Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Digitalizacija ATA zvezka

     

    Spoštovani uporabniki ATA zvezkov,

    📗 📲 ATA zvezki (angl. ATA Carnet) se digitalizirajo. Zvezek raznobarvnih listov se poslavlja, nadomestil ga bo elektronski ATA zvezek (eATA zvezek) - podatki v ATA Carnet aplikaciji na vašem pametnem mobilnem telefonu ali tablici.

    Od lanskega leta lahko vlogo za pridobitev ATA zvezka oddate elektronsko, ATA zvezek v fizični obliki pa vam natisnemo na zbornici. Fizični obrazec počasi izginja. Vse države vključene v ATA sistem bodo letos vzpostavile sistem digitalnega ATA zvezka. V prehodnem obdobju boste imeli še obe različici ATA zvezka: fizičen obrazec, izdan s strani zbornice in elektronski ATA zvezek, ki ga boste imeli v ATA Carnet aplikaciji na vašem telefonu. Postopno pa se fizični obrazec ukinja in na voljo bo samo še eATA zvezek.

    Predlagamo vam, da že zdaj za pridobitev ATA zvezka v celoti uporabljate elektronsko vlogo in da tudi seznam blaga ustvarite v naši ATA aplikaciji in ne prilagate seznama v pdf. obliki.
    Le tako bo omogočen prenos podatkov v zvezi z ATA zvezkom v mednarodno bazo, podatki pa bodo po potrebi na voljo carinskim organom.
    Že zdaj si lahko tudi na vaš mobilni telefon namestite ATA Carnet aplikacijo, ki je dostopna v operacijskih sistemih Android in iOS. V Sloveniji je postopek digitalizacije ATA zvezka v zaključni fazi in v kratkem boste lahko preizkusili tudi mobilno aplikacijo.

    ATA Carnet aplikacija je digitalna denarnica, v kateri so shranjeni vaši ATA zvezki. V aplikaciji bodo podatki o ATA zvezku, veljavnosti, o imetniku, ciljnih in tranzitnih državah in podatki o blagu, ki ga začasno izvažate. Na mejnem prehodu boste cariniku namesto fizičnega ATA zvezka pokazali samo QR kodo na vašem telefonu. Carinik bo podatke prebral s čitalcem kod ali pa šifro vašega zvezka ročno vpisal v aplikacijo, ki je dostopna carinskim organom po vsem svetu. Carinik bo podatke namesto v fizični obrazec vpisal v aplikacijo. Podatki pa bodo nato dostopni vam imetnikom in nam izdajateljem.

     

    Video predstavitev uporabe eATA zvezka:

     

    GZS, Javne listine

     

     

    Fotogalerija





     

    NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER (NER)


    Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
    podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

    http://nerdcp.gov.si/javni/