Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Predstavitev načrta za povezavo spletnih aplikacij s predstavnico MIZŠ (TZ, JR, KJ)

Predstavitev načrta povezave aplikacij, ki jih uporabljajo vzgojno izobraževalne ustanove za vodenje prehrane. MIZŠ želi vključiti v ta načrt tudi spletno aplikacijo Katalog živil za javno naročanje.

Arhiv: Potrošniška raziskava sprejemljivosti kruhov (DZ)

V Ajdovščini in Kopru je potekala potrošniška raziskava sprejemljivosti kruhov. Rezultati raziskave, ki bo potekala po vsej Sloveniji, bodo predstavljali izhodišče za pripravo zavez odgovornosti sektorja pekarstva. Gre za aktivnost 5. fokusnega področja SRIP HRANA in programa PREŽIVI.

Arhiv: 21. oktober: Svetovni dan jabolk

V nedeljo, 21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega zgodovina sega v leto 1990, ko je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje tega dne. Namen Svetovnega dneva jabolk je spomniti na pestro paleto različnih sort jabolk, ki smo jih ljudje ustvarili skozi dolgoletno zgodovino žlahtnjenja, ter pomen sadovnjakov za podobo kulturne krajine in ohranjanje biodiverzitete. Jabolko so predstavili tudi kot simbol drugačnosti in enotnosti. V sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije in Sadjarskim centrom Maribor smo za zaposlene na Gospodarski zbornici Slovenije pripravili različne sorte jabolk, pridelanih v Sloveniji, ki so bila ves dan na voljo poleg zgibank z recepti in kratko predstavitvijo Svetovnega dneva jabolk. Upamo, da smo naše sodelavce spodbudili k uživanju lokalno pridelanega sadja, z izborom receptov v zgibanki pa smo želeli dokazati, da se slovensko jabolko odlično znajde tudi v receptih svetovnega kulinaričnega izročila.

Arhiv: Udeležba na promociji izdelka MOUSSE-HAVE (TS)

Izdelek MOUSSE-HAVE je razvila ekipa študentov, ki je v okviru tekmovanja Ecotrophelia Slovenija 2018 razvila naj-inovacijo. Študentje so v okviru Slovenskih dni sanitarnega inženirstva 2018 na Zdravstveni fakulteti UL pripravili tudi degustacijo izdelka.

Arhiv: Sestanek kmetijskih podjetij z Branko Tome, Evropska komisija (TZ, JR, NBK)

Na sestanku, katerega so se udeležili predstavniki kmetijskih podjetij smo opozorili na pomembnost kmetijskih podjetij za slovensko kmetijstvo, ter se pogovorili o SKP po 2020.

Arhiv: Sestanek kmetijskih podjetij z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (TZ, NBK)

Na GZS so se člani Združenja kmetijskih podjetij ter člani Sekcije prašičerejcev sestali z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec, ter državno sekretarko na MKGP mag. Tanjo Strniša. Predstavili smo jima odprte teme, pomembne za delovanje podjetij, in sicer problematiko zemljišč, ukrepov SKP po 2020 ter razvoj prašičereje.

Arhiv: Žitna Konferenca 2018

Žitna konferenca predstavlja osrednji letni dogodek, kjer se srečamo deležniki slovenskega žitnega sektorja in prisluhnejo predstavitvam najaktualnejših tematik s področja pridelave in predelave žit. Na Žitni konferenci smo se srečali vsi, ki smo tako ali drugače povezani z žiti - kmetijska podjetja, proizvajalci krmil, mlinarska in pekarska podjetja, kmetijske zadruge, semenarske hiše, predstavniki pristojnih ministrstev, inšpektorji in ostali partnerji žitnega sektorja. Na Žitni konferenci smo zbrani tudi letos prisluhnili uglednim domačim in tujim predavateljem, ki so predstavili aktualne tematike v povezavi z žiti. Verjamemo, da smo tudi letos dosegli korak naprej k uresničitvi naše skupne želje, to je sodelovanje vseh vpletenih partnerjev in inštitucij za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega žitnega sektorja.

Arhiv: Ekološko mleko (BR)

Ljubljanske mlekarne in Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije so podpisali zavezo o povečanem odkupu ekološkega mleka. Dogodka se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec.

Arhiv: Apifuture symposium 2018 (TS)

Udeležba na dogodku »Apifuture symposium 2018«, ki ga je organiziralo podjetje Medex v okviru 1. praznika čebel. Na dogodku so bile predstavljene tematike s področja varnosti in kakovosti čebeljih pridelkov, predstavljen pa so bile tudi novosti s področja uporabe čebeljih pridelkov v medicini.

Arhiv: SRIP HRANA (TB, BR)

Udeležili smo se usposabljanja za kontinuiran razvoj vodenja in upravljanja grozdov/SRIP-ov, s poudarkom na razvoju trajnostnega poslovnega modela in zagotavljanja kakovostnih storitev. Usposabljanje sta vodila mednarodno priznana norveška strokovnjaka s področja razvoja odličnosti grozdov.