Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Sestanek na temo javnega naročanja (KJ)

S predstavniki mestne občine Kranj so bile dogovorjene aktivnosti, ki se bodo izvajale na področju javnega naročanja živil v osnovnih šolah.

Arhiv: Sestanek z državnim sekretarjem na Ministrstvu za okolje in prostor (TZ)

S predstavniki podjetij, ki polnijo vodo in brezalkoholne pijače, smo se pogovarjali o spremembah Uredbe o podrobnejših merilih plačila za vodno pravico, ko je le ta pridobljena na podlagi vodnega dovoljenja za rabo vode pri proizvodnji pijač.

Arhiv: Inovacijski preboji v prihodnosti

Evropska komisija je objavila poročilo, v katerem je predstavljenih 100 predvidenih inovacijskih prebojev v prihodnosti. Poročilo, ki je bilo razvito s strani neodvisnih strokovnjakov, vključuje tudi nekatere novosti na področju hrane, kot so 3D tiskanje hrane, precizno kmetovanje, trajnostna hrana ter digitalizacija. Po mnenju komisarja za raziskave, znanost in inovacije, Carlosa Moedasa bo poročilo v pomoč oblikovalcem politik po Evropi, da se bodo lažje pripravili na prihodnost.

Arhiv: Poročilo o preprečevanju plastičnih odpadkov v Evropi

Evropska agencija za okolje (EGP) je objavila poročilo o preprečevanju in omejevanju plastičnih odpadkov v Evropi. Predstavljeni so ukrepi držav članic EU na področju zmanjšanja onesnaževanja s plastičnimi odpadki. Poročilo tudi navaja, da morajo države članice EU sprejeti nacionalne programe za preprečevanje nastajanja odpadkov. Najprej se je potrebno osredotočiti na za okolje najbolj škodljive vrste odpadkov, kot so plastika za enkratno uporabo in plastični izdelki, ki jih ni mogoče reciklirati.

Arhiv: Prehranjenost prihodnjih generacij

Objavljeno je bilo poročilo, v katerem je predstavljen način pridelave hrane s pomočjo uporabe inovacij in novih tehnologij v agroživilskem sektorju, ki močno prispevajo k ciljem trajnostnega razvoja. Podatki kažejo, da v kolikor želimo nahraniti naraščajoče število prebivalcev, so investicije v kmetijstvu in proizvodnji hrane ključnega pomena, saj lahko vplivajo na produktivnost ter trajnost sistemov oskrbe s hrano.

Arhiv: Inovacije po regijah

Evropska komisija je objavila poročilo o inovacijah v 238 regijah 23 držav članic EU, Norveške, Srbije ter Švice, ki ga je pripravil Inštitut za ekonomsko in socialno raziskovanje iz Maastrichta. V poročilu so zajeti ključni kazalniki uspešnosti znanstvenih publikacij, uspešnosti majhnih in srednje velikih podjetij, javnih in zasebnih naložb ter sodelovanj po regijah in državah EU.

Arhiv: Napoved pridelka jabolk in hrušk

WAPA (The World Apple and Pear Association) je na konferenci Prognosfruit 2019 predstavila napoved pridelka jabolk in hrušk v letu 2019. Napoved za 21 največjih evropskih pridelovalk predvideva, da bo pridelava jabolk v letu 2019 četrta najmanjša v zadnjem desetletju. Letošnji pridelek (10.556 tisoč ton) naj bi bil manjši za 20 % v primerjavi z lanskim letom in za 8 % manjši od triletnega povprečja. Pridelek hrušk naj bi bil v 2019 manjši za 14 % v primerjavi z letom 2018.

Arhiv: Transparentnost trga –zunanje poročanje v verigi oskrbe s hrano

Evropska komisija je izdala poročilo o stroških za zagotavljanje transparentnosti trga. Poročilo proučuje stroške zbiranja in prenosa informacij, ki so zbrani pri deležnikih (pridelovalcih, živilskopredelovalni industriji, distributerjih, trgovcih itd.) in posredovani tretjim osebam (javnim organom, zasebnih podjetjem in/ali agencijam) z namenom skladnega poročanja za zagotavljanje transparentnosti trga.

Arhiv: Smernice za boljšo predstavitev informacij potrošnikom

V okviru direktive EU o nepoštenih pogodbenih pogojih, ki je v veljavo stopila 22. julija 2019 je skupina poslovnih združenj EU podala pobudo za pripravo priporočil, ki bodo olajšala predstavitev informacij o živilih potrošnikom. S tem namenom so bile pripravljene smernice, ki opredeljujejo kako pravilno navajati obvezne informacije na embalaži živil, ki bodo v pomoč potrošnikom pri izbiri živil.

Arhiv: Poročilo o rezultatih dvojne kakovosti živil

Skupno raziskovalno središče (JRC) je objavilo rezultate testiranja živil v zvezi z dvojno kakovostjo. Zbrani so bili podatki o sestavi izdelkov (vsebnost hranil in sestavin) in embalaži živil, ki jih je predložilo 19 držav članic. Rezultati so pokazali, da ni značilnih razlik med izdelki, ki so dostopni na vzhodnem oz. zahodnem delu EU.