Pravilnik o postopkih za priznavanje označb posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil - UL 76/2003
Na podlagi četrtega odstavka 39. člena, četrtega
odstavka 45. člena, tretjega odstavka 46. člena, četrtega odstavka
47. člena, drugega odstavka 56. člena, 64. in 65. in 66. člena
zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02-ZDU-1 in
58/02-ZMR-1) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o postopkih za priznavanje označb posebnih kmetijskih pridelkov
oziroma živil*
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
(1) Ta pravilnik določa postopke za priznavanje
označb za posebne kmetijske pridelke oziroma živila, vpis v
evidence potrjenih specifikacij, vpis v evidence pridelovalcev
oziroma predelovalcev posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil,
način ugotavljanja skladnosti in kontrole ter tehnične in
organizacijske pogoje, ki jih morajo izpolnjevati organizacije za
izdajanje listin o skladnosti (v nadaljnjem besedilu:
certifikacijski organ) za posebne kmetijske pridelke oziroma
živila.
(2) Kot posebni kmetijski pridelki oziroma živila po tem pravilniku
se štejejo kmetijski pridelki oziroma živila z geografskim
poreklom, geografsko označbo, tradicionalnim ugledom, kmetijski
pridelki oziroma živila višje kakovosti in živila, ki se označujejo
s posebnimi označbami, ki jih določajo predpisi za posamezne vrste
živil.
(3) Ta pravilnik se ne uporablja za vino in druge proizvode iz
grozdja in vina ter za žgane pijače.
2. člen
(pomen izrazov)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo
naslednji pomen:
posebne označbe so označbe, ki so določene s predpisi za posamezne
vrste živil;
proizvajalec je pridelovalec oziroma predelovalec posebnih
kmetijskih pridelkov oziroma živil;
združenje proizvajalcev je skupina ali združba proizvajalcev, ki
pridelujejo oziroma predelujejo isti enake vrste poseben kmetijski
pridelek oziroma živilo.
3. člen
(specifičnost in tradicionalna
značilnost)
Ime kmetijskega pridelka oziroma živila mora biti
specifično in mora izražati tradicionalno značilnost. Za specifično
se šteje ime, ki je nastalo iz običaja in ne nasprotuje pravnemu
redu in morali. Za specifično se ne šteje ime, ki je zavajajoče.
Tradicionalna značilnost se izkazuje s pisnimi in ustnimi viri.
4. člen
(izjeme)
(1) V posebnih primerih se lahko določene
geografske označbe obravnavajo kot geografsko poreklo, tudi če
surovine za zadevne izdelke izvirajo iz drugega ali širšega
geografskega območja, kot je območje predelave, pod pogojem,
da:
je območje proizvodnje surovin omejeno,
obstajajo posebni pogoji za proizvodnjo surovin in
da obstajajo kontrolni mehanizmi, ki zagotavljajo izpolnjevanje
teh pogojev.
(2) Izjema iz prejšnjega odstavka velja le, če se kot surovine
obravnavajo žive živali, meso in mleko.
II. POSTOPEK ZA PRIZNANJE
OZNAČBE
5. člen
(začetek postopka)
(1) Postopek za priznanje označb posebnih
kmetijskih pridelkov oziroma živil, evidenco potrjenih označb
posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil in register
proizvajalcev posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil vodi Urad
RS za priznavanje označb kmetijskih pridelkov oziroma živil (v
nadaljnjem besedilu: urad).
(2) Postopek za priznanje označbe geografskega porekla, geografske
označbe ali označbe tradicionalnega ugleda kmetijskih pridelkov
oziroma živil se začne na podlagi vloge združenja proizvajalcev iz
geografskega območja pridelave oziroma predelave. Izjemoma lahko
poda vlogo tudi fizična ali pravna oseba, ki dokaže, da je na danem
območju edini proizvajalec določenega posebnega kmetijskega
pridelka oziroma živila.
