Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o postopkih vzorčenja in analitskih metodah za določanje vsebnosti ohratoksina A v živilih – UL 28/2006


Na podlagi petega odstavka 16. člena Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00, 42/02 in 47/04 – ZdZPZ), izdajata minister za zdravje in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

P R A V I L N I K

o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o postopkih vzorčenja in analitskih metodah za določanje vsebnosti ohratoksina A v živilih

1. člen

V Pravilniku o postopkih vzorčenja in analitskih metodah za določanje vsebnosti ohratoksina A v živilih (Uradni list RS, št. 93/04) se besedilo 1. člena spremeni tako, da se glasi:

»Ta pravilnik v skladu z Direktivo Komisije 2002/26/ES z dne 13. marca 2002 o določitvi postopkov vzorčenja in analitske metode za uradni nadzor vsebnosti ohratoksina A v živilih (UL L št. 75 z dne 16. 3. 2002, z vsemi spremembami do Direktive Komisije 2005/5/ES z dne 26. januarja 2005 o spremembi Direktive 2002/26/ES glede metod vzorčenja in metod analize za uradni nadzor vrednosti ohratoksina A v nekaterih živilih (UL L št. 27 z dne 29. 1. 2005, str. 38) določa postopke vzorčenja živil in analitske metode, vključno s pripravo vzorca, s katerimi se določa vsebnost ohratoksina A v živilih pri opravljanju uradnega nadzora«.

2. člen

V Prilogi 1 se:

– v točki 3.1 za besedo »zdravstveni« doda besedilo »in kmetijski inšpektor vsak v okviru svojih pristojnosti«;

– točke 4.3, 4.4 in 4.5 spremenijo tako, da se glasijo:

»4.3 Splošni pregled postopka vzorčenja za žita, suho grozdje in praženo kavo

Preglednica 1: Razdelitev lotov v sublote, odvisno od izdelka in mase lota

Živilo

Masa lota (t)

Masa ali število sublotov

Število primarnih vzorcev

Masa sestavljenega vzorca (kg)

Žita in žitni izdelki

≥ 1500
> 300 in < 1500
≥ 50 in ≤ 300
< 50

500 ton
3 subloti
100 ton
-

100
100
100
3–100(1)

10
10
10
1–10

Suho grozdje (korinte, rozine, sultane)

≥ 15
< 15

15–30 ton
-

100
10–100(2)

10
1–10

Pražena kavna zrna, zmleta pražena kava in instant kava

≥ 15
< 15

15–30 ton
-

100
10–100(2)

10
1–10

(1) Odvisno od mase lota – glej preglednico 2 te priloge
(2) Odvisno od mase lota – glej preglednico 3 te priloge

 

4.4 Postopek vzorčenja za žita in žitne izdelke (loti >= 50 ton) in za pražena kavna zrna, zmleto praženo kavo, instant kavo in suho grozdje (loti >= 15 ton):

– če je sublot mogoče fizično ločiti, je treba vsak lot razdeliti na sublote v skladu s preglednico 1. Ob upoštevanju, da masa lota ni vedno natančen večkratnik mase sublotov, lahko masa sublota presega navedeno maso za največ 20%;

– vsak sublot je treba vzorčiti ločeno;

– število primarnih vzorcev: 100;

– masa sestavljenega vzorca je 10 kg;

– če zgoraj opisane metode vzorčenja ni mogoče izvesti zaradi posledic pri trženju, ki bi nastale zaradi poškodovanja lota (zaradi oblik pakiranja, prevoznih sredstev idr.), se lahko uporabi druga možna metoda vzorčenja pod pogojem, da je kar najbolj reprezentativna in v celoti opisana ter dokumentirana v zapisniku.

