Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: ZDA- EU –pogajanja za trgovinski sporazum se nadaljujejo

14. novembra sta predstavnik ZDA za trgovino Robert Lighthizer in evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström nadaljevala pogajanja za morebitni trgovinski sporazum med ZDA in EU.

Arhiv: Mleko in mlečni izdelki – pregled trga

V septembru 2018 je povprečna cena surovega mleka znašala 34,8 €/100 kg, kar je 3,7 % več kot mesec poprej. V 45. tednu je v EU povprečna cena masla znašala 475 €/100 kg, kar je 4,3 % manj kot prejšnji mesec, povprečna cena posnetega mleka v prahu pa je znašala 159 €/100 kg, kar je 2,1 % več kot prejšnji mesec.

Arhiv: Jabolka – pregled trga

Povprečna cena jabolk v EU je oktobra 2018 v primerjavi s septembrom 2018 padla, in sicer za 12 %. Največji padec cene beležimo pri evropski največji pridelovalki Poljski, kjer je cena padla za 30 %. Poljska jabolka so sicer najcenejša, njihova povprečna cena je v oktobru 2018 znašala 14 €/100 kg. Povprečna cena v Nemčiji je znašala 55 €/100 kg, v Italiji 69 €/100 kg, v Franciji pa 92 €/100 kg.

Arhiv: Prašičje meso – pregled trga

Povprečna cena prašičjega mesa je v 45. tednu v EU znašala 136,7 €/100 kg, kar je 0,2 % manj kot prejšnji teden, 2,6 % manj kot prejšnji mesec in 5,4 % manj kot prejšnje leto. Povprečna cena prašičjega mesa je v ZDA znašala 106,80 €, v Kanadi 103,85 €/100 kg, v Braziliji pa 105,44 €/100 kg.

Arhiv: Žita – pregled trga

14. novembra je v povprečna cena pšenice v pristanišču Rouen znašala 207 €/t, kar je enako kot prejšnji mesec in 26 % več kot prejšnje leto. Cena ječmena je znašala 209 €/t, kar je 1 % manj kot prejšnji mesec in 31 % več kot lansko leto. V pristanišču Bordeaux je povprečna cena koruze znašala 181 €/t, kar je 2 % več kot prejšnji mesec in 17 % več kot prejšnje leto.

Arhiv: Piščančje meso – pregled trga

Povprečna cena piščančjega mesa je v 45. tednu v EU znašala 186,07 €/100 kg, kar je 0,8 % manj kot prejšnji teden, 0,1 % manj kot prejšnji mesec in 2,1 % več kot prejšnje leto. Povprečna cena piščančjega mesa je v ZDA znašala 144,45 €/100 kg, v Braziliji pa 92,27 €/100 kg.

Arhiv: Goveje meso – pregled trga

Povprečna cena govejega mesa je v 45. tednu v EU znašala 375,2 €, kar je 0,3 % več kot prejšnji teden, 0,3 % več kot prejšnji mesec in 2,9 % manj kot prejšnje leto.

Arhiv: Podatki in trendi evropske živilske industrije

V publikaciji, ki jo je izdalo evropsko združenje FoodDrinkEurope, so poleg podatkov in trendov na voljo nove vsebine: podatki o naložbah, ki kažejo, da je industrija hrane in pijač proizvodni sektor z najvišjo kapitalsko porabo; podatki o plačah, ki prikazujejo socialni prispevek industrije; poglavje o biogospodarstvu v okviru posodobitve strategije EU za biogospodarstvo, vsebine o verigi preskrbe s hrano, s katerimi so prikazani posebni poslovni modeli gospodarskih subjektov v verigi; poglavje o enotnem trgu, ki podkrepi ključno prednostno nalogo FoodDrinkEurope; trgovina EU27-Velika Britanija v kontekstu Brexit ter ključna podjetja, ki se uvrščajo med 50 največjih agroživilskih podjetij.

Arhiv: Pilotni projekt glede Smernic za dobavne verige v kmetijstvu

Za podporo praktične uporabe Smernic OECD-FAO o odgovornosti v kmetijski dobavni verigi sta OECD in FAO v začetku leta 2018 začeli izvajati pilotni projekt z več kot 30 podjetji in industrijskimi pobudami. Prva faza pilotnega projekta je bila osnovna raziskava za oceno, kako podjetja in industrijske pobude izvajajo smernice OECD-FAO in druge s tem povezane mednarodne standarde. Prvo poročilo predstavlja ugotovitve iz izhodiščne ocene (Nestlé in Mars sta del te pobude).

Arhiv: Dopolnitve evropske strategije za bioekonomijo

Evropska komisija je objavila posodobljeno verzijo Evropske strategije za bioekonomijo, ki bo prispevala k doseganju ciljev za trajnostni razvoj. Cilji Strategije za bioekonomijo so naslednji: zadostna preskrba s hrano, trajnostna raba naravnih virov, zmanjšanje odvisnosti od neobnovljivih virov, prilagajanje in zmanjšanje človeškega vpliva na podnebne spremembe ter ustvarjanje delovnih mest in ohranjanje konkurenčnosti.