(3) Postopek za uporabo označbe višje kakovosti in posebne označbe
za kmetijske pridelke oziroma živila se začne na podlagi vloge
proizvajalca ali njihovega združenja.
(4) Vloga se naslovi na Urad in se lahko nanaša le na posebne
kmetijske pridelke oziroma živila, ki jih proizvajalec prideluje
oziroma predeluje.
6. člen
(vloga za geografsko
poimenovanje)
(1) Vloga za priznanje označbe geografskega porekla
oziroma geografske označbe mora vsebovati:
a) identifikacijske podatke o vlagatelju (ime in priimek oziroma
firmo, naslov oziroma sedež s hišno številko, enotno matično
številko občana oziroma matično številko in davčno številko),
pravno organizacijsko obliko in v primeru kmetijskega gospodarstva
KMG-MID;
b) statut združenja proizvajalcev;
c) navedbo certifikacijskega organa, ki ga je vlagatelj izbral za
certificiranje in soglasje tega organa, da bo vlagatelja
certificiral;
d) interna pravila za označevanje;
e) specifikacijo, ki obsega:
predlog poimenovanja posebnega kmetijskega pridelka oziroma
živila, vključno s poimenovanjem geografskega porekla ali
geografske označbe;
opis posebnega kmetijskega pridelka oziroma živila, vključno s
surovinami in osnovnimi fizikalnimi, kemijskimi, mikrobiološkimi
oziroma organoleptičnimi značilnostmi;
razmejitev geografskega območja pridelave oziroma predelave;
poročilo o posebnostih dokumentacijo, ki dokazuje, da posebni
kmetijski pridelek oziroma živilo izvira iz tega geografskega
območja in utemeljuje neposredno povezavo s tem geografskim
območjem oziroma poreklom;
opis postopka pridelave oziroma predelave oziroma priprave za trg
posebnega kmetijskega pridelka oziroma živila in opis avtentičnih
in stalnih lokalnih metod pridelave oziroma predelave, če te
obstajajo;
ukrepe in sredstva, ki bodo zagotavljali predpisano kakovost.
(2) Vloga iz prejšnjega odstavka mora vsebovati tudi dovoljenje
Vlade Republike Slovenije ali lokalne skupnosti, kadar označba
posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil vsebuje državni ali
drug javni grb, zastavo, emblem, ime ali kratico imena Republike
Slovenije oziroma lokalne skupnosti.
7. člen
(vloga za tradicionalni ugled)
(1) Vloga za priznanje označbe tradicionalnega
ugleda mora vsebovati:
a) identifikacijske podatke o vlagatelju (ime in priimek oziroma
firmo, naslov oziroma sedež s hišno številko, enotno matično
številka občana oziroma matično številko in davčno številko),
pravno organizacijsko obliko in v primeru kmetijskega gospodarstva
KMG-MID;
b) statut združenja proizvajalcev;
c) navedbo certifikacijskega organa, ki ga je vlagatelj izbral za
certificiranje in soglasje tega organa, da bo vlagatelja
certificiral;
d) interna pravila za označevanje;
e) specifikacijo, ki obsega:
ime posebnega kmetijskega pridelka oziroma živila;
opis posebnega kmetijskega pridelka oziroma živila, vključno s
surovinami in osnovnimi fizikalnimi, kemijskimi, mikrobiološkimi
oziroma organoleptičnimi značilnostmi, ki se nanašajo na
tradicionalni ugled;
poročilo o posebnostih dokumentacijo, ki dokazuje, da posebni
kmetijski pridelek oziroma živilo izpolnjuje pogoje iz 3. člena
tega pravilnika;
opis postopka pridelave oziroma predelave oziroma priprave za trg
posebnega kmetijskega pridelka oziroma živila;
ukrepe in sredstva, ki bodo zagotavljali predpisano kakovost.
