Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Pravilnik o eruka kislini - UL 20/2004


Na podlagi zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00 in 42/02) izdaja minister za zdravje v soglasju z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

P R A V I L N I K
o eruka kislini*

I. SPLOŠNE DOLOČBE

1. člen

Ta pravilnik določa najvišjo vsebnost eruka kisline v oljih, masteh ter mešanicah olj in masti namenjenih za prehrano ljudi ter v živilih, ki vsebujejo olja, masti ali mešanice olj in masti (v nadaljnjem besedilu: živila) ter analitske metode za določanje vsebnosti eruka kisline v teh živilih. 

2. člen

Vsebnost eruka kisline v živilih iz prejšnjega člena ne sme presegati 5%, preračunano na celotno vsebnost maščobnih kislin v maščobi.
 

II. UGOTAVLJANJE SKLADNOSTI

3. člen

Za določanje vsebnosti eruka kisline v živilih iz 1. člena tega pravilnika se uporabljajo analitske metode določene v Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika.
Vsebnost eruka kisline se ugotovi s hitrim testom, tako da se določi:
celotno vsebnost dokozenojske kisline v živilih iz Priloge, ali
celotno vsebnost cis- dokozenojske kisline v živilih iz Priloge, s plinsko-tekočinsko kromatografijo v pogojih, kjer so cis- in trans-izomeri dokozenojske kisline ločeni;  stacionarne faze, primerne za te namene so na primer cianopropilpolisiloksani ali tekoči kristali.
Če celotna vsebnost dokozenojske kisline, določene v skladu s prvo alineo prejšnjega odstavka ali cis- dokozenojske kisline, določene v skladu z drugo alineo prejšnjega odstavka v živilih iz 1. člena tega pravilnika, izračunana na podlagi celotne vsebnosti maščobnih kislin v maščobi, ne presega 5%, ni potrebno nadaljnje določanje eruka kisline v izdelkih. V nasprotnem primeru se vsebnost eruka kisline določi po metodi IV iz Priloge.
 

III. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA

4. člen

Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o eruka kislini (Uradni list RS, št. 89/99).
 

5. člen

Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.



Št. 0220-3/2004-1
Ljubljana, dne 18. februarja 2004.

 

dr. Dušan Keber l. r.
Minister
za zdravje
 
Soglašam!
mag. Franc But l. r
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano


* Ta pravilnik vsebinsko povzema Direktivo 76/621/EGS in  Direktivo 80/891/EGS.


Pripeti dokumenti

Avtor: ZŽI