Pravilnik o kakovosti pecilnega praška, praška za puding in vanilijevega sladkorja - UL 12/2003
Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o
kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02-ZDU-1 in 58/02-ZMR-1)
izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z
ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o kakovosti pecilnega praška, praška za puding in vanilijevega
sladkorja
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje za minimalno kakovost in
označevanje, ki jih morajo v prometu izpolnjevati pecilni prašek,
prašek za puding in vanilijev sladkor (v nadaljnjem besedilu:
izdelki).
Določbe tega pravilnika se ne uporabljajo za izdelke iz uvoza, ki
se proizvajajo in dajejo v promet v posameznih državah članicah
Evropske unije, če so skladne z njihovo nacionalno zakonodajo.
2. člen
Predpakirani izdelki morajo biti označeni v skladu
s predpisom, ki ureja splošno označevanje živil, in s tem
pravilnikom.
3. člen
Pri proizvodnji izdelkov se lahko glede na
tehnološko upravičenost uporabljajo aditivi v skladu s predpisom,
ki ureja aditive za živila, in arome v skladu s predpisom o
aromah.
4. člen
Nazivna oziroma neto količina, dovoljeno negativno
odstopanje ter način označevanja nazivne oziroma neto količine za
predpakirane izdelke morajo biti v skladu s predpisom, ki ureja
predpakirane izdelke.
II. POSEBNE DOLOČBE
a) Pecilni prašek
5. člen
Pecilni prašek je izdelek, ki se uporablja za
vzhajanje testa oziroma za povečanje prostornine testa s
sproščanjem plinov. Sestavljen je iz nosilca ogljikovega dioksida
(natrijev hidrogen karbonat, kalijev karbonat, amonijev bikarbonat
ali natrijev karbonat) in kislin (vinska kislina, citronska
kislina, mlečna kislina, jabolčna kislina, fosforjeva kislina in
lakton) ali njihovih soli.
Pri izdelovanju pecilnega praška se lahko kot redčilo uporablja
samo škrob.
6. člen
Pecilni prašek z vanilinom mora vsebovati najmanj
1% vanilina oziroma temu ustrezno količino etilnega vanilina.
7. člen
Pecilni prašek je lahko v prometu samo kot
predpakiran izdelek.
8. člen
Označba za pecilni prašek mora vsebovati tudi
podatek, za kakšno količino moke se lahko uporabi označena količina
pecilnega praška.
b) Prašek za puding
9. člen
Prašek za puding je izdelek, dobljen z mešanjem
škroba in drugih ustreznih sestavin, bistvenih za okus in
strjevanje pudinga.
Sestavina, ki je bistvena za okus pudinga, se mora označiti v imenu
izdelka (npr. vanilijev, jagodni, itd.).
Pri izdelavi praška za puding se lahko uporabljajo pšenični,
koruzni ali rižev škrob. Krompirjev škrob se lahko uporablja le, če
je po posebni obdelavi primeren za ta namen.
Prašek za puding se lahko aromatizira z naravnimi, naravno
identičnimi ali umetnimi aromani in barva z barvili za živila. Iz
imena praška za puding mora biti razvidno, katere arome so bile
uporabljene (npr. prašek za puding z okusom vanilije).
10. člen
Prašek za puding mora izpolnjevati naslednje
pogoje:
biti mora praškast in brez kepic;
vonj in okus morata ustrezati posamezni vrsti praška za puding;
ne sme vsebovati tujih primesi.
11. člen
Prašek za puding, aromatiziran z vanilinom ali
etilnim vanilinom, se lahko označi kot »prašek za puding z
okusom vanilije«.
12. člen
Prašek za puding je lahko v prometu samo kot
predpakiran izdelek.
c) Vanilijev sladkor
13. člen
Vanilijev sladkor je mešanica sladkorja in vanilije
v prahu, ki mora vsebovati najmanj 10% vanilije v prahu.
14. člen
Vanilinov sladkor je mešanica sladkorja z
vanilinom, ki mora vsebovati najmanj 1% vanilina. Namesto vanilina
se lahko uporabi ustrezna količina etilnega vanilina.
Prepovedano je dajati v promet mešanico vanilijevega sladkorja z
vanilinovim sladkorjem.
III. PREHODNE IN KONČNA
DOLOČBA
15. člen
Izdelki morajo biti proizvedeni in označeni v
skladu s posebnimi zahtevami iz tega pravilnika do 31. decembra
2003.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so izdelki, proizvedeni
pred 31. decembrom 2003, lahko v prometu do prodaje zalog oziroma
prenehanja njihovega roka uporabnosti.
16. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehajo
veljati določbe 15. do 26. člena pravilnika o čaju, gorčici,
jedilni soli, pecilnem prašku, prašku za puding in vanilijevem
sladkorju (Uradni list RS, št. 56/99, 59/99-ZTZPUS in 2/00).
17. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi
v Uradnem listu RS.
Ljubljana, dne 14. januarja
2003. |
|
mag. Franc But, univ. dipl. inž. l. r.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
prof. dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.
Minister za zdravje
|
Avtor: ZŽI