Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: BREXIT

  BREXIT - do 31. decembra 2020


  0d 1. februarja 2020 do 31. decembra 2020 bo v odnosih med EU in Združenim kraljestvom veljalo prehodno obdobje. V tem času bo Združeno kraljestvo še vedno del enotnega trga in carinske unije. Pogoji poslovanja podjetij z Združenim kraljestvom se ne bodo spremenili.

  V prehodnem obdobju ATA zvezek in Potrdilo o poreklu blaga za ZK nista potrebna.

   


  Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (krajše ZK) je 29. marca 2017 Evropski svet uradno obvestilo o odločitvi za izstop iz Evropske unije. 

  Evropski svet se je 10. aprila 2019 dogovoril o nadaljnjem podaljšanju roka za izstop, da bi obema stranema omogočil ratifikacijo Sporazuma o izstopu. Takšno podaljšanje bi moralo trajati, dokler je potrebno, v vsakem primeru pa ne dlje kot do 31. oktobra 2019. Evropski svet je prav tako opozoril, da na podlagi člena 50(3) PEU Sporazum o izstopu lahko začne veljati prej, če bi obe strani svoje postopke ratifikacije zaključili pred 31. oktobrom 2019. Zato bi do izstopa moralo priti prvi dan meseca po zaključku ratifikacije ali 1. novembra 2019, kar koli nastopi prej.
  Veleposlaniki 27 držav članic Evropske unije so se 28. oktobra 2019 v Bruslju dogovorili za prožno podaljšanje Brexita do 31. januarja 2020. Prožna preložitev pomeni, da lahko Združeno kraljestvo izstopi tudi pred 31. januarjem, če britanski parlament ločitveni sporazum potrdi prej. 

  Ko bo  Združeno kraljestvo izstopilo iz EU in postalo tretja država, bo za začasni uvoz blaga v ZK potreben ATA zvezek (ATA Carnet).
  Prav tako boste lahko za dokazovanje porekla blaga pridobili Potrdilo o poreklu blaga (Certificate of Origin).
  Oba mednarodna dokumenta izdaja Gospodarska zbornica Slovenije na oddelku Javne listine v Ljubljani  in na regijskih zbornicah.

  V obliki videa so prikazani možni scenarij pri izstopu blaga iz Združenega kraljestva oziroma EU – 27, v primeru izstopa Združenega kraljestva brez dogovora (vir: FURS):

  Publikacije:

  Več informacij: 

  Vir: FURS in Evropska komisija

  GZS, Javne listine

  Fotogalerija

   

  NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER LICENC


  Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
  podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz v cestnem prometu, izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

  Licence za prevoze samo v notranjem cestnem prometu, niso vključene v bazo.

  http://nerdcp.gov.si/javni/