Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Novice za imetnike licenc št. 1/2017

    Vabilo


    št. 1/2017
    Spoštovani,

    Področje licenc je zelo široko. Urejeno je v zakonodaji Evropske unije in nacionalni zakonodaji, kjer so opredeljena pravila in postopki glede izdaje licenc, vendar sega tudi na številna druga področja poslovanja podjetij. Trenutno je na Evropski komisiji v obravnavi sveženj o mobilnosti, katerega namen je izboljšati obstoječo zakonodajo s področja cestnih prevozov in predvideva tudi spremembe glede izdaje licenc. Tokrat pa vas želimo spodbuditi k ažurnemu izpolnjevanju veljavne zakonodaje in vas obvestiti o nekaterih novostih.
    Izpolnjevanje vseh pogojev ves čas veljavnosti licence
    Podjetje, ki opravlja dejavnost cestnega prevoznika, mora izpolnjevati naslednje zahteve:
    (a) imeti dejanski in stalni sedež v Sloveniji;
    (b) imeti dober ugled;
    (c) imeti ustrezen finančni položaj; in
    (d) imeti ustrezno strokovno usposobljenost.
    Pogoje mora podjetje izponjevati ves čas veljavnosti licence, vsako spremembo pa mora takoj sporočiti izdajatelju licence.
    Neujemanje podatkov med dejanskim stanjem in podatki v registru licenc, rangirajo podjetje kot bolj tvegano, domači in tuji nadzorni organi ob ugotovitvi uvedejo kazenski postopek, izdajatelj licence pa licenco odvzame. V izogib prekinitvi poslovanja in nepotrebnim stroškom vam predlagamo, da uskladite dejansko stanje s podatki pri izdajatelju licence. Osnovne podatke lahko preverite v e-registu licenc.


    Pogoj v zvezi z zahtevo glede sedeža podjetja
    Za izpolnjevanje tega pogoja mora podjetje:
    (a) imeti sedež v Sloveniji članici, skupaj s prostori, v katerih hrani svojo temeljno poslovno dokumentacijo, zlasti vse računovodske dokumente, kadrovsko dokumentacijo, dokumentacijo s podatki o času vožnje in počitka ter kateri koli drug dokument, do katerega mora imeti dostop pristojni organ, da preveri izpolnjevanje pogojev iz te uredbe;
    (b) imeti na razpolago eno ali več vozil, ki so registrirana v skladu z slovensko zakonodajo;
    (c) z ustrezno upravno opremo dejansko in neprekinjeno opravljati svoje dejavnosti v zvezi z vozili iz točke b) v operativnem centru, ki ima ustrezno tehnično opremo in naprave ter se nahaja v Sloveniji članici.


    Nadzori na sedežih podjetij
    Izdajatelji licenc smo v sodelovanju s Finančno upravo RS začeli z nadzori izpolnjevanja pogojev za licenco na sedežih tistih podjetij, za katera je bilo ocenjeno povečano tveganje. V primeru neizpolnjevanja katerega izmed pogojev izdajatelj licence začne s postopkom odvzema licence.


    Kazniva dejanja v Evropskem registru
    Vsa kazniva dejanja prevoznikov opravljena v katerikoli državi članici se beležijo v Evropskem registru prevoznikov. Podjetje ali upravljavec prevoza pri določenem številu kršitev izgubi dober ugled, kar vodi k odvzemu licence.


    Elektronsko pridobivanje licenc
    Oddelek Javne listine pri GZS sodeluje v projektu za vzpostavitev elektronskih postopkov pridobivanja licenc za opravljanje dejavnosti cestnega prevoza potnikov ali blaga v mednarodnem cestnem prometu, katerega nosilec je Ministrstvo za javno upravo. Prevozniki, bodo lahko preko t.i. enotne kontaktne točke (EKT) pridobili vse potrebne informacije in opravili vse formalnosti za pridobitev licence »on-line«. Sistem bo omogočal povezavo z drugimi viri informacij, kot so AJPES (PRS), Register vozil DMRVL, katalog zavarovanih oseb ZZZS, izdana potrdila o strokovni usposobljenosti, ipd.
    Za prevoznike bo uvedba sistema pomenila predvsem enostavnejši in krajši postopek pridobitve licence.

    Lep pozdrav,

    GZS, Javne listine
    www.gzs.si/licence

    To sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na e-novice ali imate veljavno licenco pri GZS.
    Če ne želite več prejemati tega sporočila, kliknite na povezavo ODJAVI!

    Fotogalerija





     

    NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER (NER)


    Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
    podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

    http://nerdcp.gov.si/javni/