Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Pravilnik o spremembah Pravilnika o dehidriranem konzerviranem mleku – UL 23/2008


Na podlagi drugega odstavka 37. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo) in 6. člena Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00, 42/02 in 47/04 – ZdZPZ) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje

P R A V I L N I K

o spremembah Pravilnika o dehidriranem konzerviranem mleku

1. člen

V Pravilniku o dehidriranem konzerviranem mleku (Uradni list RS, št. 31/04) se prvi odstavek 1. člena spremeni tako, da se glasi:

»(1) Ta pravilnik določa pogoje minimalne kakovosti, ki jih mora izpolnjevati delno ali v celoti dehidrirano konzervirano mleko (v nadaljnjem besedilu: izdelki), v skladu z Direktivo Sveta 2001/114/ES z dne 20. decembra 2001 o nekaterih vrstah delno ali v celoti dehidriranega konzerviranega mleka za prehrano ljudi (UL L št. 15 z dne 17. 1. 2002, str. 19), zadnjič spremenjeno z Direktivo Sveta 2007/61/ES z dne 26. septembra 2007 o spremembi Direktive 2001/114/ES o nekaterih vrstah delno ali v celoti dehidriranega konzerviranega mleka za prehrano ljudi (UL L št. 258 z dne 4. 10. 2007, str. 27).«.

2. člen

Črta se 2. člen.

3. člen

Priloga 1 se nadomesti z novo Prilogo 1, ki je kot priloga sestavni del tega pravilnika.

4. člen

Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

 

Št. 007-430/2007

Ljubljana, dne 19. februarja 2008

EVA 2007-2311-0196

Iztok Jarc l.r.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Soglašam!

Zofija Mazej Kukovič l.r.

Ministrica za zdravje

Priloga:

 

 »Priloga 1 

 

IMENA IZDELKOV IN DEFINICIJE

 

1. Delno dehidrirano mleko

Pomeni tekoč izdelek, sladkan ali ne, pridobljen z delno

odstranitvijo vode iz mleka, iz v celoti ali delno posnetega

mleka ali mešanice teh izdelkov, ki lahko vsebujejo smetano ali v

celoti dehidrirano mleko ali oboje, pri čemer v končnem izdelku,

dodano v celoti dehidrirano mleko, ne presega 25% skupne suhe

snovi mleka.

– Vrste nesladkanega kondeziranega mleka:

a. Kondenzirano mleko z visoko vsebnostjo maščobe

Delno dehidrirano mleko, ki vsebuje najmanj 15% (m/m) maščobe

in najmanj 26,5% skupne suhe snovi mleka.

b. Kondenzirano mleko

Delno dehidrirano mleko, ki vsebuje najmanj 7,5% (m/m)

maščobe in najmanj 25% skupne suhe snovi mleka.

   c. Kondenzirano mleko, delno posneto

Delno dehidrirano mleko, ki vsebuje najmanj 1% (m/m) in manj

kot 7,5% (m/m) maščobe ter najmanj 20% skupne suhe snovi mleka.

d. Kondenzirano mleko, posneto

Delno dehidrirano mleko, ki vsebuje največ 1% (m/m) maščobe

in najmanj 20% skupne suhe snovi mleka.

– Vrste sladkanega kondeziranega mleka:

e. Sladkano kondenzirano mleko

Delno dehidrirano mleko s primesjo saharoze (polbeli sladkor,

beli sladkor ali ekstra beli sladkor), ki vsebuje najmanj 8%

(m/m) maščobe in najmanj 28% skupne suhe snovi mleka.

f. Sladkano kondenzirano mleko, delno posneto

Delno dehidrirano mleko s primesjo saharoze (polbeli sladkor,

beli sladkor ali ekstra beli sladkor), ki vsebuje najmanj 1%

(m/m) in manj kot 8% (m/m) maščobe ter najmanj 24% skupne suhe

snovi mleka.

g. Sladkano kondenzirano mleko, posneto

   Desno dehidrirano mleko s primesjo saharoze (polbeli sladkor,

beli sladkor ali ekstra beli sladkor), ki vsebuje največ 1% (m/m)

maščobe in najmanj 24% skupne suhe snovi mleka.

