Slovenski kmetovalci so v letu 2018 pridelali za 9 % več žit za zrnje kot v letu pred tem, in to predvsem zaradi dobrega pridelka koruze za zrnje (9,5 t/ha). Letina sadja v intenzivnih in ekstenzivnih sadovnjakih ter letina grozdja v vinogradih sta bili izjemni.
Povprečna cena govejega mesa je v 12. tednu v EU znašala 371,1 €/100 kg, kar je 0,1 % manj kot prejšnji teden, 0,9 % manj kot prejšnji mesec in 3,8 % manj kot prejšnje leto.
Povprečna cena jajc je v 12. tednu v EU znašala 127,23 €/100 kg, kar je 0,4 % manj kot prejšnji teden, 0,6 % več kot prejšnji mesec in 15,4 % manj kot prejšnje leto. V Braziliji je povprečna cena jajca znašala 109 €/100 kg, v ZDA 104,76 €/100 kg in 71,49 €/100 kg.
Povprečna cena surovega mleka je v januarju 2019 znašala 35 €/100 kg, kar je 1,4 % manj kot prejšnji mesec. V 12. tednu je povprečna cena masla znašala 423 €/100 kg, kar je 1,1 % manj kot prejšnji mesec, cena posnetega mleka v prahu se je znižala za 0,9 % na 189 €/100 kg, cena sira čedarja pa se je povečala na 329 €/100 kg, za 0,8 %.
Povprečna cena piščančjega mesa je v 12. tednu v EU znašala 184.68 €/100 kg, kar je 0,2 % manj kot prejšnji teden, 1,1 % več kot prejšnji mesec in 0,4 % več kot prejšnje leto. Povprečna cena piščančjega mesa je v ZDA znašala 157,51 €/100 kg, v Braziliji pa 105,5 €/100 kg.
Povprečna cena prašičjega mesa je v 12. tednu v EU znašala 145,5 €/100 kg, kar je 2,5 % več kot prejšnji teden, 5,4 % več kot prejšnji mesec in 0,5 % manj kot prejšnje leto. V ZDA je povprečna cena znašala 118,47 €/100 kg, v Braziliji 114,42 €/100 kg, v Kanadi pa 85,01 €/100 kg.
Potekal je konferenčni klic z organizacijami EIT Food HUB na temo predstavitve novega komunikacijskega orodja Food Hive in projekta RIS Fellowships.
Tema sestanka je bila sodelovanje v Odboru za mleko po Zakonu o promociji kmetijskih in živilskih podjetij.
Potekala je letna skupščina Združenja za prehranska dopolnila. Obravnavali smo poročilo o delu v 2018, plan dela za 2019 in grob finančni plan 2019. V okviru razprave smo obravnavali aktualno problematiko sektorja (carine, davki, probiotiki). Poseben gost na skupščini je bil generalni sekretar evropskega združenja FoodSupplementsEurope, g. Patrick Coppens.
Člani Sveta za promocijo so se seznanili s stanjem glede pobiranja prispevka v sektorju sadja in pripravami na zadnji val kampanje Naša super hrana. Obravnavali so tudi aktivnosti jesenske splošne promocije shem kakovosti ter se seznanili z novo ustanovljenim Direktoratom za hrano in ribištvo.