Pravilnik o pogojih za uporabo označbe tradicionalni ugled za belokranjsko pogačo
Na podlagi drugega odstavka 45. člena zakona o
kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja minister za
kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o pogojih za uporabo označbe »tradicionalni ugled« za
belokranjsko pogačo
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa pogoje za uporabo označbe
»tradicionalni ugled« za belokranjsko pogačo in
postopek njene priprave.
2. člen
(označevanje)
Belokranjska pogača mora biti označena v skladu s
predpisom, ki ureja splošno označevanje predpakiranin živil,
predpisom, ki ureja zaščitni znak za označevanje kmetijskih
pridelkov oziroma živil in v skladu s tem pravilnikom.
Označbo »tradicionalni ugled belokranjska pogača« lahko
uporabljajo tisti pripravljalci belokranjske pogače, ki izpolnjuje
pogoje, določene s tem pravilnikom, ter so kontrolirani in
certificirani v skladu s predpisi, ki urejajo pogoje za uporabo
označb za posebne kmetijske pridelke in živila.
3. člen
(meroslovne zahteve)
Nazivna količina predpakirane belokranjske pogače,
njen dovoljeni negativni odstopek ter oznaka za nazivno količino
morajo biti v skladu s predpisom, ki ureja predpakirane
izdelke.
4. člen
(surovine)
Surovine za pripravo belokranjske pogače so:
50 dag mehke bele moke,
3 dcl mlačne vode,
2 kavni žlički soli,
20 g kvasa,
1 ščepec kumine,
1 celo jajce,
pol žličke sladkorja.
5. člen
(postopek priprave)
Za pripravo testa za belokranjsko pogačo se zdrobi
20 g kvasa in doda tri žličke bele mehke moke, 1/2 dcl mlačne vode
in pol žličke sladkorja ter vse skupaj premeša v gosto tekočo snov.
Tako pripravljeni kvasni nastavek mora vzhajati tako dolgo, da se
mu poveča volumen za več kot enkrat.
Iz bele moke, mlačne vode in kvasnega nastavka iz prejšnjega
odstavka se pripravi zames, ki se gnete 8 do 10 minut, tako da se
dobi gladko in ne pretrdo testo, ki se ne sme prijemati rok. Testo
se pokrije s prtom ali pokrovom posode, kjer se je zamesilo, in
vzhaja tako dolgo, da se njegov volumen poveča za enkrat. Tako
vzhajano testo se položi na pekač, premazan z oljem ali mastjo,
kjer se z rokama raztegne v velikost premera 30 cm. Testo se
raztegne po pekaču od 1 do 2 cm na debelo, proti robu se debelina
zmanjšuje, ker se testo z rokama razporedi iz notranjosti proti
robu. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, ker mora biti rob
pogače nižji od sredine. Po testu se do dna pekača, iz ene na drugo
stran, zarežejo poševne črte s približno 4 centimetersko medsebojno
razdaljo. Testo se premaže s stepenim jajcem, v katerega se doda
ščepec zrn kumine. Po vrhu se tako pripravljeno testo posuje s
ščepcem grobe morske soli.
Testo iz prejšnjega odstavka se peče v predhodno segreti pečici pri
220 °C od 20 do 25 minut. Pečena belokranjska pogača mora biti
svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka od 3 do 4 cm, ob robu pa od
1 do 2 cm.
Belokranjska pogača se ponudi še topla in se ne reže, ampak lomi po
zarezanih poševnih črtah.
6. člen
(vodenje pisne
dokumentacije)
Pripravljalci belokranjske pogače, ki uporabljajo
označbo tradicionalnega ugleda, vodijo podatke o količini
pripravljene in prodane belokranjske pogače.
7. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati
odredba o označbi tradicionalnega ugleda za Belokranjsko pogačo
(Uradni list RS, št. 49/01).
8. člen
(veljavnost)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi
v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 24. maja 2002. |
|
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r. |
Avtor: ZŽI