Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Prevoz blaga preko ozemlja Neum (BIH)

    Ozemlje Neum (Neumski koridor) je del ozemlja Bosne in Hercegovine z dostopom do Jadranskega morja, ki deli kopensko ozemlje Hrvaške od mesta Dubrovnik z okolico.

     Po sporazumu med Bosno in Hercegovino in Evropsko unijo uporaba ATA zvezka  v tem koridorju ni dovoljena. Tranzit blaga iz Hrvaške preko Neumskega koridorja mora biti izveden z dokumentom T2L (oziroma oznako T2L na dokumentu). Potrebujete dokument, ki dokazuje skupnostni status blaga in lastništvo: račun, dobavnico ali seznam blaga, ki vsebuje opis blaga z vrednostjo posamezne postavke, skupno vrednost, težo,… Dokumenti morajo biti žigosani in podpisani. 

    Za prevoz blaga preko Neumskega koridorja v vrednosti do 15.000 €, ni potrebna vložitev carinske deklaracije. Bosanska carina na območju Neuma le elektronsko evidentira vstop in izstop blaga.

    Za prevoz blaga preko Neumskega koridorja katerega vrednost presega 15.000 €, pa je treba vložiti carinsko deklaracijo preko špediterske službe. 

    Dokument T2L je brezplačen. Špediter zaračuna določen znesek (glede na  vrednost blaga) za izdajo carinske deklaracije in za elektronski postopek, ki ga izda špediter za Carino Neumskega koridorja. 

    Trenutno ni špediterja na mejah Neuma, zato se morate obrniti na špediterja v Zagrebu, Reki, Splitu ali Pločah, odvisno od poti (preko CI Bregana, Macelj, Rupa ... ali s trajektom). 

    Alternativna rešitev brez uporabe dokumenta T2L in carinske deklaracije je potovanje s trajektom iz Ploč do kraja Trpanj na polotoku Pelješac (www.jadrolinija.hr/en/prices/local-lines). 

     

    Začasni uvoz blaga v Črno goro 

    Za blago, ki je namenjeno začasnemu izvozu oz. uvozu preko neumskega koridorja  v Črno goro se uporablja ATA zvezek. Potrebuje se osnovni ATA zvezek za začasen izvoza blaga iz EU (potrditev hrvaških carinikov) na meji med Hrvaško in Črno goro ter za začasni uvoz blaga  v Črno goro (potrditev črnogorskih carinikov) in enako za povratek blaga.  

     

    *Dokument T2L je listina, ki se uporablja za dokazovanje skupnostnega statusa blaga. Izpiše se na obrazcu EUL in predloži carinskemu organu v primeru prevoza skupnostnega blaga, ki ni bilo uvedeno v tranzitni postopek.

     

    Fotogalerija





     

    NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER (NER)


    Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
    podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

    http://nerdcp.gov.si/javni/