Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Napredek izvajanja politik zajezitve otroške debelosti

Otroška debelost je eden izmed resnejših izzivov, saj se je v obdobju 40 let število debelih šoloobveznih otrok in mladostnikov povečalo iz 11 milijonov na 124 milijonov. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zato v septembru objavila poročilo o napredku izvajanja politik na področju prehranjevanja otrok, omejitve trženja in oglaševanja, obdavčitve sladkih pijač, nadzora nad otroško debelostjo, telesne aktivnosti ter šolskega okolja. Namen politik je doseči zastavljene cilje v letu 2025, predvsem na področju znižanja telesne mase otrok, mlajših od pet let, šoloobveznih otrok ter mladostnikov.

Arhiv: Na poti k SKP po letu 2020: primerjava svežnja reform z veljavnimi predpisi

Oddelek za politiko strukturnih in kohezijskih politik je pripravil informativno gradivo za odbor Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (odbor AGRI). Glavni namen prispevka je olajšati zakonodajno delo poslancev EP v zvezi z naslednjo reformo SKP. Prispevek bi lahko dodatno služil za raziskovanje in razpravo o predlogih skupne kmetijske politike, ki so jih predložili akademiki in zainteresirane strani.

Arhiv: Poročilo o akcijskem načrtu za boj proti protimikrobni odpornosti

Evropski parlament je 13. septembra prejel poročilo o evropskem akcijskem načrtu za boj proti protimikrobni odpornosti, ki ga je Evropska komisija objavila junija 2017. Poročilo opozarja na pomen spodbujanja in uporabe dobrih praks na vseh stopnjah proizvodnje in predelave živilskih proizvodov ter pomen varne in prehransko uravnotežene krme, posebnih strategij za krmo, sestavin krme, formul za krmo in obdelave krme. Poleg tega poročilo poziva Komisijo, naj v okviru večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-2027 dodeli dodatna sredstva, namenjena izključno raziskavam neterapevtskih krmnih nadomestkov za uporabo v živinoreji.

Arhiv: Znanstveni članek o lobiranju proti davku na sladkor

Nekatere države članice EU (Finska, Francija in Madžarska) so kot ukrep za zmanjšanje uživanja sladkih uvedle davek na sladkor. V juliju je bil objavljen članek, pripravljen s strani znanstvenikov iz švedske univerze iz Lunda. V članku je zajeta analiza argumentov in taktik zainteresiranih deležnikov proti uvedbi davka na sladkor. Omenjene so predvsem prakse in mehanizmi lobiranja, ki so bili uporabljeni v razpravi o uvedbi davka na sladkor s strani akterjev EU, ki delujejo na področju prehrane, telesne dejavnosti in zdravja.

Arhiv: Ponovna ocena natrijevega, kalijevega in kalcijevega ferocianida

Znanstveni panel EFSA za aditive za živila in vire hranil dodanim živilom je podal mnenje o ponovni varnostni oceni aditivov za živila - natrijevega (E535), kalijevega ferocianida (E536) in kalcijevega ferocianida (E538). Ferocianidi (E535-538) so dovoljeni izključno v dveh skupinah živil kot nadomestki soli. Absorpcija ferocianidov je nizka in ne prihaja do kopičenja v človeškem telesu. V zvezi z genotoksičnostjo in rakotvornostjo ni skrbi. Panel je sklenil, da ferocianidi (E535-538) glede na trenutno dovoljeno rabo ne predstavljajo tveganja za zdravje.

Arhiv: Ocena varnosti α-amilaze iz gensko spremenjenega Aspergillus nigerja (vrsta NZYM-SB)

Encim za živila α-amilaza (4-a-D-glukan glukanohidrolaza), ki je proizveden z gensko spremenjenim sevom Aspergillus niger (NZYM-SB), ne vsebuje proizvodnih organizmov ali njihovih DNK, zato ni varnostnega tveganja za okolje. α-amilaza se uporablja pri proizvodnji škroba, alkoholnih pijač (destilaciji) in pri peki. Subkronična toksičnost je bila ocenjena s pomočjo študije 90-dnevne peroralne toksičnosti pri glodalcih. Znanstveni panel je podal mnenje, da obstaja tveganje za alergijsko preobčutljivost s prehransko izpostavljenostjo v preseženih odmerkih, ne pa ob predvidenih pogojih uporabe.

Arhiv: Varnostna ocena reciklacije PET materialov za stik z živili

Znanstveno mnenje panela EFSA za materiale, ki prihajajo v stik z živili, encime, arome in pomožna tehnološka sredstva, se nanaša na varnostno oceno Linpakovega reciklacijskega postopka in Gneuss 2 reciklacijskega postopka, ki temeljita na super čisti tehnologiji. Kot surovina se za oba postopka uporabljajo vroče oprani in posušeni kosmiči PET materiala, ki se pridobijo iz recikliranih PET steklenic. Dokazano je, da lahko postopek Linpac zagotovi stopnjo migracije snovi v živilo pod mejo migracije (0,15 µg/kg hrane), ob upoštevanju scenarija izpostavljenosti za malčke. Postopek Gneuss 2 zagotovi stopnjo migracije snovi v živilo pod mejo migracije (0,1 µg/kg hrane). Panel je sklenil, da recikliran PET, pridobljen iz obeh procesov ne predstavlja tveganja, če se uporablja za stik z živili. Izjema je uporaba recikliranega PET iz postopka Linpac za embaliranje pitne vode.

Arhiv: Poročilo Evropske unije o ostankih pesticidov v živilih za leto 2016

Poročilo, ki so ga za leto 2016 pripravile države članice EU, Islandija in Norveška, daje vpogled v aktivnosti uradnega nadzora. Na podlagi analitičnih rezultatov, ki so jih zagotovile države poročevalke je bila izvedena podrobna analiza podatkov o pojavu pesticidov v hrani, ki predstavlja tveganje za zdravje evropskih potrošnikov. Kar 96,2 % od 84.657 analiziranih vzorcev je bilo znotraj zakonitih mej (81.482 vzorcev), 50,7 % testiranih vzorcev je bilo pod mejo detekcije, 45,5 % analiziranih vzorcev pa je vsebovalo ostanke pesticidov, ki ne presegajo mejnih rezidualnih vrednosti (MRL). Ostanki pesticidov so bili ugotovljeni v izdelkih rastlinskega izvora, izdelkih živalskega izvora, uvoženi hrani, ekoloških izdelkih in otroški hrani. Ocena tveganja je pokazala, da evropski državljani niso izpostavljeni ostankom pesticidov, ki bi lahko privedli do negativnih učinkov na njihovo zdravje.

Arhiv: Identifikacija dejavnikov tveganj – alergenov v živilih in njihova ocena tveganja za zdravje ljudi

Evropska delovna skupina za alergije, ki deluje v okviru Mednarodnega inštituta za vseživljenjsko raziskovanje (ILSI) je bila ustanovljena z namenom, odgovoriti na vprašanja javnosti, ki so se porodila po objavi podatkov Svetovne zdravstvene organizacije o naraščajočem številu alergij zaradi uživanja določene hrane. Postavljeni so bili kriteriji za alergene, ki vplivajo na zdravje ljudi z upoštevanjem razmerja zaužite doze alergene snovi, jakosti in poteka alergijske reakcije pri posameznikih. Projektna skupina spodbuja uporabo novih metod za ocenjevanje tveganja za zdravje ljudi pri določenih odmerkih ter aktivno sodeluje pri večjih evropskih projektih s področja alergij na hrano.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.