(2) Vloga iz prejšnjega odstavka mora vsebovati tudi dovoljenje
Vlade Republike Slovenije ali lokalne skupnosti, kadar označba
posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil vsebuje državni ali
drug javni grb, zastavo, emblem, ime ali kratico imena Republike
Slovenije oziroma lokalne skupnosti.
8. člen
(vloga za višjo kakovost in posebne
označbe)
(1) Vloga za priznanje označbe višje kakovosti in
posebne označbe mora vsebovati:
a) identifikacijske podatke o vlagatelju (ime in priimek oziroma
firmo, naslov oziroma sedež s hišno številko, enotno matično
številko občana oziroma matično številko in davčno številko),
pravno organizacijsko obliko in v primeru kmetijskega gospodarstva
KMG-MID;
b) navedbo certifikacijskega organa, ki ga je vlagatelj izbral za
certificiranje in soglasje tega organa, da bo vlagatelja
certificiral;
c) interna pravila za označevanje;
d) specifikacijo, ki obsega:
ime posebnega kmetijskega pridelka oziroma živila;
opis značilnosti posebnega kmetijskega pridelka oziroma živila,
vključno s surovinami in poglavitnimi fizikalnimi, kemijskimi,
mikrobiološkimi oziroma organoleptičnimi lastnostmi posebnega
kmetijskega pridelka oziroma živila;
dokumentacijo, ki dokazuje, da je določen posebni kmetijski
pridelek oziroma živilo po svojih specifičnih lastnostih
kakovostnejši od istovrstnih kmetijskih pridelkov oziroma živil
minimalne kakovosti;
opis postopka pridelave oziroma predelave oziroma priprave za trg
posebnega kmetijskega pridelka oziroma živila;
ukrepe in sredstva, ki bodo zagotavljali predpisano kakovost.
(2) Vloga iz prejšnjega odstavka mora vsebovati tudi dovoljenje
Vlade Republike Slovenije ali lokalne skupnosti, kadar označba
posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil vsebuje državni ali
drug javni grb, zastavo, emblem, ime ali kratico imena Republike
Slovenije oziroma lokalne skupnosti.
9. člen
(odločitev o vlogi)
(1) O vlogi za priznanje označb posebnih kmetijskih
pridelkov oziroma živil odloči urad.
(2) Če je vloga iz prejšnjega odstavka popolna in izpolnjuje
predpisane pogoje iz tega pravilnika, urad v Uradnem listu RS
oziroma v javnem glasilu objavi informacijo o prejeti vlogi za
geografsko poreklo, geografsko označbo in tradicionalni ugled ter
pozove javnost, da v 21 dneh po objavi poda pisne pripombe na
urad.
(3) Zaradi razvoja na znanstvenem in tehničnem področju, zaradi
ponovne definicije geografskega območja ali zaradi zahteve
strokovne komisije, urad od vlagatelja lahko zahteva temu ustrezno
dopolnitev vloge.
10. člen
(strokovna komisija)
(1) Vlogo iz 6., 7. in 8. člena tega pravilnika
obravnava strokovna komisija, ki jo imenuje minister, pristojen za
kmetijstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: minister), izmed
strokovnjakov z danega področja.
(2) Naloge strokovne komisije so:
pregled vloge za priznanje označbe posebnih kmetijskih pridelkov
oziroma živil in priprava pripomb, če so potrebne;
pregled in presoja pripomb na vlogo za priznanje označbe posebnih
kmetijskih pridelkov oziroma živil, prispelih na urad v času javne
obravnave;
priprava zahtev za dopolnitev vloge za priznanje označbe posebnih
kmetijskih pridelkov oziroma živil in presoja ustreznosti
dopolnitve vloge, če je potrebno;
priprava strokovnega mnenja o utemeljenosti vloge za priznanje
označbe posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
(3) Pri delu strokovne komisije sodeluje tudi predstavnik urada kot
tajnik strokovne komisije.