2. V celoti dehidrirano mleko

Pomeni izdelek v trdni obliki, katerega vsebnost vode ne

presega 5% (m/m) končnega izdelka, pridobljenega z odstranitvijo

vode iz mleka, iz v celoti ali delno posnetega mleka, iz smetane

ali mešanice teh izdelkov.

a. Sušeno mleko z visoko vsebnostjo maščobe ali mleko v prahu

z visoko vsebnostjo maščobe

Dehidrirano mleko, ki vsebuje najmanj 42% (m/m) maščobe.

b. Sušeno polno mleko, ali polno mleko v prahu

Dehidrirano mleko, ki vsebuje najmanj 26% (m/m) in manj kot

42% (m/m) maščobe.

c. Sušeno delno posneto mleko, ali delno posneto mleko v

prahu

Dehidrirano mleko z vsebnostjo maščobe več kot 1,5% (m/m) in

manj kot 26% (m/m).

d. Sušeno posneto mleko ali posneto mleko v prahu

Dehidrirano mleko, ki vsebuje največ 1,5% (m/m) maščobe.

3. Postopki obdelave

a. Dodatna količina laktoze, ki ni večja kot 0,03% (m/m)

končnega izdelka, se dovoli za proizvodnjo izdelkov navedenih v

e. do g. 1. točke te priloge.

b. Ne glede na določbe Uredbe (ES) št. 853/2004 Evropskega

Parlamenta in Sveta z dne 29. aprila 2004 o posebnih higienskih

pravilih za živila živalskega izvora (UL L št. 139 z dne 30. 4.

2004, str. 55), zadnjič spremenjeno z Uredbo Komisije (ES) št.

1243/2007 z dne 24. oktobra 2007 o spremembi Priloge III k Uredbi

(ES) št. 853/2004 Evropskega Parlamenta in Sveta o posebnih

higienskih pravilih za živila živalskega izvora (UL L št. 281 z

dne 25. 10. 2007, str. 8) se morajo izdelki iz 1. in 2. točke te

priloge konzervirati:

– s toplotno obdelavo (sterilizacija, UVT, itd.) za izdelke

od a. do d. iz 1. točke te priloge,

– z dodajanjem saharoze za izdelke iz e. do g. 1. točke te

priloge in

– z dehidracijo za izdelke iz 2. točke te priloge.

c. Ne glede na določbe 1. in 2. točke te priloge glede

sestave izdelkov se vsebnost beljakovin v mleku lahko prilagodi

na najmanjšo vsebnost 34% (m/m) (izraženo v nemastni suhi snovi)

z dodajanjem in/ali odvzemanjem mlečnih sestavin tako, da se ne

spremeni razmerje med beljakovinami sirotke in kazeinom v mleku,

ki se prilagaja.

4. Dovoljeni dodatki in surovine

a. Vitamini in minerali v skladu z Uredbo (ES) št. 1925/2006

Evropskega Parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 o

dodajanju vitaminov, mineralov in nekaterih drugih snovi živilom

(UL L št. 404 z dne 30. 12. 2006, str. 26).

b. Dovoljene surovine za prilagoditev vsebnosti beljakovin iz

3. c točke te priloge so:

– mlečni koncentrat; Mlečni koncentrat je izdelek, pridobljen

s koncentriranjem mlečnih beljakovin z ultra filtriranjem mleka,

delno posnetega mleka ali posnetega mleka;

– mlečni permeat; Mlečni permeat je izdelek, pridobljen z

odvzemom mlečnih beljakovin in mlečne maščobe iz mleka, delno

posnetega mleka ali posnetega mleka z ultra filtriranjem in

– laktoza; Laktoza je naravna sestavina mleka, ki se običajno

pridobi iz sirotke z vsebnostjo brezvodne laktoze, ki ni nižja

kot 99,0% (m/m) v suhi snovi. Lahko je brezvodna ali vsebuje eno

molekulo vode v kristalih ali je mešanica obeh oblik.«.


Avtor: ZKŽP