Pravilnik o eruka kislini - UL 20/2004
Na podlagi zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov
ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00
in 42/02) izdaja minister za zdravje v soglasju z ministrom za
kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o eruka kislini*
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa najvišjo vsebnost eruka kisline
v oljih, masteh ter mešanicah olj in masti namenjenih za prehrano
ljudi ter v živilih, ki vsebujejo olja, masti ali mešanice olj in
masti (v nadaljnjem besedilu: živila) ter analitske metode za
določanje vsebnosti eruka kisline v teh živilih.
2. člen
Vsebnost eruka kisline v živilih iz prejšnjega
člena ne sme presegati 5%, preračunano na celotno vsebnost
maščobnih kislin v maščobi.
II. UGOTAVLJANJE SKLADNOSTI
3. člen
Za določanje vsebnosti eruka kisline v živilih iz
1. člena tega pravilnika se uporabljajo analitske metode določene v
Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika.
Vsebnost eruka kisline se ugotovi s hitrim testom, tako da se
določi:
celotno vsebnost dokozenojske kisline v živilih iz Priloge, ali
celotno vsebnost cis- dokozenojske kisline v živilih iz Priloge, s
plinsko-tekočinsko kromatografijo v pogojih, kjer so cis- in
trans-izomeri dokozenojske kisline ločeni; stacionarne faze,
primerne za te namene so na primer cianopropilpolisiloksani ali
tekoči kristali.
Če celotna vsebnost dokozenojske kisline, določene v skladu s prvo
alineo prejšnjega odstavka ali cis- dokozenojske kisline, določene
v skladu z drugo alineo prejšnjega odstavka v živilih iz 1. člena
tega pravilnika, izračunana na podlagi celotne vsebnosti maščobnih
kislin v maščobi, ne presega 5%, ni potrebno nadaljnje določanje
eruka kisline v izdelkih. V nasprotnem primeru se vsebnost eruka
kisline določi po metodi IV iz Priloge.
III. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
4. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati
pravilnik o eruka kislini (Uradni list RS, št. 89/99).
5. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi
v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 18. februarja
2004. |
|
dr. Dušan Keber l. r.
Minister
za zdravje
Soglašam!
mag. Franc But l. r
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano
|
* Ta pravilnik vsebinsko povzema Direktivo
76/621/EGS in Direktivo 80/891/EGS.
Pripeti dokumenti
Avtor: ZŽI