Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Identifikacija procesnih kontaminantov v paniranih ribjih izdelkih

Predhodno ocvrte surovine, ki vsebujejo klorid (npr. panirani zamrznjeni ribji proizvodi) lahko privedejo do nastanka estrov maščobnih kislin 2-monokloropropan-1,3-diola, 3-monokloropropan-1,2-diola (MCPD-E) in esterificiranega glicidola (G-E). Cilj študije je bil ugotoviti ustrezne parametre za nastanek teh procesnih kontaminantov med predhodnim cvrtjem. Večji delež MCPD-E in G-E v ribjih proizvodih je nastal zaradi absorbiranja olja, medtem ko pomembno vlogo igrata temperatura in čas segrevanja olja ter filtracija trdnih delcev. Vsebnost G-E se je zmanjšala zaradi uporabe adsorbentov. V zaključkih študije so predlagane presejalne metode za ocenjevanje vsebine MCPD-E in G-E v ribjih proizvodih.

Arhiv: Toksičnost in rakotvornost glifosata

Glifosat je najbolj razširjen herbicid. Marca 2015 je Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) podala izjavo, da je glifosfat potencialno rakotvoren, kar ni potrdila EU oziroma WHO/FAO. V preglednem članku je predstavljena znanstvena podlaga vpliva glifosata na zdravje in pojasnjuje razlike v oceni rakotvornosti z IARC. Dve komplementarni izpostavljenosti ocene, človeški biomonitoring in spremljanje ostankov hrane kažejo, da so dejanske ravni izpostavljenosti pod temi referenčnimi vrednostmi in ne predstavljajo tveganja ter s tem skrbi za javnosti.

Arhiv: Furfuril alkohol in β-mircen

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ocenila, da je potrebno preučiti furfuril alkohol in β-mircen iz vidika potencialne rakotvornosti. Glavni vir furfuril alkohola v živilih je toplotna obdelava in staranje alkoholnih pijač, medtem ko se β-mircen pojavlja naravno kot sestavina eteričnih olj rastlin (hmelj, limonska trava…). Najvišja vsebnost furfuril alkohola je bila najdena v kavnih zrnih (> 100 mg/kg) in v nekaterih ribjih proizvodih (približno 10 mg/kg), pri pijačah pa v vinu 1-10 mg/l, 8 mg/l pa v ananasovem soku. Vsebnost β-mircena je bila najvišja pri hmelju. Kot rezultat študije so tako identificirana živila, ki vsebujejo največ furfurilnega alkohola in β-mircena in jih je zato smiselno vzeti v ozir za spremljanje in raziskovanje potencialne rakotvornosti.

Arhiv: Ameriška Gospodarska zbornica razpravlja o trgovini, podnebnih spremembah in infrastrukturi

NAFTA, KORUS, Kitajska, podnebne spremembe in infrastruktura so bile omenjene v govoru predsednika ameriške Gospodarske zbornice Toma Donohueja. Donohue je podprl prizadevanja Trumpove vlade za posodobitev severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini (NAFTA).

Arhiv: Parlament in Komisija sta z ministrske konference STO pričakovala rezultate

Poslanci EU so pričakovali, da bodo na ministrski konferenci Svetovne trgovinske organizacije v Buenos Airesu doseženi dogovori. Podpredsednica Evropskega parlamenta Mairead McGuinness je v svoji izjavi obvestila poslance EP o njeni udeležbi v delegaciji EP na srečanjih STO, ki so potekala od 11. do 13. decembra. Srečanja so se končala brez doseženih bistvenih dogovorov.

Arhiv: Evropske regije spodbujajo omejitve neposrednih plačil SKP

Regijski Odbor podpira uvedbo obveznih omejitev zneskov subvencij, ki jih lahko prejme ena sama kmetija, saj bi to pripomoglo k obravnavi njihove neenake razdelitve ob sprostitvi sredstev za okrepitev ukrepov EU za razvoj podeželja.

Arhiv: Komisija pričela z javnim posvetom o naravnih opraševalcih v EU

Komisija z javnim posvetom naproša za mnenje o evropski pobudi za reševanje upada opraševalcev, o katerem je uradno obveščen izvršilni organ EU. Pobuda je namenjena oblikovanju evropske strategije opraševalcev in k sodelovanju poziva znanstvenike, kmete, podjetja, okoljske organizacije, javne organe in državljane.

Arhiv: Zakonodaja EU o gensko spremenjenih poljščinah bi morala postati neobvezna

Skupina 13 znanstvenikov je predlagala, da se zakonodaja EU o odobritvi gensko spremenjenih poljščinah spremeni. Predlagajo, da se državam članicam omogoči, da se same odločijo ali želijo dovoliti gojenje teh rastlin na njihovih ozemljih.

Arhiv: Izvedba predavanja na Zdravstveni fakulteti na temo javnih naročil (KJ)

Na oddelki za sanitarno inženirstvo Zdravstvene fakultete v Ljubljani je bilo v okviru predmeta Tehnologija in varnost živil izvedeno predavanje študentom 4. letnika. Predstavljena je bila javno naročniška zakonodaja in dejansko stanje javnih naročil za živila. Predstavili smo delovanje aplikacije Katalog živil za javno naročanje.