Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Novice za imetnike licenc št. 7/2021

    Novice za imetnike licenc t. 72021 Gospodarska zbornica Slovenije

    Novice za imetnike licenc št. 7/2021

    Imetniki licenc Skupnosti sporočite številno zaposlenih

    Danes, 2. junija 2021, se je končalo prehodno obdobje glede izpolnjevanja pogojev za licenco Skupnosti glede minimalnega števila zaposlenih voznikov in minimalnega števila ostalih zaposlenih.

    Pogoj je določen z Zakonom o prevozih v cestnem prometu in Pravilnikom o licencah za opravljanje prevozov v cestnem prometu.

    Imetniki licenc Skupnosti morate izdajatelju licence sporočiti seznam zaposlenih na predpisanem obrazcu. Če tega še niste naredili, v celoti izpolnjen obrazec Seznam zaposlenih ali Seznam zaposlenih.pdf čimprej pošljite na naslov: GZS - Javne listine, Dimičeva 13, 1504 Ljubljana.

    Minimalno število zaposlenih voznikov in ostalih zaposlenih je pogoj za licenco
    .

    Preverite tudi izpolnjevanje ostalih pogojev za licenco in sporočite morebitne spremembe. Vse vloge in osnovne informacije s področja licenc so objavljene na spletni strani www.gzs.si/listine.

    Prevozi potnikov 8+1 in taksi prevozi

    Državni zbor je na izredni seji 1. 6. 2021 sprejel  Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu.

    Zakon prinaša tudi spremembe na področju licenc za opravljanje prevozov potnikov in avtotaksi prevozov. 
    Zakon omogoča opravljanje prevozov potnikov (8+1) in avtotaksi prevoze na podlagi spletnih aplikacij (kot so npr. Uber, Bolt, Lyft).
    Za te vrste prevozov bo še vedno potrebna licenca (www.gzs.si/licence). Vendar za pridobitev nacionalne licence za prevoz potnikov z vozili, ki imajo poleg voznikovega sedeža največ osem sedežev (8+1) in za avtotaksi prevoze, ne bo več treba izpolnjevati pogoja glede finančne sposobnosti in glede strokovne usposobljenosti.

    Vabljeni na spletni seminar, kjer bodo novosti predstavljene:

    10. junij 2021: Licence za prevoze potnikov in taksi prevozi, Več o spletnem seminarju

    Mednarodni kombi prevozi

    21. februarja 2022 stopi v veljavo  Uredba 2020 1055, po kateri bodo za mednarodni prevoz blaga licenco Skupnosti potrebovala tudi vozila, katerih največja dovoljena masa naloženega vozila presega 2,5 tone.

    Vabljeni na spletni seminar, kjer bodo novosti predstavljene:

    21. junij 2021: Licence za prevoze blaga s kombi vozili, Več o spletnem seminarju

    Fotogalerija





     

    NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER (NER)


    Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
    podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

    http://nerdcp.gov.si/javni/