Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: 24. senzorično ocenjevanje izdelkov s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva

Nadaljevalo se je 24. senzorično ocenjevanje s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva, ki ga je organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. V januarju je strokovni senzorični panel ocenil 275 izdelkov 15 podjetij, ki so se odločila za prijavo na letošnji razpis. Podelitev Odlični pekovski 2024 in s tem uradni rezultati letošnjega ocenjevanja bodo predvidoma znani v torek, 6. februarja 2024.

Arhiv: Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje 2024 - 2026, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja ter izdelkov iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. V skladu z Zakonom o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov odločitev o vstopu v novo programsko obdobje za sektor bodo pridelovalci in predelovalci sadja nadaljevali s plačevanjem prispevka za promocijo. Prispevek se bo še naprej plačeval za vse sadne vrste in sicer v višini 20 €/ha intenzivnega sadovnjaka ter v višini 1,5 €/ tono v Sloveniji pridelanega sadja, ki se ga predela. K sredstvom zbranih s prispevkom država doda vsaj 40 % proračuna. Aktivnosti promocije bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja, še posebej tistega, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija« in potrošnikom zagotavlja, da je sadje pridelano in predelano v Sloveniji, da je postopek pridelave in predelave dodatno kontroliran s strani neodvisnih kontrolnih organov ter da sadje dosega dodatne kakovostne parametre.

Arhiv: Seminar o označevanju zelene krme

COPA-COGECA, FEFAC in FEFANA so združile moči in DG SANTE predložile smernice za okoljsko označevanje krmnih mešanic za živali za proizvodnjo hrane, ki temeljijo na uporabi okoljskega odtisa izdelka (metoda LCA). Za predstavitev okvira zelenega označevanja krme in v pomoč pri oceni teh smernic s strani Komisije EU in nacionalnih strokovnjakov, so zgoraj omenjena združenja EU organizirala spletni seminar. Na njem so predstavila glavne značilnosti metodologije PEF/PEFCR s strani strokovnjaka za področje metode LCA, povratne informacije operaterjev, ki so delili svoje izkušnje z uporabo metodologije in predstavile smernice.

Arhiv: Opozorilo zavezancem za plačilo prispevka za promocijo - predelava sadja

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča zavezance za plačilo prispevka za promocijo – predelava sadja, da morate v skladu z Zakonom o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, do konca meseca januarja 2024 izpolniti in oddati ter tudi plačati prispevek za promocijo iz sektorja sadja - predelava slovenskega sadja. Kot že zadnja leta je le ta obračun potrebno oddati v spletni aplikaciji EZPP, ki se nahaja na spletni strani Naša super hrana. Prilagamo link do aplikacije: https://www.nasasuperhrana.si/. Naprošamo vas, da obveznost poročanja in plačila opravite do konca januarja ter se s tem izognete zamudi in nadzoru kmetijske inšpekcije.

Arhiv: RAZPIS: 24. senzorično ocenjevanje izdelkov s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva

Vabljeni k sodelovanju na 24. senzoričnem ocenjevanju izdelkov s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.