Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Raziskava o ovirah in rešitvah enotnega trga EU

     

    Evropsko združenje zbornic Eurochambres, katerega članica je tudi GZS,  je pripravilo anketo na EU ravni o ovirah in rešitvah enotnega trga, s katero želi pridobiti mnenja evropskih podjetij o tem, kaj vpliva na njihove vsakodnevne dejavnosti. Anketa je namenjena vsem podjetjem, ki lahko podajo svoje stališče glede ovir, ki onemogočajo prosto izvajanje pravic, ki jih omogoča enotni evropski trg, in sicer: 

    • Ovire, ki se nanašajo na promocijo, oglaševanje, določanje cen;
    • Ovire glede pridobivanja ustreznih dovoljenj pred začetkom poslovanja;
    • Neupravičena testiranja oziroma certificiranje;
    • Dodatne finančne obremenitve glede čezmejnega poslovanja;
    • Neutemeljene omejitve povezane z varnostjo in zdravjem;
    • Zapletenost postopkov, ki se nanašajo na registracijo blagovnih znamk, zaščite intelektualne lastnine, zaščite avtorskih pravic ter inovacij;
    • Težave zaradi uporabe jezika.

     Rok za odgovor na anketo je 15. november 2023, rezultati pa bodo vključeni v poročilo, ki bo poslano Evropski komisiji in ustreznim zakonodajalcem v začetku leta 2024.

    Glede na to, da bodo rezultati tudi pokazatelj, kakšna je slovenska zakonodaja v luči zagotavljanja konkurenčnosti slovenskih podjetij v primerjavi z ostalimi na območju EU vas vabimo, da na anketo odgovorite.

     

    Fotogalerija





     

    NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER (NER)


    Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
    podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

    http://nerdcp.gov.si/javni/