(4) Proračunska finančna sredstva in prostorske pogoje za delovanje
strokovne komisije zagotovi urad iz sredstev ministrstva,
pristojnega za kmetijstvo in prehrano.
11. člen
(vpis v evidenco)
(1) Na podlagi pozitivnega strokovnega mnenja
strokovne komisije iz prejšnjega člena urad izda odločbo o
priznanju označbe posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
(2) Urad vpiše označbo posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil
v evidenco potrjenih označb posebnih kmetijskih pridelkov oziroma
živil in objavi priznano označbo posebnih kmetijskih pridelkov
oziroma živil v Uradnem listu Republike Slovenije.
12. člen
(sprememba specifikacije)
(1) Vlagatelj lahko poda na urad vlogo za spremembo
oziroma dopolnitev specifikacije že priznane označbe posebnih
kmetijskih pridelkov oziroma živil. Vloga mora vsebovati:
identifikacijske podatke o vlagatelju (ime in priimek oziroma
firmo, naslov oziroma sedež, enotno matično številko občana oziroma
matično številko in davčno številko),
pravno organizacijsko obliko in v primeru kmetijskega gospodarstva
KMG-MID,
seznam sprememb in dopolnitev specifikacije,
spremenjeno oziroma dopolnjeno specifikacijo.
(2) Kolikor se sprememba oziroma dopolnitev nanaša na spremembo
tehnologije zaradi znanstvenega in tehnološkega razvoja ali
spremembo geografskega območja, spremembo prouči strokovna komisija
iz 9. člena tega pravilnika in odločitev sporoči certifikacijskemu
organu.
(3) Urad na podlagi pozitivnega mnenja strokovne komisije izda
odločbo o spremembi oziroma dopolnitvi specifikacije.
(4) Če se sprememba oziroma dopolnitev nanaša na spremembo
geografskega območja, se sprememba oziroma dopolnitev objavi v
Uradnem listu Republike Slovenije.
III. UGOTAVLJANJE SKLADNOSTI IN
KONTROLA
13. člen
(certifikacijski organ)
(1) Certifikacijski organi morajo biti akreditirani
skladno s standardom SIST EN 45 011.
(2) Kontrolo nad pridelavo in predelavo posebnih kmetijskih
pridelkov oziroma živil izvajajo certifikacijski organi, ki so
pravne osebe in jih v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo,
imenuje minister.
14. člen
(sklenitev pogodb)
Minister lahko imenuje enega ali več
certifikacijskih organov, ki izvajajo kontrolo nad pridelavo in
predelavo posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil, in z njimi
sklene pogodbe, s katerimi se uredijo medsebojna razmerja.
15. člen
(tehnični in organizacijski pogoji,
ki jih mora izpolnjevati certifikacijski organ)
Certifikacijski organ, ki izvaja kontrolo nad
pridelavo oziroma predelavo posebnih kmetijskih pridelkov oziroma
živil, mora izpolnjevati naslednje tehnične in organizacijske
pogoje:
1. imeti mora akreditacijsko listino, ki jo je izdala Slovenska
akreditacija ali tuja nacionalna akreditacijska organizacija, ki je
priznana s strani Evropskega združenja za akreditacijo, o
usklajenosti s splošnimi kriteriji za kontrolo nad pridelavo
oziroma predelavo posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil,
določenimi v standardu SIST EN 45 011;
2. imeti mora izdelan poslovnik kakovosti;
3. imeti mora jasne in podrobno razdelane kontrolne točke in
kriterije za ocenjevanje posebnih kmetijskih pridelkov oziroma
živil, pred izdajo certifikata vključno s sankcijami;
4. imeti mora vzpostavljen sistem reševanja pritožb v skladu s
standardom iz 1. točke tega člena;
5. biti mora tehnično usposobljen za opravljanje kontrole nad
pridelavo in predelavo posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil
ter mora določiti postopek vzorčenja;
6. pri izdaji certifikatov mora biti neodvisen in
nepristranski;
7. v delavnem ali pogodbenem razmerju mora imeti najmanj eno osebo,
ki ima univerzitetno ali visoko strokovno izobrazbo kmetijske ali
živilske smeri in najmanj pet let delavnih izkušenj v kmetijski ali
živilski stroki ter mora skrbeti za stalno strokovno izobraževanje
zaposlenih, ki se določi v pogodbi iz prejšnjega člena;
8. imeti mora tehnično možnost priključitve na aplikacijo evidence
potrjenih označb posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil, ki ga
vodi Urad;
9. imeti mora notranje akte, ki zagotavljajo varstvo podatkov v
skladu s predpisi o varovanju osebnih podatkov.
