EFSA je predstavila svoje razumevanje zgoraj omenjene uredbe, omejila se je na področje arom. Člani EFSE so izpostavili naslednje ugotovitve: v ekoloških izdelkih se lahko uporabljajo ekološke ali konvencionalne arome, uporabljene arome morajo temeljiti na naravnih substancah oz. pripravkih, tudi pri aromah je potrebno upoštevati pravilo, da mora biti pri ekoloških proizvodih vsaj 95 % sestavin ekoloških.
Ob pripravi nove strategije za obdobje 2021-2027 je EFSA pripravila pregled dosedanje uporabe podatkov. Pri tem so se posvetovali z zaposlenimi, strokovnjaki in ostalimi deležniki, upoštevali so tudi trenutne trende na področju varne hrane.
Mikroplastika so plastični delci različnih oblik, ki so prisotni v zraku, prsti, vodi, morjih in tudi v naši prehrani. Znanstveniki, politiki in splošna javnost so zaskrbljeni zaradi vse večje prisotnosti nanoplastike in mikroplastike ter negotovosti glede vpliva na okolje in zdravje ljudi. V dokumentu, dostopnem na spodnji povezavi, je predstavljeno dosedanje znanje o mikroplastiki ter tudi nejasnosti, na podlagi katerih je potrebno oblikovati nadaljnje akcijske načrte.
Evropska unija si prizadeva za prost dostop do vladnih in drugih dokumentov, ki so rezultat raziskav, opravljenih s strani javnih ustanov, saj je to osnova za transparentno odločanje. V dokumentu je predstavljena strategija za doseganje prostega dostopa do informacij, ki so pomembne za vse evropske državljane.
Smernice Evropske komisije o definiciji nanomaterialov predstavljajo osnovo za oblikovanje evropske politike na tem področju. Razumevanje izrazov in konceptov je nujno potrebno za uporabo smernic v praksi, zato so vsi pomembnejši predstavljeni v poročilu.
Obravnavali smo strateški plan promocije odličnih pekovskih izdelkov v obdobju 2019 do 2021.
Potekala je predstavitev metodologije za izvedbo AlpBioEco delavnic, ki se bodo izvajale v maju in juniju z namenom določitve poslovnih modelov verig vrednosti za jabolka, orehe in zelišča.
Potekal je sestanek glede organizacije Festivala odličnih pekovskih izdelkov.
Na našo pobudo je potekal sestanek na UVHVVR, kjer smo izmenjali stališča glede vsebine smernic za označevanje bučnega olja in potrebnih dopolnitev pravilnika o kakovosti jedilnih rastlinskih olj.
Glavna tema je bila izmenjava novic ter pregled stanja pri pripravi dogodka za pridobitev EIT Food RIS štipendij. Predstavljeno je bilo tudi novo komunikacijsko orodje Food Hive.