4.5 Postopek vzorčenja za žita in žitne izdelke (loti < 50 ton) in za pražena kavna zrna, zmleto praženo kavo, instant kavo in suho grozdje (loti < 15 ton)

Za lote žita pod maso 50 ton in za pražena kavna zrna, zmleto praženo kavo, instant kavo in suho grozdje pod maso 15 ton se mora uporabiti načrt vzorčenja z 10 do 100 primarnimi vzorci, odvisno od mase lota, ki je združena v sestavljenem vzorcu od 1 do 10 kg. Za zelo majhne lote (<= 0,5 tone) žita in žitnih izdelkov se lahko vzame manjše število primarnih vzorcev, vendar skupna masa primarnih vzorcev, ki sestavljajo sestavljeni vzorec, ne sme biti manjša od 1 kg.

Za določitev števila vzetih primarnih vzorcev se lahko uporablja preglednica 2.

Preglednica 2: Število primarnih vzorcev, ki jih je treba vzeti, je odvisno od mase lota žit in žitnih izdelkov

 

Masa lota (tone)

Število primarnih vzorcev

<=0,05

3

>0,05 –<=0,5

5

>0,5 –<=1

10

> 1 –<=3

20

> 3 –<=10

40

> 10 –<=20

60

> 20 –<=50

100

 

Preglednica 3: Število primarnih vzorcev, ki jih je treba vzeti, je odvisno od mase lota praženih kavnih zrn, zmlete pražene kave, instant kave in grozdnega soka

 

Masa lota (tone)

Število primarnih vzorcev

<=0,1

10

> 0,1 –<=0,2

15

> 0,2 –<=0,5

20

> 0,5 –<=1,0

30

> 1,0 –<=2,0

40

> 2,0 – <= 5,0

60

> 5,0 – <= 10,0

80

> 10,0 – <= 15,0

100

«;

– v drugi alinei drugega odstavka točke 4.6 besedilo »od 10 do 100 kg« nadomesti z besedilom » od 1 do 10 kg«;

– za točko 4.6 doda nova točka 4.6.a, ki se glasi:

»4.6.a Postopki za vzorčenje za vino in grozdni sok

Sestavljeni vzorec mora imeti vsaj 1 kg, razen če to ni možno, na primer ko vzorec sestavlja 1 steklenica. Najmanjše število primarnih vzorcev, vzetih iz lota, je isto kot v preglednici 4. Določeno število primarnih vzorcev je odvisno od običajne oblike, v kateri so zadevni proizvodi trženi. Za razsute tekoče proizvode se lot, kolikor temeljito je mogoče in dokler ne vpliva na kakovost proizvoda, ročno ali mehansko premeša neposredno pred vzorčenjem.

V tem primeru se lahko sklepa na homogeno porazdelitev ohratoksina A v zadevnem lotu. Zato zadošča, da se vzamejo trije primarni vzorci iz lota za sestavo sestavljenega vzorca.

Primarni vzorci, ki so pogosto steklenice ali druga pakiranja, morajo imeti podobno maso. Masa primarnega vzorca mora biti najmanj 100 g, ki se združijo v sestavljen vzorec, ki tehta najmanj 1 kg. O odstopanju od tega postopka je treba poročati v zapisniku, predpisanem v točki 3.8 te priloge.

Preglednica 4: Število primarnih vzorcev, ki jih je treba vzeti iz lota

 

Oblika, v kateri se predmet trži

Masa serije (v litrih)

Najmanjše število vzetih primarnih vzorcev

Razsuti proizvodi (grozdni sok, vino)

 

3

Steklenice/pakiranja grozdnega soka

<=50

3

Steklenice/pakiranja grozdnega soka

50 do 100

5

Steklenice/pakiranja grozdnega soka

>500

10

Steklenice/pakiranja vina

<=50

1

Steklenice/pakiranja vina

50 do 100

2

Steklenice/pakiranja vina

>500

3

 

3. člen

Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

 

 

Št. 0220-29/2005

Ljubljana, dne 28. februarja 2006

EVA 2005-2711-0088

Andrej Bručan l.r.

Minister za zdravje

 

Marija Lukačič l.r.

Ministrica za kmetijstvo,

gozdarstvo in prehrano


Avtor: ZŽI