Zapri

Novice


Arhiv: Aktualni odprti razpisi za nepovratna in povratna sredstva

Pri aktualnih odprtih razpisih lahko podjetja zaprosijo za povračilo sredstev za omilitev posledic visokih cen energentov, za transformacijo podjetja v trajnostno in krožno poslovanje, za rekonstrukcijo ali gradnjo turističnih namestitvenih kapacitet ter za zagotavljanje celovitih storitev za potencialne podjetnike in podjetja preko podpornih institucij za leto 2023.

Arhiv: Izhodni covidni zakon: Vlada in Državni zbor prisluhnila gospodarstvu

Na GZS smo zadovoljni, da sta vlada in Državni zbor prisluhnila stališčem gospodarstva in da Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva, ki je bil sprejet v petek, 28. oktobra predvideva, da bo nadomestilo plače delavca za čas trajanja izolacije do 31. marca 2023 krila država iz proračuna.

Arhiv: JAVNA RAZPRAVA - ENERGETSKI PREHOD SLOVENIJE

Trenutno stanje na področju oskrbe z energijo v Sloveniji in Evropi izkazuje šibkost obstoječega energetskega sistema in kaže na zamujene odločitve v preteklosti. Post-epidemiološke razmere, ki jih je še zaostrila vojna v Ukrajini, jasno nakazujejo problematičnost energetske uvozne odvisnosti Slovenije. Ta prinaša velika tveganja za naše gospodarstvo in družbeno blaginjo, zato moramo stremeti k čim večji energetski samozadostnosti.

Arhiv: Vabilo na posvet SRIP MATPRO, »Pot do zelenega proizvoda – trajnost izven okvirjev«

Vabimo vas na posvet SRIP MATPRO "Pot do zelenega proizvoda - trajnost izven okvirjev", ki bo v četrtek, 13. oktobra 2022, v GH Bernardin v Portorožu. Veselimo se srečanja z vami!

Arhiv: Minister Han na seji Upravnega odbora GZS tudi o avansiranju pomoči

Člani Upravnega odbora GZS so na današnji seji, ki je potekala po uradni otvoritvi MOS 2022 na Celjskem sejmišču, gostili ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana.

Arhiv: Srečanje gospodarstva in politike: gospodarstveniki pričakovali več

Predstavniki gospodarstva so 5.9.2022 na srečanju s predsednikom Vlade RS dr. Robertom Golobom in pristojnimi ministri razpravljali o trenutno največjem izzivu za slovensko gospodarstvo - energetski draginji in dobavi energentov, ki pod vprašaj postavlja nemoteno poslovanje precejšnjega števila slovenskih podjetij. Gospodarska zbornica Slovenije je predstavila dvanajst nujnih ukrepov, med katerimi so ključni trije: takojšnja uvedba kapice na ceno energentov, uvedba kapice na cene energentov na evropski ravni vključno z odpravo odvisnosti cene električne energije od cene zemeljskega plina ter uvedba začasnih ukrepov za ohranitev delovnih mest. Dogodek je organizirala GZS ob sodelovanju OZS, TZS, ZDS in ZDOPS.

Arhiv: REC2022 Nova okoljska ustava – zeleni prehod ali cokla razvoja?

REC2022, Nova okoljska ustava – zeleni prehod ali cokla razvoja? 19. in 20. oktober 2022 Kongresni center Hotela Rimske Terme Konkurenca, kot ključni element tržnega gospodarstva, spodbuja gospodarsko učinkovitost in ponuja uporabnikom širši izbor kakovostnih proizvodov in storitev po bolj konkurenčnih cenah. Podjetja, ki na trgu ponujajo in izvajajo storitev ravnanja z odpadki, tako s svojimi zakonitostmi spodbuja in sili k zagotavljanju boljših storitev, nenehnemu razvoju in inovacijam ter ponujanju konkurenčnih cen.

Arhiv: Energetska kriza: Gospodarstvo pozdravlja ukrep pomoči

Na GZS pozdravljamo hitro ukrepanje vlade in sprejem zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.

Arhiv: Energetska kriza: Industrija je eden ključnih stebrov za delovanje države, zato se ne sme ustaviti

Ljubljana, 22. julij 2022 – Člani Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije so na svoji današnji izredni seji z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejanom Židanom razpravljali o nujnih ukrepih za gospodarstvo, zlasti tudi industrijo, povezanih z blaženjem energetske draginje in zagotavljanjem nemotene oskrbe z zemeljskim plinom. Člani UO so izpostavili, da je delovanje industrije vitalnega pomena za Slovenijo in pričakujejo enakopravno obravnavo celotnega gospodarstva in gospodinjstev/prebivalstva pri oskrbi z energenti in njihovih cenah. Nujna pa je tudi čimprejšnja uveljavitev sheme EU - začasnega okvira za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji v Rusiji proti Ukrajini.

Arhiv: Brez zemeljskega plina se kratkoročno ne bomo izognili kriznim razmeram

15.7.2022. Na današnjem sestanku, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije, so predstavniki devetih, pretežno industrijskih panog predstavili državni sekretarki Tini Seršen z Ministrstva za infrastrukturo (MZI) in državnemu sekretarju Matevžu Frangežu z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (Mgrt) aktualne težave in opozorili na posledice, ki jih lahko povzroči zaustavitev dobave plina iz Rusije.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.