Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Pravilnik o sladkorjih - UL 34/2004


Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 ZDU-1 in 58/02 ZMR-1) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje

P R A V I L N I K
o sladkorjih*
 

1. člen

(1) Ta pravilnik določa pogoje minimalne kakovosti, ki jih morajo izpolnjevati sladkorji (v nadaljnjem besedilu: izdelki), ki so namenjeni za prehrano ljudi, in metodo za določanje tipa barve, konduktometrično določanje pepela ter barve raztopine belega in ekstra belega sladkorja, ki so navedene v prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Konduktometrično določanje pepela v raztopini sladkorja je določanje pepela na osnovi merjenja prevodnosti sladkorne raztopine.

2. člen

Določbe tega pravilnika se ne uporabljajo za:
sladkor v prahu,
kandirani sladkor in
sladkor v obliki kristalov. 

3. člen

Izdelki, navedeni v prilogi, morajo v prometu poleg pogojev iz predpisa o splošnem označevanju predpakiranih živil, izpolnjevati še naslednje pogoje glede označevanja:
1. brez poseganja v 6. točko tega člena se morajo za označevanje izdelkov uporabljati samo imena izdelkov, navedena v delu A priloge. Imena izdelkov iz 3. točke dela A priloge, se lahko uporabljajo tudi za poimenovanje izdelkov iz te točke;
2. ne glede na določbo 1. točke in če se s tem ne zavaja potrošnikov, se za izdelke:
opredeljene v delu A priloge lahko poleg obveznega imena izdelka uporabljajo tudi druge oznake in nazivi, splošno uporabljeni v različnih državah članicah;
lahko imena teh izdelkov uporabijo tudi v imenih izdelkov za označevanje drugih izdelkov, če je to običajno;
3. za predpakirane izdelke, ki tehtajo manj kot 20 g, na oznaki ni treba navesti neto mase;
4. pri oznakah raztopine sladkorja, raztopine invertnega sladkorja in sirupu iz invertnega sladkorja mora biti navedena vsebnost suhe snovi in invertnega sladkorja;
5. oznaka pri glukoznem sirupu ali sušenem glukoznem sirupu mora vsebovati oznako »kristaliziran«;
Če izdelka iz 7. in 8. točke dela A priloge, vsebujeta več kot 5% fruktoze na suho snov, morata biti, glede imena izdelka in kot sestavini, označena kot »glukozni-fruktozni sirup« ali »fruktozni-glukozni sirup« ali kot »sušeni glukozni-fruktozni sirup« ali »sušeni fruktozni-glukozni sirup«, odvisno od tega, ali izdelek vsebuje večji delež glukoze ali fruktoze.

4. člen

Nazivna oziroma neto količina, dovoljena negativna odstopanja ter način označevanja nazivne oziroma neto količine za predpakirane izdelke morajo biti v skladu s predpisom, ki ureja predpakirane izdelke. 

5. člen

Uredbe EU, na katere se v prilogi sklicuje ta pravilnik, so do 1. maja 2004 na vpogled pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v slovenskem prevodu. 

6. člen

(1) Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o kakovosti sladkorjev (Uradni list RS, št. 6/01), razen 8. člena ter prilog 2 in 3.
(2) V 8. členu pravilnika o kakovosti sladkorjev se besedi »kakovostni pogoji« nadomestita z besedami »pogoji minimalne kakovosti«.
(3) Ne glede prvi odstavek tega člena so lahko izdelki, ki so bili proizvedeni in označeni pred 12. julijem 2004, v prometu do porabe zalog.

7. člen

Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.



Št. 324-01-20/2004
Ljubljana, dne 25. marca 2004.

 

mag. Franci But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 
Soglašam!
dr. Dušan Keber l. r.
Minister
za zdravje




* Ta pravilnik vsebinsko povzema Direktivo Sveta 2001/111/ES (UL L št. 10/53, 12. 1. 2002)


Pripeti dokumenti

Avtor: ZŽI