Pravilnik o vzorčenju in analiznih metodah za surovo in toplotno obdelano mleko - UL 11/2004
Na podlagi desetega odstavka 27. člena in prvega
odstavka 77. člena zakona o veterinarstvu (Uradni list RS, št.
33/01 in 110/02 ZGO-1) ter drugega odstavka 64. člena Zakona o
kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 ZDU-1 in 58/02 ZMR-1)
izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o vzorčenju in analiznih metodah za surovo in toplotno obdelano
mleko
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta pravilnik določa izvajalce in način uradnega
vzorčenja in analiziranja ter laboratorije za vzorčenje in
analiziranje surovega in toplotno obdelanega mleka v skladu z:
odločbo Komisije 91/180/EGS o analiznih metodah in preskušanju
surovega in toplotno obdelanega mleka (v nadaljnjem besedilu:
odločba 91/180/EGS) in
odločbo Sveta 92/608/EGS o analiznih metodah in preskušanju
toplotno obdelanega mleka za neposredno prehrano ljudi (v
nadaljnjem besedilu: odločba 92/608/EGS).
II. VZORČENJE MLEKA
2. člen
(1) Vzorčenje mleka izvajajo uradni veterinarji in
inšpektorji za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
(2) Odvzem vzorcev lahko v okviru strokovnih nalog za potrebe
inšpekcijskega nadzora v skladu z določbami zakona o inšpekcijskem
nadzoru opravljajo tudi pooblaščeni kontrolorji po navodilih in v
skladu s pooblastili Veterinarske uprave Republike Slovenije.
3. člen
(1) Vzorčenje, hramba in prevoz vzorcev surovega in
toplotno obdelanega mleka morajo potekati po postopku, ki je
določen v odločbi 91/180/EGS.
(2) Vzorčenje toplotno obdelanega mleka za neposredno potrošnjo
mora potekati po postopku, ki je določen v odločbi 92/608/EGS.
(3) Podrobnejša navodila o tehnikah vzorčenja, označitvi vzorcev,
hrambi in prevozu vzorcev pripravi Veterinarska uprava Republike
Slovenije v sodelovanju z laboratoriji, ki opravljajo analize iz
tega pravilnika, in so v pisni ter elektronski obliki dosegljiva na
Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
4. člen
(1) V okviru inšpekcijskega nadzora je treba
odvzeti vzorec mleka v dvojniku. Odvzeti vzorci morajo biti
označeni tako, da jih je možno brez težav identificirati.
(2) Ob odvzemu vzorca mora biti napisan zapisnik, iz katerega mora
biti razviden čas in kraj odvzema vzorca, navedba obrata oziroma
ime in priimek in naslov nosilca kmetijskega gospodarstva. Vzorec
je treba odvzeti v navzočnosti odgovorne osebe obrata ali osebe, ki
dela na kmetijskem gospodarstvu, razen v primeru nujnih ukrepov v
javnem interesu in ugotavljanja vzrokov nepravilnosti, ko z izvedbo
vzorčenja ni mogoče odlašati.
III. ANALIZIRANJE MLEKA
5. člen
(1) Analiziranje in preskušanje surovega in
toplotno obdelanega mleka mora potekati v skladu z referenčnimi
postopki, določenimi v odločbi 91/180/EGS in odločbi
92/608/EGS.
(2) V poročilu o preskusu morajo biti poleg podatkov, potrebnih za
identifikacijo vzorca, navedeni tudi analizna metoda in dobljeni
rezultati ter vse podrobnosti v zvezi s postopkom, ki niso
opredeljene v analizni metodi ali so opredeljene kot opcije, kot
tudi vse druge okoliščine, ki bi lahko vplivale na dobljene
rezultate.
IV. LABORATORIJI
6. člen
(1) Laboratoriji, ki ugotavljajo mikrobiološke
parametre mleka, morajo izpolnjevati pogoje iz pravilnika, ki ureja
pogoje, ki jih morajo izpolnjevati Nacionalni veterinarski inštitut
in pooblaščeni laboratoriji drugih organizacij ter postopku
verifikacije.
(2) Laboratoriji, ki ugotavljajo fizikalno-kemijske parametre
mleka, morajo izpolnjevati pogoje iz pravilnika, ki ureja tehnične
in organizacijske pogoje, ki jih morajo izpolnjevati preskusni
laboratoriji za ugotavljanje skladnosti kmetijskih pridelkov
oziroma živil.
V. KONČNI DOLOČBI
7. člen
(1) Z dnem uveljavitve tega pravilnika se v delu,
ki se nanaša na mleko, preneha uporabljati navodilo o načinu
jemanja vzorcev živil in predmetov splošne rabe za analize in
superanalize (Uradni list SFRJ, št. 60/78).
(2) Z dnem uveljavitve tega pravilnika se v delu, ki se nanaša na
metode vzorčenja in fizikalno-kemijske analize mleka, preneha
uporabljati pravilnik o metodah in postopkih ugotavljanja
skladnosti kmetijskih pridelkov oziroma živil (Uradni list RS, št.
84/03).
8. člen
Ta pravilnik začne veljati z dnem pristopa
Republike Slovenije k Evropski uniji.
Ljubljana, dne 22. januarja
2004. |
|
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
|
Avtor: ZŽI