Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Ocena varnosti površinsko obdelanega titanovega dioksida v materialih, ki prihajajo v stik z živili

Odbor za snovi v stiku z živili, encime in pomožna tehnološka sredstva je podal mnenje o površinsko obdelanem titanovem dioksidu s fluorid modificiranim aluminijevim oksidom. Uporablja se kot polnilo in barvilo v skoraj vseh polimernih materialih, ki prihajajo v stik z živili in je primeren za shranjevanje vseh tipov živil pri različnih rokih uporabe in temperaturnih pogojih. Člani odbora so zaključili, da omenjen aditiv ne prehaja v živila in ne predstavlja toksikološkega tveganja, pod pogojem da ni presežena mejna vrednost specifične migracije (SML) za aluminij in fluorid.

Arhiv: Smernice za prehajanje mineralnih olj iz embalažnih materialov

V smernicah je predstavljen postopek, s katerim lahko podjetja preprečijo oziroma zmanjšajo prehajanje mineralnih olj preko embalažnih materialov.

Arhiv: Karakterizacija mikroorganizmov, ki se uporabljajo pri proizvodnji živilskih encimov

Glavni namen dokumenta je pomoč proizvajalcem pri pripravi ustrezne dokumentacije za vključitev živilskih encimov na seznam dovoljenih živilskih encimov.

Arhiv: Poročilo o analizah ostankov pesticidov v letu 2017

V skladu s 31. členom Uredbe (ES) št. 396/2005 morajo države članice Evropske unije EFSI posredovati rezultate opravljenih lastnih analiz ostankov pesticidov. Poročilo združuje glavne ugotovitve in povzetke analiz o vsebnosti ostankov pesticidov v državah Evropske unije, na Islandiji in na Norveškem v letu 2017.

Arhiv: Poročilo Evropske unije o analizah ostankov pesticidov v državah članicah

Na podlagi poslanih poročil o opravljenih lastnih analizah ostankov pesticidov v letu 2017 v državah članicah Evropske unije, na Norveškem in na Islandiji so člani EFSE opravili analizo, na podlagi katere so ocenili izpostavljenost evropskih prebivalcev pesticidom v hrani.

Arhiv: Ocena varnosti živilskih encimov β-glukanaze, ksilanaze in celulaze

Živilski encimi β-glukanaza, ksilanaza in celulaza se pridobivajo iz Mycothermus thermophiloides. Uporabljajo se v pekarstvu in pivovarstvu. Pri določenih posameznikih obstaja tveganje za nastop alergijske reakcije ob zaužitju teh encimov, vendar je nizko. Člani EFSE so zaključili, da encimi β-glukanaza, ksilanaza in celulaza ne predstavljajo tveganja za genotoksičnost in so v skladu s predvidenimi pogoji uporabe varni.

Arhiv: Ponovna ocena varnosti živilskih aditivov sorbinska kislina (E 200) in kalijev sorbat (E 202)

Odbor EFSE za živilske aditive za živila in arome je podal znanstveno oceno raziskave EOGRTS (angl. one-generation reproductive toxicity study), z namenom ponovne preučitve začasnega skupinskega sprejemljivega dnevnega vnosa (ADI) za sorbinsko kislino in kalijev sorbat. Zaključili so, da ni bilo podanih novih informacij in zato niso spreminjali začasne ADI vrednosti za sorbinsko kislino in kalijev sorbat.

Arhiv: Ocena varnosti reciklažnega postopka Alimpet

Alimpet je prav tako postopek, ki se uporablja za reciklažo polietilen tereftalata (PET) iz embalaže, ki prihaja v stik z živili. Člani Odbora za materiale za stik z živili, encime, arome in pomožna sredstva so zaključili, da se izdelki, proizvedeni iz recikliranega PET-a, lahko uporabljajo v embalaži, ki prihaja v stik z živili pod pogojem, da so proizvedeni po opredeljenem postopku.

Arhiv: Ocena varnosti živilskega encima 4-α-glukanotransferaza

Živilski encim 4-α-glukanotransferaza je proizveden iz Aeribacillus pallidus. Uporablja se v pekarstvu in pri proizvodnji dekstrinov. Ob oralnem zaužitju encima 4-α-glukanotransferaza obstaja tveganje za nastop alergijske reakcije pri posameznikih, ki so alergični na α-amilazo, vendar je nizko. Člani EFSE so zaključili, da encim 4-α-glukanotransferaza ne predstavlja tveganja za genotoksičnost in je v skladu s predvidenimi pogoji uporabe varen.

Arhiv: Ponovna ocena varnosti živilskih aditivov klorovodikova kislina (E 507), kalijev klorid (E 508) in magnezijev klorid (E 511)

Odbor EFSE za živilske aditive za živila in arome je podal oceno tveganja za kloride (E 507–509, E 511), ki se uporabljajo kot živilski aditivi. Člani odbora so ugotovili, da omenjeni kloridi ne predstavljajo tveganja za genotoksičnost in kancerogenost. Zaključili so, da izpostavljenost kloridom preko klorovodikove kisline ter njenih kalijevih, kalcijevih in magnezijevih soli, v obravnavanih odmerkih ne predstavlja tveganja za zdravje.