Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Letina koruze v 2018 odlična, letina poznih vrst sadja in grozdja pa izjemna

Slovenski kmetovalci so v letu 2018 pridelali za 9 % več žit za zrnje kot v letu pred tem, in to predvsem zaradi dobrega pridelka koruze za zrnje (9,5 t/ha). Letina sadja v intenzivnih in ekstenzivnih sadovnjakih ter letina grozdja v vinogradih sta bili izjemni.

Arhiv: Goveje meso – pregled trga

Povprečna cena govejega mesa je v 12. tednu v EU znašala 371,1 €/100 kg, kar je 0,1 % manj kot prejšnji teden, 0,9 % manj kot prejšnji mesec in 3,8 % manj kot prejšnje leto.

Arhiv: Jajca – pregled trga

Povprečna cena jajc je v 12. tednu v EU znašala 127,23 €/100 kg, kar je 0,4 % manj kot prejšnji teden, 0,6 % več kot prejšnji mesec in 15,4 % manj kot prejšnje leto. V Braziliji je povprečna cena jajca znašala 109 €/100 kg, v ZDA 104,76 €/100 kg in 71,49 €/100 kg.

Arhiv: Mleko in mlečni izdelki – pregled trga

Povprečna cena surovega mleka je v januarju 2019 znašala 35 €/100 kg, kar je 1,4 % manj kot prejšnji mesec. V 12. tednu je povprečna cena masla znašala 423 €/100 kg, kar je 1,1 % manj kot prejšnji mesec, cena posnetega mleka v prahu se je znižala za 0,9 % na 189 €/100 kg, cena sira čedarja pa se je povečala na 329 €/100 kg, za 0,8 %.

Arhiv: Piščančje meso - pregled trga

Povprečna cena piščančjega mesa je v 12. tednu v EU znašala 184.68 €/100 kg, kar je 0,2 % manj kot prejšnji teden, 1,1 % več kot prejšnji mesec in 0,4 % več kot prejšnje leto. Povprečna cena piščančjega mesa je v ZDA znašala 157,51 €/100 kg, v Braziliji pa 105,5 €/100 kg.

Arhiv: Prašičje meso – pregled trga

Povprečna cena prašičjega mesa je v 12. tednu v EU znašala 145,5 €/100 kg, kar je 2,5 % več kot prejšnji teden, 5,4 % več kot prejšnji mesec in 0,5 % manj kot prejšnje leto. V ZDA je povprečna cena znašala 118,47 €/100 kg, v Braziliji 114,42 €/100 kg, v Kanadi pa 85,01 €/100 kg.

Arhiv: Telekonferenca z organizacijami EIT Food HUB (TS)

Potekal je konferenčni klic z organizacijami EIT Food HUB na temo predstavitve novega komunikacijskega orodja Food Hive in projekta RIS Fellowships.

Arhiv: Sestanek s predstavnico podjetja Ljubljanske mlekarne (BR)

Tema sestanka je bila sodelovanje v Odboru za mleko po Zakonu o promociji kmetijskih in živilskih podjetij.

Arhiv: Skupščina Združenja za prehranska dopolnila (TZ, PMD, TS)

Potekala je letna skupščina Združenja za prehranska dopolnila. Obravnavali smo poročilo o delu v 2018, plan dela za 2019 in grob finančni plan 2019. V okviru razprave smo obravnavali aktualno problematiko sektorja (carine, davki, probiotiki). Poseben gost na skupščini je bil generalni sekretar evropskega združenja FoodSupplementsEurope, g. Patrick Coppens.

Arhiv: Svet za promocijo (TZ, NBK, BR)

Člani Sveta za promocijo so se seznanili s stanjem glede pobiranja prispevka v sektorju sadja in pripravami na zadnji val kampanje Naša super hrana. Obravnavali so tudi aktivnosti jesenske splošne promocije shem kakovosti ter se seznanili z novo ustanovljenim Direktoratom za hrano in ribištvo.