Pravilnik o sanitarno-zdravstvenih pogojih za predelavo živil rastlinskega izvora kot dopolnilno dejavnost na kmetiji - UL 93/2001
Na podlagi drugega odstavka 72. člena zakona o
kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja minister za
kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za
zdravje
P R A V I L N I K
o sanitarno-zdravstvenih pogojih za predelavo živil rastlinskega
izvora kot dopolnilno dejavnost na kmetiji
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1.člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa sanitarno-zdravstvene pogoje za
predelavo živil rastlinskega izvora, ki morajo biti izpolnjeni
glede prostorov, opreme, naprav, higiene, načina dela in osebja za
opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji.
II. SPLOŠNI POGOJI
2. člen
(zdravstvena
neoporečnost)
Pri predelavi živil rastlinskega izvora kot
dopolnilni dejavnosti na kmetiji morajo živila rastlinskega izvora
ustrezati pogojem, ki jih predpisuje ta pravilnik, in pogojem ki
jih predpisujejo:
zakon, ki ureja zdravstveno ustreznost živil in izdelkov ter snovi,
ki prihajajo v stik z živili,
predpis, ki ureja pogoje, ki jim morajo glede mikrobiološke
neoporečnosti ustrezati živila v prometu,
predpisi, izdani na podlagi zakona iz prve alinee tega
odstavka.
3. člen
(prostori, oprema in
transport)
Prostore in opremo za predelavo živil rastlinskega
izvora se sme uporabljati izključno za obdelavo, predelavo in
skladiščenje surovin in živil. Prostori morajo biti primerno
zaščiteni pred vstopom glodalcev, mrčesa in drugih živali v
prostore.
Prostori iz prejšnjega odstavka morajo biti priključeni na vir
pitne vode iz javnega vodovoda ali lastnega vira, ki mora biti
zaradi zagotavljanja zdravstveno ustrezne pitne vode pod stalnim
zdravstvenim nadzorom.
Odvajanje odplak iz poslovnih prostorov in objekta mora biti
urejeno v skladu s posebnimi predpisi. Kolikor je v kraju zgrajena
in v uporabi kanalizacija, mora biti objekt priključen na javno
kanalizacijsko omrežje.
Prostori za predelavo živil rastlinskega izvora morajo imeti ločen
čisti in nečisti del ter v njih tekočo toplo in hladno vodo s
posebnim umivalnikom za roke.
Delovni prostori, tla, stene, stropi, stroji in oprema morajo biti
čisti in dobro vzdrževani. Tla v vseh prostorih morajo biti iz
materialov, ki omogočajo mokro čiščenje in razkuževanje, stene
morajo biti iz takih materialov v vseh prostorih izdelane do višine
1,8 m. Stiki sten in tal morajo biti izvedeni z zaokrožnicami. Vsi
talni odtoki morajo biti rešetkasti. Mokro čiščenje in razkuževanje
morajo omogočati tudi materiali strojev, naprav in opreme.
V delovnih prostorih mora biti urejeno naravno prezračevanje, v
območju termične obdelave živil pa tudi prisilno zračenje. Odprtine
za naravno prezračevanje morajo biti zavarovane pred vdorom
insektov, glodalcev in drugimi živalmi.
Delovni prostori morajo biti primerno osvetljeni.
Na voljo morajo biti zaprte posode za odpadke, izdelane iz
materiala, ki omogoča mokro čiščenje in razkuževanje. Depo za
odpadke mora biti urejen v posebnem, fizično ločenem in ustrezno
vzdrževanem prostoru, v katerem morajo biti tla nagnjena proti
talnem odtoku.
Prostori za skladiščenje oziroma shranjevanje (kratkotrajno
skladiščenje) živil morajo imeti:
naravno ali prisilno zračenje in osvetlitev;
zaščito pred glodalci, mrčesom in drugimi živalmi.
Vsa živila oziroma surovine morajo biti skladiščena dvignjeno od
tal.
Prostor pred objektom, kjer potekata dostava in izdaja surovin
oziroma živil, mora biti protiprašno urejen. Vozilo za prevoz
surovin in transportna posoda morata ustrezati predpisanim
minimalnim higienskim pogojem.
4. člen
(delovna in osebna
higiena)
Pred prostorom za predelavo živil rastlinskega
izvora mora biti nameščena garderobna omara z delovno obleko.
Obvezna je uporaba delovne halje ali predpasnika in pokrivala ter
obuvala samo za te namene. Osebe, ki delajo z živili, morajo stalno
skrbeti za čisto delovno obleko in obutev. Delovna obleka mora biti
iz materiala, ki se lahko prekuha in lika pri temperaturi nad 100
°C ali kemično čisti in mora biti bele ali druge svetle
pastelne barve.
Osebe, ki žive na kmetiji, lahko uporabljajo sanitarije v
stanovanjski hiši, v katerih morajo biti na voljo tekoča topla in
hladna voda, tekoče milo, brisače za enkratno uporabo in
dezinfekcijsko sredstvo ter koš za odpadke.
