V Ljubljani je potekalo srečanje, kjer se je slovenski javnosti predstavil European Institute of Innovation and Technology (EIT). Na dogodku so sodelovali tudi predstavniki Evropske komisije in SVRK. GZS-ZKŽP je nacionalna kontaktna točka za EIT FOOD HUB.
Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije je potekala predstavitev 1. Javnega razpisa za podukrep 9.1 – Podpora za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz PRP 2014-2020 za leto 2018. Vzpostavitev organizacij proizvajalcev je odlična priložnost za izboljšanje konkurenčnosti posameznih sektorjev v kmetijstvu. Dodatne informacije o razpisu: nina.kriznik@gzs.si.
Predstavnikom javnih zavodov in ponudnikov so bile predstavljene zahteve javno naročniške zakonodaje in možnost zagotovitve višjega deleža lokalne hrane z izvedbo javnega naročila.
Udeležili smo se novinarske konference, ogleda proizvodnje in otvoritve obrata Pivka d.d. v Kromberku pri Novi Gorici.
Predstavljene so bile javno naročniške zahteve za vključitev shem kakovosti in možnost izločitve živil iz postopka javnega naročanja. Preko spletne aplikacije Katalog živil za javno naročanje je bila predstavljena možnosti izvedbe povpraševanja za izločene sklope.
Na MKGP je potekal sestanek na temo označevanja soli kot sestavine predelanih živil. Na sestanku so bili poleg predstavnic ZKŽP prisotni tudi predstavniki UVHVVR, TZS in kmetijskega inšpektorata. Zaradi nasprotujočih si mnenj je bilo dogovorjeno, da se ponovno sestanemo v prvi polovici meseca novembra.
Udeležba na dvodnevni konferenci z naslovom "Food and Feed Law Conference" s področja živilske zakonodaje in označevanja živil v Bruslju. Na konferenci so bile predstavljene teme s področja splošne živilske zakonodaje, novih živil, prehranskih dopolnil, dvojne kakovosti in označevanja porekla živil.
Na Kmetijsko gozdarski zbornica Slovenije je potekal 11. Agrobiznisov posvet z naslovom Izzivi in priložnosti v sadjarstvu na katerem je sodelovala tudi ekipa GZSZKŽP. Predstavili smo specifikacijo Izbrana kakovost – Slovenija za sadje in izdelke iz sadja ter prisluhnili ostalim zanimivim temam s področja sadjarstva. Sadjarstvo se že nekaj let sooča s precejšnjimi izzivi, kot so ruski embargo in neugodne vremenske razmere, gotovo pa v sektorju obstaja mnogo priložnosti, saj se osveščenost potrošnikov o pomembnosti uživanja sadja izboljšuje. K boljši prepoznavnosti kakovosti slovenskega sadja bo gotovo pripomogla tudi shema Izbrane kakovosti in kampanja Naša super hrana.
Člani delovne skupine za pripravo specifikacije smo se sestali, z namenom oblikovanja obrazložitve posameznih kriterijev specifikacije Izbrana kakovost za sadje in predelane proizvode.
Uskladitev dnevnega reda za sestanek Sekcije za pekarstvo.