Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Ekološki kmetijski pridelki oz. živila


Ekološki kmetijski pridelek oziroma živilo je pridelan oziroma predelan pretežno po naravnih metodah in postopkih, in sicer:
- z uporabo naravnih metod za zatiranje bolezni in škodljivcev;
- brez uporabe rastnih regulatorjev oziroma hormonov;
- brez uporabe lahkotopnih mineralnih gnojil;
- brez uporabe gensko spremenjenih organizmov ter njihovih produktov;
- brez uporabe ionizirajočega sevanja;
- z rejo, ki ustreza biološkim in etološkim zahtevam;
- z uporabo odpornih, lokalnim razmeram prilagojenih vrst in sort oziroma pasem;
- z uporabo dovoljenih aditivov in postopkov.

Pravilnik o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil - UL 71/2010 *Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil (Uradni list RS, št. 128/06, 21/07 – popr. in 37/07), določba drugega odstavka 10. člena pa se uporablja do 31. decembra 2010.

 


Avtor: ZKŽP