Pravilnik o označbi geografskega porekla Piranska sol - UL 101/2003
Na podlagi četrtega odstavka 47. člena zakona o
kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02-ZDU-1 in 58/02-ZMR-1)
izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o označbi geografskega porekla Piranska sol
1. člen
Ta pravilnik določa način pridelave, predelave in
priprave za trg ter območje pridelave in predelave za sol z označbo
geografskega porekla Piranska sol.
2. člen
Označbo geografskega porekla Piranska sol ima lahko
sol pridelana, predelana in pripravljena za trg po postopku in na
območju, ki sta določena v specifikaciji za Piransko sol in jo je
potrdil Urad za priznavanje označb kmetijskih pridelkov oziroma
živil (v nadaljnjem besedilu: urad) v skladu s predpisom, ki ureja
postopke za priznavanje označb posebnih kmetijskih pridelkov
oziroma živil.
Specifikacija za Piransko sol iz prejšnjega odstavka je dosegljiva
na uradu, Dunajska cesta 56-58, Ljubljana.
3. člen
Sol, ki ima označbo geografskega porekla Piranska
sol, mora biti označena v skladu s predpisom, ki ureja splošno
označevanje predpakiranih živil in s tem pravilnikom.
4. člen
Označbo geografskega porekla Piranska sol lahko
uporablja pridelovalec oziroma predelovalec soli, ki pridobi
certifikat za to sol v skladu s predpisom, ki ureja postopke za
priznavanje označb posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
5. člen
Zaščitni znak za sol z označbo geografskega porekla
Piranska sol pridobi pridelovalec oziroma predelovalec soli v
skladu s predpisom, ki ureja zaščitni znak za označevanje
kmetijskih pridelkov oziroma živil.
6. člen
Pridelovalci oziroma predelovalci Piranske soli, ki
so do uveljavitve tega pravilnika uporabljali oziroma navajali ime
Piranska sol za svoje proizvode, morajo pridobiti certifikat iz 4.
člena tega pravilnika najpozneje v enem letu od dneva uveljavitve
tega pravilnika.
7. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi
v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 7. oktobra 2003. |
|
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r.
|
Avtor: ZŽI