Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Pravilnik o spremembi in dopolnitvi pravilnika o pogojih za uporabo označbe “tradicionalni ugled” za idrijske žlikrofe – UL 33/2005


Na podlagi četrtega odstavka 45. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1, 58/02 – ZMR-1 in 45/04 – ZdZPKG) izdaja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 

 

P R A V I L N I K   O   S P R E M E M B I   I N   D O P O L N I T V I   P R A V I L N I K A

o pogojih za uporabo označbe “tradicionalni ugled” za idrijske žlikrofe

1. člen

V Pravilniku o pogojih za uporabo označbe “tradicionalni ugled” za idrijske žlikrofe (Uradni list RS, št. 52/02) se besedilo 4. člena spremeni tako, da se glasi:

»Surovine za pripravo idrijskih žlikrofov so:

1. testo:

– do 30 dag moke,

– 1-2 jajci,

– olje, voda ali mleko po potrebi, da testo nastane mehko;

2. nadev:

– 50 dag krompirja,

– do 5 dag ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine,

– do 5 dag čebule,

– drobnjak,

– majaron,

– črni poper,

– sol.

Proizvajalec sam določi količino čebule in ocvirkove masti, vsekakor pa morata biti obe sestavini uporabljeni.

Proizvajalci, ki prodajajo zamrznjene žlikrofe, morajo zaradi ohranjanja senzoričnih lastnosti uporabiti manjšo količino začimb in debelejše testo. Za isto količino nadeva se potrebuje za testo: 40–50 dag bele moke, do 4 jajca, olje, voda ali mleko po potrebi.

Surovine so navedene za 150 kosov idrijskih žlikrofov.«

2. člen

V 6. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:

»Če je neka napaka tako izrazita, da se izdelku za določeno lastnost odbije vse možne točke, je tak izdelek diskvalificiran.«

3. člen

Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

 

 

Št. 324-01-40/2002

Ljubljana, dne 14. marca 2005.

EVA 2005-2311-0113

Marija Lukačič l. r.

Ministrica za kmetijstvo,

gozdarstvo in prehrano

 


Avtor: ZŽI