16. člen
(vloga za certificiranje)
(1) Vloga za certificiranje se pošlje
certifikacijskemu organu.
(2) Vloga iz prejšnjega odstavka mora vsebovati:
identifikacijske podatke o vlagatelju (ime in priimek oziroma
firmo, naslov oziroma sedež s hišno številko, enotno matično
številko občana oziroma matično številko, davčno številko in v
primeru kmetijskega gospodarstva KMG-MID) in v primeru združenja
tudi status združenja;
ime posebnega kmetijskega pridelka oziroma živila;
specifikacijo (elaborat) izdelka oziroma predpis o priznanju
označbe posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil;
dokumentacijo, ki dokazuje, da proizvodni obrati zadostujejo vsem
sanitarno-tehničnim predpisom;
opis delovanja notranje kontrole ter način vodenja proizvodne
dokumentacije.
17. člen
(prvi pregled)
(1) Na podlagi popolne vloge iz prejšnjega člena
certifikacijski organ predlaga plan zunanje kontrole ter pripravi
navodila za izvajanje kontrole.
(2) O kontroli proizvajalca sestavi kontrolor zapisnik, s katerim
se proizvajalca obvesti o pomanjkljivostih pridelave oziroma
predelave. Po ugotovitvi, da so bile odpravljene vse
pomanjkljivosti ter na podlagi vzorčenja in rezultatov analiz,
kontrolor pripravi končno poročilo.
18. člen
(certifikat)
(1) Certifikacijski organ na podlagi zapisnika iz
drugega odstavka prejšnjega člena o prvem pregledu in mnenja
certifikacijskega odbora iz 19. člena tega pravilnika odloči o
vlogi za certificiranje.
(2) Če je odločitev pozitivna, proizvajalcu izda certifikat in
predlaga Uradu, da ga vpiše v register proizvajalcev danega
kmetijskega pridelka oziroma živila.
19. člen
(certifikacijski odbor)
Certifikacijski organ imenuje certifikacijski odbor
(v nadaljnjem besedilu: odbor). Naloge odbora so:
pregledovanje specifikacij (elaboratov) za posebne kmetijske
pridelke oziroma živila;
pregledovanje poročila kontrolorja o pregledu;
podajanje strokovnih mnenj, na podlagi katerih certifikacijski
organ izda certifikat;
sprejemanje poslovnika kakovosti certifikacijskega organa;
reševanje zadev v primeru ugovorov zoper izdane certifikate in
odvzem certifikatov;
sprejemanje politike poslovanja v zvezi z dejavnostmi in delom
certifikacijskega organa, vključujoč program razvoja;
sprejem letnega programa dela ter poročila o njegovem izvajanju in
pregled finančnega poslovanja;
predlaganje cenika storitev certificiranja;
letno poročanje ministru o delu certifikacijskega organa in
odbora;
potrjevanje izbire podpogodbenika,
pregled označevanja certificiranih posebnih kmetijskih pridelkov
oziroma živil.