Za morebitno zaposleno osebje mora biti na razpolago dodaten
sanitarno garderobni prostor z dvodelno garderobno omaro za vsakega
zaposlenega.
Med delovnim procesom je potrebno zagotoviti čistočo delovnih
prostorov, opreme in naprav. Po končanem delu je potrebno opraviti
temeljito čiščenje. Za shranjevanje čistil in pripomočkov mora biti
zagotovljen poseben prostor ali zračna omara iz materiala, ki
omogoča mokro čiščenje.
5. člen
(osebe)
Osebe, ki opravljajo dopolnilno dejavnost na
kmetiji kot nosilci dopolnilne dejavnosti, in družinski člani, ki
skupaj z nosilcem sodelujejo pri predelavi živil rastlinskega
izvora kot dopolnilni dejavnosti na kmetiji, morajo imeti dokazilo
o znanju s področja higiene živil in osebne higiene ter dokazilo o
izpolnjevanju zdravstvenih zahtev za delo v proizvodnji živil.
Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji morajo poleg pogojev iz
prejšnjega odstavka imeti tudi ustrezno strokovno izobrazbo.
III. POSEBNI POGOJI
6. člen
(predelava sadja, zelenjave,
gozdnih sadežev, začimb in zelišč)
Predelava sadja, zelenjave, gozdnih sadežev, začimb
in zelišč obsega nečisti in čisti del proizvodnje.
V nečisti del sodita čiščenje in pranje sadja, zelenjave, gozdnih
sadežev, začimb in zelišč. Oprema v nečistem delu mora obsegati:
delovno površino, dvodelno pomivalno korito oziroma bazensko
korito, tuš za pranje zelenjave in sadja ter odlagalno
površino.
V čisti del sodijo postopki fine obdelave (npr. mletje, rezanje
sadja, zelenjave, gozdnih sadežev, začimb in zelišč), postopki
konzerviranja (pasterizacija, sterilizacija, fermentacija,
zamrzovanje) ter polnjenje in pakiranje. V čistem delu proizvodnje
je za različne tehnološke postopke potrebno urediti funkcionalno
ločene prostore oziroma območja.
Za sušenje sadja je potrebna sušilnica ter prostor, v katerem je
možno tudi skladiščenje manjših količin sadja.
Posebej je potrebno urediti prostor za žganjekuho, če se ta
opravlja kot proizvod v predelavi sadja.
Če se pri predelavi sadja, zelenjave, gozdnih sadežev, začimb in
zelišč opravlja tudi pakiranje in skladiščenje izdelkov, je za to
potrebno imeti urejen poseben prostor v skladu s tem
pravilnikom.
7. člen
(peka kruha, potic in peciva ter
izdelava testenin na tradicionalni način)
Skladiščni prostor za surovine za peko kruha, potic
in peciva ter za izdelavo testenin na tradicionalen način mora biti
suh, zračen in zaščiten pred glodalci, mrčesom in drugimi
živalmi.
Prostor za pripravo testa in oblikovanje izdelkov iz prejšnjega
odstavka mora biti urejen in opremljen na naslednji način:
delovne površine za oblikovanje izdelkov morajo biti izdelane iz
materialov, ki omogočajo mokro čiščenje in morajo biti higiensko
vzdrževane;
imeti mora dvodelno pomivalno korito ali bazensko korito z ročnim
tušem, s toplo in hladno vodo ter z odlagalno in odcejalno
površino;
v prostoru mora biti urejeno funkcionalno ločeno območje za
ravnanje s svežimi jajci;
v prostoru mora biti nameščen umivalnik za umivanje rok s tekočo
toplo in hladno vodo, tekočim milom in z brisačami za enkratno
uporabo.
Na kmetiji, kjer se opravlja peka kruha in ostalih izdelkov na
tradicionalni način, lahko te izdelke pečejo v obstoječi krušni
peči, ki mora biti kurjena z drvmi ali posredno ogrevana.
Prostori za shranjevanje končnih izdelkov morajo biti ustrezno
prezračevani. Oprema v teh prostorih mora omogočati mokro čiščenje
in razkuževanje.
IV. NADZOR
8. člen
(uradni inšpekcijski
nadzor)
Nadzor nad izvajanjem določb tega pravilnika
opravljajo zdravstveni inšpektorji v skladu s predpisi, ki urejajo
zdravstveno ustreznost živil.
V. PREHODNA IN KONČNA
DOLOČBA
9. člen
(rok za uskladitev)
Obstoječe kmetije, ki proizvajajo živila
rastlinskega izvora kot dopolnilno dejavnost na kmetiji, morajo
minimalne tehnične pogoje, za katere je potrebna gradbeno tehnična
preureditev, uskladiti z določbami tega pravilnika v roku dveh let
od njegove uveljavitve.
10. člen
(uveljavitev pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi
v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 18. oktobra 2001. |
|
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r.
|
Avtor: ZŽI