96,2 % od 84.657 analiziranih vzorcev je bilo znotraj zakonitih mej (81.482 vzorcev), 50,7 % testiranih vzorcev je bilo pod mejo detekcije, 45,5 % analiziranih vzorcev pa je vsebovalo ostanke pesticidov, ki ne presegajo mejnih rezidualnih vrednosti (MRL). Ostanki pesticidov so bili ugotovljeni v izdelkih rastlinskega izvora, izdelkih živalskega izvora, uvoženi hrani, ekoloških izdelkih in otroški hrani. Ocena tveganja je pokazala, da evropski državljani niso izpostavljeni ostankom pesticidov, ki bi lahko privedli do negativnih učinkov na njihovo zdravje.

Arhiv: Identifikacija dejavnikov tveganj – alergenov v živilih in njihova ocena tveganja za zdravje ljudi

Evropska delovna skupina za alergije, ki deluje v okviru Mednarodnega inštituta za vseživljenjsko raziskovanje (ILSI) je bila ustanovljena z namenom, odgovoriti na vprašanja javnosti, ki so se porodila po objavi podatkov Svetovne zdravstvene organizacije o naraščajočem številu alergij zaradi uživanja določene hrane. Postavljeni so bili kriteriji za alergene, ki vplivajo na zdravje ljudi z upoštevanjem razmerja zaužite doze alergene snovi, jakosti in poteka alergijske reakcije pri posameznikih. Projektna skupina spodbuja uporabo novih metod za ocenjevanje tveganja za zdravje ljudi pri določenih odmerkih ter aktivno sodeluje pri večjih evropskih projektih s področja alergij na hrano.

Arhiv: Kadrovska konferenca ZKŽP

15. oktobra 2018 na GZS v Ljubljani (Dimičeva 13, Dvorana C, 1. nadstropje) organiziramo Kadrovsko konferenco.

Arhiv: Imate inovacijo? Ste mogoče kmetijsko ali živilsko podjetje, ki išče nove mlade kadre? Raziskovalec z novimi idejami, vendar brez finančne podpore? Ali pa študent, ki si želi svoj inovacijski potencial v praksi razviti v enem izmed priznanih podjetij?

EIT Food nagovarja vse v naslovu omenjene deležnike, v središče dogajanja pa postavlja potrošnika ter mu ponuja možnost soustvarjanja kmetijsko-živilskega sektorja. Za kaj sploh gre? Preberite več v spodnjem dokumentu.

Arhiv: PO PRIMORSKO 2018

V petek, 14. septembra, so se primorska živilska podjetja in zadruge pod skupnim imenom »PO PRIMORSKO« že četrto leto zapored z degustacijami dobrot predstavila obiskovalcem centra Ljubljane. Prireditev poteka že od leta 2015 , in sicer tradicionalno v tednu, ko obeležujemo Dan vrnitve Primorske k matični domovini.

Arhiv: PO PRIMORSKO – KULINARIČNO DOŽIVETJE V SREDIŠČU SLOVENSKE PRESTOLNICE

Predstavitev z degustacijami dobrot primorskih živilskih podjetij in zadrug v Ljubljani postaja tradicionalna prireditev.

Arhiv: Sektor prehranskih dopolnil se je združil

Ljubljana, 18. september 2018 – Na pobudo nekaterih podjetij, je bilo včeraj ustanovljeno Združenje za prehranska dopolnila, kar kaže na pomembnost koordiniranih aktivnosti sektorja pri doseganju skupnih ciljev. Združenje za prehranska dopolnila bo delovalo pod okriljem GZS - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij kot največje reprezentativne zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Na ustanovni seji so bile predstavljene odprte teme in glavni izzivi, s katerimi se podjetja srečujejo in ki bodo predstavljala izhodišča letnega načrta dela.

Arhiv: Po primorsko 2018

Poletno razpoloženje se s primorskimi okusi nadaljuje tudi v septembru, zato vas vabimo na kulinarično doživetje PO PRIMORSKO, v Ljubljani, na Stritarjevi ulici od Tromostovja do Mestne hiše,v petek, 14. septembra 2018, od 12. do 18. ure.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.