Podjetje FratiniVergano v sodelovanju z evropskim združenjem industrijskih porabnikov sladkorja (CIUS) od januarja 2016 pripravlja analizo posameznih trgov sladkorja in specifičnih programov, ki zadevajo posamezno državo. To poročilo povzema predvsem stanje globalnega trga sladkorja in aktualnih ukrepov na tem področju. Napoved svetovne proizvodnje sladkorja je dvig za 8 %, s čimer bo v tržnem letu 2017/2018 dosežena surova vrednost 192 mio metričnih ton.
Po večmesečnem trendu rasti cene masla, že drugi mesec zapored v EU beležimo upad, tokrat 11 % v primerjavi z mesecem oktobrom 2017. Če primerjamo povprečno ceno masla v EU v novembru 2017 s povprečno ceno istega meseca leta 2016, je rast cene za 26,5 %. V svetu je letna stopnja rasti cene masla še višja in sicer znaša 25,9 %, mesečna sprememba cene masla v svetu pa znaša – 4 %. Največje mesečno znižanje cene masla beležijo Italijani (- 30,7 %), Čehi (-16,8 %) in Nemci (-13,2 %). V novembru 2017 se je v primerjavi z oktobrom 2017 cena v EU znižala še siru, svinjini in mleku v prahu.
SZO je izdala novo poročilo z naslovom »Incentives and disincentives for reducing sugar in manufactured foods«, v katerem ponovno omenja, da je v Evropi presežen priporočen vnos t.i. prostega sladkorja. Navaja, da največji delež prostega sladkorja zaužijemo preko predelanih živil, kot so pecivo, žita za zajtrk in sladke pijače. Na podlagi tega SZO ocenjuje, da obstaja veliko možnosti in načinov za zmanjšanje vsebnosti prostega sladkorja v teh živilih, tudi zaradi velikih razlik v sestavi nekaterih proizvodov, med posameznimi kategorijami in tudi med posameznimi državami.
Kratko poročilo povzema vse pomembne informacije o sektorju sladkorja v mesecu novembru, vključno s pripombami glede globalnega trga sladkorja in etanola, informacijami o novih projektih s področja proizvodnje sladkorja, informacijami o soproizvodnji v sektorju sladkorja, o nadomestnih sladilih, o Svetovni trgovinski organizaciji in o regionalnih trgovinskih sporazumih.
Agenciji EFSA in ECHA (Evropska agencija za kemikalije) in JRC (Joint research centre) so izdali priporočila za identifikacijo endokrinih motilcev. Dokument vsebuje podatke in kriterije o tem ali določena substanca vsebuje endokrine motilce ali ne, kakšne so možnosti identifikacije endokrinih motilcev ter priporočila.
Poročilo SZO predstavlja napredek evropske regije in posameznih držav članic pri implementaciji evropskega akcijskega načrta za hrano in prehrano 2015-2020. Izpostavlja izbrane epidemiološke podatke o prehranjevalnih navadah in prehranskem statusu prebivalstva po vsej regiji in podatke o izvajanju politik spodbujanja zdravega prehranjevanja in preprečevanja debelosti, tako na nacionalni kot tudi na globalni ravni. Zbrani podatki izhajajo iz odgovorov držav članic na vprašalnik SZO o globalni prehranski politiki.
Evropska komisija je leta 2005, z namenom določitve ukrepov na področju prehrane, ki bi bili podkrepljeni z najnovejšimi znanstvenimi dokazi, zaprosila EFSA naj pregleda mnenje Znanstvenega odbora za prehrano (SCF) iz leta 1993 o referenčnih vrednostih za vnos hranil za evropsko prebivalstvo. Od takrat je EFSA objavila skupno 32 znanstvenih mnenj o referenčnih vrednosti za vnos vode, maščob, ogljikovih hidratov in prehranske vlaknine, beljakovin, energije, 14 vitaminov in 13 mineralov. Poročilo združuje posamezna mnenja za namene lažjega branja in iskanja, ni pa njegov namen zamenjava le-teh.
Za učinkovitejšo in transparentnejšo oceno varnosti uživanja bisfenola A, je EFSA razvila protokol za natančnejšo identifikacijo in karakterizacijo le-tega. A. Glavni cilj ocene varnosti je preverjanje znanstvenih dokazov iz leta 2003, ki omejujejo sprejemljiv dnevni vnos bisfenola A na 4 µg/kg/dan. Protokol je bil predmet spletne javne obravnave, mnenja in komentarji pridobljeni na ta način pa se bodo upoštevali pri naslednji evalvacijo bisfenola A oziroma pri oblikovanju nove vrednosti priporočenega dnevnega vnosa.
EFSA je izdala znanstveno mnenje glede varnosti uporabe nizina v nezorjenih sirih in toplotno obdelanih mesnih izdelkih. Leta 2006 je bilo v oceni sprejemljivega dnevnega vnosa nizina predlagana vrednost 0,13 mg/kg telesne mase. V novejših toksikoloških raziskavah so ugotovili, da ni bilo ugotovljenega nobenega stranskega učinka, če se je uživanje nizina v predlagani vrednosti izvajalo 90 dni, ravno tako ne pri povišanih koncentracijah. Panel zaključuje, da uživanje nizina preko nezorjenih sirov in toplotno obdelanih mesnih izdelkov v višini do 12 mg/kg telesne mase ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi.
Estri maščobnih kislin 3-MCPD, 2-MCPD in glicidol (3-ME, 2-ME in GE) lahko nastanejo med procesom rafiniranja olj, zlasti med deodorizacijo in sicer kot neželeni procesni onesnaževalci. Kot rezultat tega jih lahko najdemo v jedilnih maščobah in oljih ter v živilih, ki jih proizvajajo iz le-teh. Za pridobitev podatkov o kontaminaciji z zgoraj navedenimi snovmi, je bil izveden program spremljanja palminega olja. Rezultati študije so bili zelo variabilni; najnižje ravni 3-ME, 2-ME in GE so bile odkrite v modificiranem palminem olju. Rezultati kažejo tudi na to, da te snovi niso nastale v konvencionalno pečenih piškotih in da so koncentracije 3-ME, 2-ME in GE povezane samo s palminim oljem, ki se uporablja kot sestavina.