20. člen
(kontrola)
(1) Kontrolo nad pravnimi ali fizičnimi osebami, ki
imajo registrirano proizvodnjo posebnega kmetijskega pridelka
oziroma živila izvaja certifikacijski organ iz 13. člena tega
pravilnika.
(2) Pri proizvajalcu se kontrola izvaja najmanj enkrat letno in se
opravi popoln fizični pregled ter se po potrebi opravi tudi
nenapovedane rutinske preglede. O vsakem popolnem fizičnem pregledu
se sestavi zapisnik.
(3) Če v zapisniku obstaja sum, da proizvajalec ne proizvaja
posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil v skladu s
specifikacijo oziroma da potvarja ali ogroža zdravje potrošnikov, o
tem certifikacijski organ obvesti pristojnega inšpektorja. O
sproženem postopku obvesti tudi kontroliranega proizvajalca.
(4) Na predlog certifikacijskega organa urad izbriše proizvajalca
iz registra proizvajalcev posebnih kmetijskih pridelkov oziroma
živil, če se ugotovi, da le-ta ne izpolnjuje pogojev iz tega
pravilnika.
21. člen
(zaščitni znak)
Posebni kmetijski pridelki oziroma živila, ki
ustrezajo pogojem za uporabo ene od označb za posebne kmetijske
pridelke oziroma živila po tem pravilniku, so lahko označeni tudi z
zaščitnim znakom, ki ga določi in objavi minister, če izpolnjuje za
to predpisane pogoje. Zaščitni znak podeljuje urad.
22. člen
(poročanje o obsegu
proizvodnje)
Proizvajalci posebnih kmetijskih pridelkov oziroma
živil morajo uradu do konca februarja tekočega leta sporočiti obseg
proizvodnje posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil za preteklo
leto.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
23. člen
(prehodne določbe)
(1) Do imenovanja certifikacijskega organa iz 13.
člena tega pravilnika opravlja delo certifikacijskega organa sektor
za varnost in kakovost hrane Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano (v nadaljnjem besedilu: sektor) skladno s standardom
SIST EN 45011.
(2) Dokler naloge certifikacijskega organa opravlja sektor,
minister z odločbo imenuje člane certifikacijskega odbora. Sektor
na podlagi pozitivne odločitve certifikacijskega odbora o izdaji
certifikata izda proizvajalcu posebnih kmetijskih pridelkov oziroma
živil certifikat in odločbo o izdaji certifikata ter predlaga
Uradu, da vpiše proizvajalca v ustrezno evidenco.
24. člen
(imenovanje certifikacijskega
organa)
Minister lahko imenuje certifikacijski organ iz 13.
člena tega pravilnika tudi, če še nima akreditacijske listine iz
13. člena tega pravilnika, vendar jo le-ta mora pridobiti
najpozneje dve leti po imenovanju.
25. člen
(izdani predpisi)
(1) Kmetijske pridelke oziroma živila, za katere je
bil že izdan pravilnik, ki ureja o pogoje za uporabo označbe
»tradicionalni ugled«, ter kmetijske pridelke oziroma
živila, ki že imajo odločbo za uporabo označbe »višja
kakovost«, Urad vpiše v evidenco potrjenih označb posebnih
kmetijskih pridelkov oziroma živil.
(2) Proizvajalci posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil, ki
jim je bila izdana odločba Urada za uporabo višje kakovosti morajo
biti kontrolirani in certificirani v skladu s tem pravilnikom
najpozneje do 31. decembra 2003.
26. člen
(končna določba)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati
pravilnik o postopkih za priznavanje označb posebnih kmetijskih
pridelkov oziroma živil (Uradni list RS, št. 44/02).
27. člen
(uveljavitev)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi
v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 14. julija 2003. |
|
mag. Franci But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
dr. Dušan Keber l. r.
Minister
za zdravje
|
* Ta pravilnik vsebinsko povzema uredbi št. 2081/92
EGS in 2082/92 EGS
Avtor: ZŽI