Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: 12.6.: Poreklo blaga, v živo na CPU-GZS

  Na seminarju bodo predstavljene osnove glede porekla blaga: kako se določa, kdaj je to pomembno in kakšne posledice ima v mednarodni trgovini. Predstavljeno bo preferencialno in nepreferencialno poreklo. Izvedeli boste, kje dobite pomembne informacije za določitev porekla in s kakšnimi dokumenti se dokazuje.

  Izkoristite finančne ugodnosti trgovinskih sporazumov

  Poreklo blaga je že od nekdaj pomembno. Švicarska ura, nemški avtomobil, italijanske testenine, francoski sir, brazilska kava, češko pivo in slovenski pršut. Našteti izdelki zagotavljajo kakovost s samim poreklom blaga. Drugo poreklo naštetih izdelkov bi v naših očeh takoj znižalo njihovo vrednost. Podjetja želijo s svojimi izdelki v očeh kupcev ustvariti vtis kakovosti ter s tem doseči konkurenčno prednost pred drugimi izdelki. To je samo eden od pogledov na poreklo blaga, ki ima v mednarodni trgovini eno pomembno vlogo. Z njim države regulirajo mednarodne tokove blaga. Lahko omejijo uvoz blaga iz določenih držav, ga popolnoma prepovejo, določijo različne carinske stopnje ali pa dovolijo prost uvoz blaga brez carine.

  Arhiv: Sporazum o prosti trgovini med EU in Novo Zelandijo

  Sporazum o prosti trgovini med EU in Novo Zelandijo je bil objavljen v Uradnem listu EU L, 2024/866, z dne 25.3.2024 in je začel veljati 1. 5. 2024. Pravila o poreklu in postopki glede porekla se nahajajo v Poglavju 3 navedenega sporazuma.

  Arhiv: 8.5.: Seminar POREKLO BLAGA v Novi Gorici

  Vabimo vas na seminar na temo POREKLO BLAGA, ki bo 8.5.2024 na sedežu Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica, Sedejeva 2A, 5000 Nova Gorica. Z nami bosta strokovnjakinji Ana Maček in mag. Eva Žontar.

  NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER (NER)


  Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
  podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

  http://nerdcp.gov.si/javni/