Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Novosti pri izvozu v Egipt

    Novosti pri izvozu v Egipt



    Arabska republika Egipt za uvoz prek pristanišč zahteva izvedbo vnaprejšnje informacije podatkov o tovoru oz. Advance Cargo Information (ACI) prek platforme CargoX. Dobra novica je, da ta pristop občutno zniža stroške in pohitri postopke uvoza ter zmanjša možnost napak ali izgube dokumentov. 

    Rešitev se imenuje NAFEZA in je uspeh sodelovanja med slovenskim podjetjem CargoX in egiptovskim državnim podjetjem MTS ter predstavlja velik korak v smeri digitalizacije poslovanja z državo. Od uvedbe rešitve konec oktobra 2021 se je čas odprave tovora v pristanišču skrajšal iz 29 dni na zgolj 3 -6 dni, stroški zagotavljanja skladnosti za distributerje pa so se znižali iz prek 600 dolarjev na zgolj 165. V tem času je 116 tisoč uporabnikov prek sistema poslalo več kot 6 milijonov elektronskih poslovnih dokumentov.

     Rešitev je nadvse preprosta za uporabo in se pravzaprav ne razlikuje bistveno od rešitev za e-bančništvo, uporabnikom pa je na voljo tudi odlična tehnična podpora. Registracija na platformi je brezplačna in takojšnja, za odpošiljanje tovora uvozniku pa je potrebna še plačljiva verifikacija podjetja v sistemu.

     Pred odpošiljanjem tovora v Egipt mora izvoznik pridobiti šifro ACID, ki mu jo dodeli sistem NAFEZA na podlagi predračuna. Priporočljivo je, da izvoznik vsaj 48 ur pred prihodom tovora v egiptovsko pristanišče prek platforme CargoX odda vso potrebno dokumentacijo (računi, certifikati, nakladnice …). Pri tem se zaračuna oddaja ACI in vsakega posameznega dokumenta, vendar pa skupni znesek ne presega 165 USD.

     Platforma CargoX zagotavlja prenos in nespremenljivost dokumentov, saj temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (ang. blockchain), ki nudi najvišjo stopnjo varnosti in zanesljivosti. Tako do dokumentov ne more dostopati nobena nepooblaščena oseba, nihče jih ne more spreminjati, ponarediti, ukrasti ali izgubiti. To pomeni, da se lahko izvoznik v Egipt zmeraj zanese na brezhibno izvedbo tega birokratskega postopka in da se v primeru kakršnihkoli zapletov lahko obrne na zanesljivega partnerja.

     Relevantne povezave (v angleščini)

    O CargoX, d.o.o.
    CargoX je eden od vodilnih ponudnikov rešitev za prenos elektronskih trgovskih dokumentov prek tehnologije veriženja blokov, ki uvaja zaupanje v digitalno ekonomijo. Rešitev Cargox Platform for Blockchain Data Transfer (BDT) omogoča ustvarjanje, podpisovanje in prenos elektronskih trgovskih dokumentov, kar zmanjšuje potrebe po ročni papirnati administraciji. Podjetje je razvilo platformo z namenom digitalizacije nakladnic in drugih elektronskih trgovskih dokumentov. Ta platforma je omogočila tudi uporabo prve e-nakladnice, ki je temeljila na tehnologiji veriženja blokov v praksi. Od dosega tega mejnika CargoX sodeluje pri razvoju bodočih standardov z velikimi logističnimi in transportnimi organizacijami, vključno z DCSA in FIATA, kakor tudi s SWIFT in International Chamber of Commerce. CargoX Platform for BDT je sedaj integralni del egiptovskega sistema za enotno okence za uvoz, ki vključuje tudi vnaprejšnje informacije o tovoru (ACI) in ga uporablja že 120 tisoč podjetij in organizacij iz vsega sveta, ki so prek njega prenesla 6 milijonov dokumentov.

    Vir: CargoX d.o.o.

    Fotogalerija





     

    NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER (NER)


    Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
    podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

    http://nerdcp.gov.si/javni/