Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  GSP – Splošna shema preferencialov

   

  Shema splošnih tarifnih preferencialov (angleško Generalised Scheme of Preferences – GSP) omogoča popolno ali delno oprostitev plačila carinskih dajatev pri uvozu izdelkov po poreklu iz držav v razvoju v EU. Na ta način EU državam v razvoju omogoča lažji dostop njihovega blaga na trg EU ter prispeva k njihovi gospodarski rasti.

   Uredba, ki ureja obstoječo shemo splošnih preferencialov, je imela veljavnost do 31. decembra 2023. Ker do tega datuma še ne bo sprejeta nova GSP uredba, je bilo sprejeto triletno podaljšanje. Veljavnost obstoječe sheme je bila z evropsko uredbo podaljšana do 31. decembra 2027 oziroma do sprejema nove GSP uredbe.

   Seznam držav upravičenk do GSP >>>

  Sprememba uredbe o uporabi sheme splošnih tarifnih preferencialov  je objavljena v  Uradnem listu EU L 2023/2663 z 27. novembra 2023. Obstoječa shema GSP je določena z Evropsko uredbo št. 978/2012 o uporabi sheme splošnih tarifnih preferencialov. Na voljo je konsolidirano besedilo uredbe splošne sheme preferencialov.

  Na strani Direktorata za trgovino pri Evropski komisiji lahko najdete dodatne informacije o shemi splošnih tarifnih preferencialov na strani (v angleščini).

  Vir: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

  Fotogalerija

   

  NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER (NER)


  Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
  podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

  http://nerdcp.gov.si/javni/