Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Antimikrobna rezistenca – sprejetje sporazuma

Tri evropske institucije so neformalno sprejele sporazum za nova evropska pravila v zvezi z medicirano krmo. Pravila uvajajo bolj odgovorne načine za proizvodnjo, prodajo in uporabo medicirane krme, kar bo imelo pozitiven vpliv na zmanjševanje razširjanja protimikrobne rezistence.

Arhiv: Proizvodnja mleka na Irskem - omejitev števila krav zaradi emisij

Irska vlada bo verjetno omejila širitev mlečnih kmetij v kolikor se želi izogniti globam EU. Irska namreč ne dosega zahtev za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Arhiv: Sladkor, mlečni izdelki in prašičje meso - potreben strog nadzor sektorjev

Kljub nekaterim grožnjam, ki pretijo sektorju sladkorja, mlečnih izdelkov ter prašičjega mesa, je trenutno stanje kmetijsko-živilskih izdelkov na trgu EU stabilno. Kljub temu pa je potreben strog nadzor vseh treh sektorjev.

Arhiv: SKP - poziv k povečanju proračuna po letu 2020

Polovica kmetijskih ministrov v EU je pozvala k povečanju prihodnjega skupnega proračuna v okviru SKP. 14 držav članic EU vključno s Francijo, Španijo, Poljsko, Romunijo ter Irsko predlaga, da se proračun v okviru SKP po letu 2020 poveča tako, da bodo kmetijske podpore ostale na obstoječi ravni.

Arhiv: Varnost hrane - nov ISO standard

Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) je izdala nov standard za upravljanje varnosti hrane (ISO 22000). Standard ISO 22000: 2018 bo tako nadomestil standard ISO 22000: 2005, kar pomeni, da imajo vse organizacije, ki so se certificirale po standardu 2005, tri leta časa, da preidejo na novejšo različico.

Arhiv: 18. vrh kmetijskih in živilskih podjetij

Uspeh smo ljudje je bila rdeča nit tradicionalnega Vrha kmetijskih in živilskih podjetij, ki smo ga organizirali v ljubljanskem hotelu InterContinental. Dogodek je bil kot vsako leto posvečen aktualnim temam v kmetijstvu in živilstvu, predstavljeni pa so bili tudi najpomembnejši uspehi in aktivnosti delovanja GZS-ZKŽP v preteklem letu. Dogodka se je udeležilo več kot 140 udeležencev iz kmetijskih in živilskih podjetij ter različnih institucij.

Arhiv: Posvet: Raising Animal Welfare Standards in Europe (NBK)

V Bruslju sem se udeležila posveta z naslovom: Raising Animal Welfare Standards in Europe«. Rast prebivalstva in potrošnje čedalje bolj spodbuja državljane, da razmišljajo o prihodnjem upravljanju naravnih virov, pravični delitvi življenjskih prostorov in trajnosti. Po Eurobarometru (2016) se ozaveščanje o dobrem počutju živali nenehno povečuje: 94 % Evropejcev se strinja, da je pomembno zaščititi dobro počutje živali na kmetijah, velika večina vprašanih pa meni, da je treba izboljšati dobro počutje kmetov. Evropska unija ima vpeljane nekatere najvišje standarde za dobro počutje živali. V Lizbonski pogodbi je poudarjen pomen pravic živali, ki priznava živali kot čuteča bitja. V preteklih letih je bila sprejeta tudi bolj specifična ureditev tega področja, vključno s strategijo za dobro počutje živali, ki zajema obdobje 2012-2015, na kateri trenutno poteka ocena učinka. Predstavljeno pa je tudi bilo, da ni usklajenosti na ravni EU o pravilih dobrega počutja na kmetijah ali označbah (trenutno se oznaka uporablja samo za jajca). Pravična obravnava živali bi lahko izboljšala dolgoročno produktivnost in omejila uporabo drog in bolečih praks.

Arhiv: Strateški načrt promocije (BR, JR)

Udeležili smo se delavnice za pripravo strateškega načrta promocije za obdobje 2019-2024 ob sodelovanju imenovanih članov sektorskih odborov, članov sveta za promocijo in posvetovalnega odbora.

Arhiv: Sestanek z evalvatorjem SRIP HRANA (TZ, PMD)

Arhiv: Predstavitev kataloga živil za javno naročanje (JR, KJ)

Predstavitev delovanja aplikacije »Katalog živil za javno naročanje« službi za javno naročanje na Mestni občini Ljubljana.