Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Pravilnik o postopkih vzorčenja in analitskih metodah za določanje vsebnosti ohratoksina A v živilih - UL 93/2004


Na podlagi petega odstavka 16. člena Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00, 42/02 in 47/04 ZdZPZ), izdajata minister za zdravje in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

P R A V I L N I K
    o postopkih vzorčenja in analitskih metodah
    za določanje vsebnosti ohratoksina A v živilih

1. člen

Ta pravilnik v skladu z Direktivo Komisije 2002/26/ES z dne 13. marca 2002 o določitvi postopkov vzorčenja in analitske metode za uradni nadzor vsebnosti ohratoksina A v živilih (UL L št. 75 z dne 16. 3. 2002) in Direktivo Komisije 2004/43/ES z dne 13. aprila 2004 o spremembi Direktive 98/53/ES in Direktive 2002/26/ES glede postopkov vzorčenja in analiznih metod za uradni nadzor vsebnosti aflatoksina in ohratoksina A v živilih za dojenčke in male otroke (UL L št. 113 z dne 20. 4. 2004) določa postopke vzorčenja živil in analitske metode, vključno s pripravo vzorca, s katerimi se določa vsebnost ohratoksina A v živilih pri opravljanju uradnega nadzora.

2. člen

Postopki vzorčenja morajo biti v skladu z zahtevami iz Priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
    Analitske metode morajo biti v skladu z zahtevami iz Priloge 2, ki je sestavni del tega pravilnika.

3. člen

Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o postopkih vzorčenja in analitskih metodah za določanje vsebnosti aflatoksinov in ohratoksina A v živilih (Uradni list RS, št. 108/02 in 86/03), v delu, ki se nanaša na ohratoksin A.

4. člen

Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.



Št. 0220-43/2004

Ljubljana, dne 22. julija 2004.

EVA 2004-2711-0084

dr. Dušan Keber l. r.
    Minister
    za zdravje
     
    dr. Milan Pogačnik l. r.
    Minister
    za kmetijstvo, gozdarstvo
    in prehrano




Pripeti dokumenti

Avtor: ZŽI