Pravilnik o kakovosti soli - UL 70/2003
Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o
kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02-ZDU-1 in 58/02-ZMR-1)
izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z
ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o kakovosti soli
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje glede minimalne
kakovosti, ki jih mora pri proizvodnji in v prometu izpolnjevati
sol, namenjena za prehrano ljudi in proizvodnjo živil.
2. člen
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo
naslednji pomen:
sol je zmes natrijevega klorida (NaCl) ter magnezijevih in drugih
soli, namenjena za proizvodnjo oziroma pripravljanje živil in jedi
za prehrano ljudi;
evaporirana sol je sol, ki se pridobiva z izparevanjem slane vode v
industrijskih kristalizatorjih;
jedilna sol je evaporirana, morska ali kamena sol, ki ji je dodan
jod;
drobna sol je drobno kristalizirana ali drobno mleta sol;
kamena sol je sol, ki se pridobiva s predelavo solne rude;
morska sol je sol, ki se pridobiva z naravno kristalizacijo soli na
solnih bazenih;
nerafinirana morska sol je sol, ki se pridobiva z naravno
kristalizacijo soli na solnih bazenih in ki lahko vsebuje vidne
primesi naravnega izvora, kot posledico kristalizacije in ročnega
strganja soli na solnih bazenih;
rafinirana sol je sol, ki je bila očiščena vseh primesi in
nečistoč;
predpakirana sol je sol v embalaži, v kateri je vnaprej pakirana v
odsotnosti kupca, tako da vsebine embalaže ni mogoče spremeniti, ne
da bi s tem embalažo poškodovali ali odprli;
promet je skladiščenje, prodaja na debelo in drobno, prevoz,
razstavljanje z namenom prodaje, ponujanje v prodajo ter vsaka
prepustitev, dobava ali prenos soli na tretjo osebo proti plačilu
ali brez plačila.
3. člen
(1) Predpakirana sol mora biti označena v skladu s
predpisi, ki urejajo splošno označevanje predpakiranih živil, in v
skladu s tem pravilnikom.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka pri predpakirani morski
soli, ki ni jodirana, ni treba navesti roka uporabnosti.
4. člen
Pri proizvodnji jedilne soli se lahko glede na
tehnološko upravičenost uporabljajo tudi aditivi v skladu s
predpisi, ki urejajo aditive.
5. člen
Nazivna oziroma neto količina in dovoljena
negativna odstopanja ter način označevanja nazivne oziroma neto
količine za predpakirano sol morajo biti v skladu s predpisom, ki
ureja predpakirane izdelke.
II. VRSTA IN KAKOVOST SOLI
6. člen
(1) Po načinu proizvodnje sol razvrščamo na:
evaporirano sol;
kameno sol;
morsko sol.
(2) Po načinu obdelave sol ravzrščamo na:
rafinirano;
nerafinirano.
7. člen
Kamena in evaporirana sol, ki se tržita v Republiki
Sloveniji in se uporabljata za prehrano ljudi in proizvodnjo živil,
morata biti obvezno jodirani.
8. člen
Jedilna sol se jodira s 25 mg kalijevega jodida na
1 kg soli, tako da v 1 kg soli ni manj kot 20 mg in ne več kot 30
mg kalijevega jodida, ali z 32 mg kalijevega jodata na 1 kg soli,
tako da v 1 kg soli ni manj kot 26 mg in ne več kot 39 mg
kalijevega jodata.
9. člen
Rafinirana sol mora izpolnjevati naslednje
pogoje:
vsebovati mora najmanj 97% čistega natrijevega klorida na suho
snov;
ne sme vsebovati več kot 7% vode, razen v primeru drobne soli, ki
ne sme vsebovati več kot 0,5% vode;
ne sme vsebovati tujih primesi;
biti mora brez vonja;
biti mora bele barve, pri čemer sme imeti komaj opazen odtenek
kakšne druge barve;
5%-na vodna raztopina mora biti bistra ali komaj opazno motna (če
je motna, mora ob dodatku nekaj kapljic solne kisline postati
bistra), slana in brez grenkobe;
20%-na vodna raztopina mora biti nevtralna na lakmus;
pri drobni soli mora najmanj 90% drobne soli prehajati skozi sito z
luknjicami, ki merijo 1,25 mm.
10. člen
Nerafinirana morska sol mora izpolnjevati naslednje
pogoje:
vsebovati mora najmanj 95% čistega natrijevega klorida na suho
snov;
vsebovati mora najmanj 0,1% Ca(na 2+) in najmanj 0,2% Mg(na
2+);
ne sme vsebovati več kot 7% vode;
vsebuje lahko vidne primesi naravnega izvora, ki so posledica
kristalizacije in ročnega strganja soli na solnih bazenih;
biti mora brez vonja oziroma z značilnim vonjem po morju;
20%-na vodna raztopina mora biti nevtralna na lakmus;
ne sme vsebovati nobenih aditivov, ki se dodajajo živilu zaradi
tehnoloških ali organoleptičnih razlogov, doda se ji lahko samo
jod.
11. člen
(1) Sol je lahko v prometu samo kot predpakirana
sol in mora biti označena:
1. glede na način proizvodnje z označbo »morska sol«,
»evaporirana sol« ali »kamena sol«;
2. glede na način mletja z označbo »fino mleta«,
»grobo mleta« ali »nemleta«;
3. če so izpolnjeni pogoji iz osme alinee 9. člena tega pravilnika
z označbo »drobna sol«;
4. kot »nerafinirana sol«;
5. kot »jodirana sol« če je soli dodan jod;
6. kot »nejodirana sol« če soli ni dodan jod.
(2) Sol je lahko označena tudi z označbo »jedilna sol«
ali »kuhinjska sol«.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
(1) Sol mora biti proizvedena in označena v skladu
z določbami tega pravilnika do 30. junija 2003.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je sol, proizvedena in
označena pred 30. junijem 2003, lahko v prometu do porabe
zalog.
13. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehajo
veljati določbe pravilnika o čaju, gorčici, jedilni soli, pecilnem
prašku, prašku za puding in vanilijevem sladkorju (Uradni list RS,
št. 56/99, 2/00 in 12/03), ki se nanašajo na jedilno sol.
14. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi
v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 13. maja 2003. |
|
mag. Franc But l. r.
Minister za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
|
Soglašam!
|
prof. dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.
Minister za zdravje
|
Avtor: ZŽI