Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: PO PRIMORSKO – KULINARIČNO DOŽIVETJE V SREDIŠČU SLOVENSKE PRESTOLNICE

 

Predstavitev z degustacijami dobrot primorskih živilskih podjetij in zadrug v Ljubljani
postaja tradicionalna prireditev.

 

Ljubljana, 14. september 2018

 

Primorska je od nekdaj polna temperamenta. Igra valov, burja, primorska zemlja in jeklena volja domačinov – vse to daje primorskim jedem in vinu, ki se prenašajo iz roda v rod, pečat edinstvenosti. Odlične jedi in vina svojih prednikov oživljajo in ohranjajo tudi primorska živilska podjetja in zadruge, ki so zaradi ljubezni in velikega spoštovanja do svoje pokrajine, tradicije ter njene kulinarike združila svoje moči pod skupnim imenom Po primorsko. S sodelovanjem želijo prikazati pestrost in bogastvo dežele Primorske, ki se odraža tudi v lokalnih živilskih proizvodih.

 

Že četrto leto zapored so se danes v Ljubljani z brezplačnimi degustacijami predstavili Mlinotest, Mlekarna Planika, Pivka perutninarstvo, Delamaris, Kras, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, KZ Tolmin, KGZ Idrija in KZ Agraria Koper.

 

Pripravili so degustacije dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, svežega sadja in zelenjave ter primorskega sonca polnih vin. Igro okusov so začinili še s pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopil je primorski Pihalni orkester Marezige, za obveščanje o pestrem dogajanju pa je poskrbel Radio Antena z neposrednim oddajanjem iz Stritarjeve ulice. Na prireditvi, ki je pritegnila mnoge ljubitelje dobre hrane in pijače, je izdelke sodelujočih podjetij poskusil tudi letošnji zmagovalec MasterChefa, Jaka Mankoč.

 

Prireditev že tradicionalno poteka v tednu, ko obeležujemo Dan vrnitve Primorske k matični domovini. Podjetja in zadruge, ki sodelujejo pod skupnim imenom »PO PRIMORSKO«, predstavljajo pomemben del primorske živilske industrije.

 

Dogodka so se udeležili tudi nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec ter direktorji sodelujočih podjetij in zadrug.

 

Dodatne informacije:

barbara.rupnik@gzs.si, 01 5898 292

Ko nekdo reče »po primorsko« ima v mislih dobro hrano, odlično vino in prijetno družbo, kar ustreza opisu in naravi dogodka Po primorsko, menijo v Mlinotestu, zato se s ponosom kot vsako leto predstavljajo v projektu. Njihovi mlini meljejo že od daljnega leta 1867, ko je ob reki Hubelj zrasel Jochmannov mlin. Danes so obiskovalce očarali z okusnimi jedmi iz svežih testenin, kot so ravioli in tortelini, z novimi okusi.

S prireditvijo Po primorsko skušajo v Mlekarni Planika predstaviti vsaj delček svojega okoliša, kjer je zrak poln življenjske energije, narava pa je pravljično lepa in razkošna. Spoštujejo vse, kar je narava ustvarila in tako pristopajo tudi k svojemu delu. Prizadevajo si ohraniti prvinskost brez nepotrebnih posegov v naravne procese. V središču Ljubljane je tako zadišalo po tradicionalni sirni župi in po skrbno izdelanih sirih.

Pivka perutninarstvo je vrhunski proizvajalec perutninskega mesa in izdelkov, ki je edini pridobil tako certifikat Izbrana kakovost Slovenija kot certifikat Višja kakovost. Na prireditvi so mimoidočim zadišale sveže okusne piščančje pleskavice in čevapčiči iz 100% piščančjega mesa lokalnega porekla. Na kulinaričnem dogodku pa so premierno predstavili tudi nove okuse pripravljenega piščančjega mesa za žar, z dodatki zelišč in sveže mediteranske zelenjave, kot so šparglji, por in rdeči radič.

Delamaris ohranja 140 letne tradicionalne recepture, a sočasno razvija tudi nove okuse, vse brez konzervansov in drugih aditivov,  brez glutena in GSO. V lanskem letu so na prireditvi prvič predstavili tunine solate, v tem letu pa so skupini odličnih rib, ki so lahko vedno pri naši roki, dodali nove okuse skušinih dobrot, med katerimi je bila posebej izpostavljena Mediterana - skuša z olivo, stročjim fižolom in kaprami.

Prav tako je nad sodelovanjem na tej prireditvi nadvse ponosno podjetje Kras, katerega vodilo sta kakovost, lokalnost in tradicija. Njihovo bistvo je skrito v imenu družbe in njihovi vpetosti v okolje, v katerem delujejo. Letošnje leto so se na dogodku ponovno ponosno predstavili tudi z mortadelo velikanko in znanim kraškim pršutom.

V osrčju Krasa klet Vinakras Sežana že od leta 1947 piše zgodbo uspeha. Razpoznavna vina odličnega okusa so rezultat tradicije, strasti in predanosti. Z globokim spoštovanjem do narave in lokalnih tradicij vzgajajo le sorte grozdja, ki popolnoma ustrezajo naravi območja, na katerem se nahajajo. Na prireditvi so ljubitelje žlahtnih kapljic navduševali z rubinasto rdečim Teranom PTP in zlato-rumeno Vitovsko Grganjo.

Tisočletna zgodovina vinogradništva in vinarstva je tudi temelj kleti Vinakoper, ki je nastanjena v osrčju domovine refoška. V njihovih vinih se čuti tisočletna tradicija vinogradništva in vinarstva ter mediteranska klima. Na pokušino so bili Refošk Koper, rubinaste barve, zlato-rumena Malvazija Koper, ročno trgan Capris Cabernet sauvignon ter prvi mošt.

Vinska klet Goriška Brda so zaradi težavne obdelave vinogradov na strmih pobočjih briških gričev pravi junaki vinogradov. Ker so ponosni na svoje korenine, so ob tej priložnosti ponudili na ogled in pokušino svežo, žgečkljivo sadno Penečo rebulo, šarmantno, zrelo vino Krasno Merlot ter elegantno vino Krasno Rebula, s čvrsto strukturo.

KZ Tolmin spada med tiste zadruge, ki so dokazale, da se lahko s kakovostjo svojih mesnin postavijo ob bok tako domačim kot tudi tujim podjetjem, zaradi česar lahko na svojih mizah okusite tradicionalne mesne dobrote iz Posočja. Danes so mimoidoče navduševali s tradicionalnimi klobasami in domačo zaseko, izdelanih po starih receptih in z veliko vloženega truda.

Osnovno vodilo KGZ Idrija je ponudba okusnih mesnin, narejenih po tradicionalnih recepturah, iz naravnih sestavin in kakovostnega slovenskega mesa. Letošnje leto so nase opozorili s slastno idrijsko klobaso, idrijsko hrenovko in njihovo domačo idrijsko zaseko.

V KZ Agraria Koper so nadvse ponosni na svoje sadje in zelenjavo, ki ju odlikujejo mediteranska klima, sonce, svežina in bližina morja. Vse to jim omogoča pridelavo skozi vse leto. Za prireditev Po primorsko so pripravili le najboljše – slastne fige, žižole in jabolka.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.