Pravilnik o sladkorjih - UL 34/2004
Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o
kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 ZDU-1 in 58/02 ZMR-1)
izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z
ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o sladkorjih*
1. člen
(1) Ta pravilnik določa pogoje minimalne kakovosti,
ki jih morajo izpolnjevati sladkorji (v nadaljnjem besedilu:
izdelki), ki so namenjeni za prehrano ljudi, in metodo za določanje
tipa barve, konduktometrično določanje pepela ter barve raztopine
belega in ekstra belega sladkorja, ki so navedene v prilogi, ki je
sestavni del tega pravilnika.
(2) Konduktometrično določanje pepela v raztopini sladkorja je
določanje pepela na osnovi merjenja prevodnosti sladkorne
raztopine.
2. člen
Določbe tega pravilnika se ne uporabljajo za:
sladkor v prahu,
kandirani sladkor in
sladkor v obliki kristalov.
3. člen
Izdelki, navedeni v prilogi, morajo v prometu poleg
pogojev iz predpisa o splošnem označevanju predpakiranih živil,
izpolnjevati še naslednje pogoje glede označevanja:
1. brez poseganja v 6. točko tega člena se morajo za označevanje
izdelkov uporabljati samo imena izdelkov, navedena v delu A
priloge. Imena izdelkov iz 3. točke dela A priloge, se lahko
uporabljajo tudi za poimenovanje izdelkov iz te točke;
2. ne glede na določbo 1. točke in če se s tem ne zavaja
potrošnikov, se za izdelke:
opredeljene v delu A priloge lahko poleg obveznega imena izdelka
uporabljajo tudi druge oznake in nazivi, splošno uporabljeni v
različnih državah članicah;
lahko imena teh izdelkov uporabijo tudi v imenih izdelkov za
označevanje drugih izdelkov, če je to običajno;
3. za predpakirane izdelke, ki tehtajo manj kot 20 g, na oznaki ni
treba navesti neto mase;
4. pri oznakah raztopine sladkorja, raztopine invertnega sladkorja
in sirupu iz invertnega sladkorja mora biti navedena vsebnost suhe
snovi in invertnega sladkorja;
5. oznaka pri glukoznem sirupu ali sušenem glukoznem sirupu mora
vsebovati oznako »kristaliziran«;
Če izdelka iz 7. in 8. točke dela A priloge, vsebujeta več kot 5%
fruktoze na suho snov, morata biti, glede imena izdelka in kot
sestavini, označena kot »glukozni-fruktozni sirup« ali
»fruktozni-glukozni sirup« ali kot »sušeni
glukozni-fruktozni sirup« ali »sušeni
fruktozni-glukozni sirup«, odvisno od tega, ali izdelek
vsebuje večji delež glukoze ali fruktoze.
4. člen
Nazivna oziroma neto količina, dovoljena negativna
odstopanja ter način označevanja nazivne oziroma neto količine za
predpakirane izdelke morajo biti v skladu s predpisom, ki ureja
predpakirane izdelke.
5. člen
Uredbe EU, na katere se v prilogi sklicuje ta
pravilnik, so do 1. maja 2004 na vpogled pri Ministrstvu za
kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v slovenskem prevodu.
6. člen
(1) Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha
veljati pravilnik o kakovosti sladkorjev (Uradni list RS, št.
6/01), razen 8. člena ter prilog 2 in 3.
(2) V 8. členu pravilnika o kakovosti sladkorjev se besedi
»kakovostni pogoji« nadomestita z besedami
»pogoji minimalne kakovosti«.
(3) Ne glede prvi odstavek tega člena so lahko izdelki, ki so bili
proizvedeni in označeni pred 12. julijem 2004, v prometu do porabe
zalog.
7. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi
v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 25. marca 2004. |
|
mag. Franci But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
dr. Dušan Keber l. r.
Minister
za zdravje
|
* Ta pravilnik vsebinsko povzema Direktivo Sveta
2001/111/ES (UL L št. 10/53, 12. 1. 2002)
Pripeti dokumenti
Avtor: ZŽI