20. marca je cena pšenice v pristanišču Rouen znašala 195 €/t, kar je 1 % manj kot prejšnji mesec in 17 % več kot prejšnje leto. Cena ječmena je znašala 180 €/t, kar je 3 % več kot prejšnji mesec in 4 % več kot prejšnje leto. V Bordeauxu je cena koruze znašala 172 €/t, kar je 4 % manj kot prejšnji mesec in 5 % več kot prejšnje leto.
Cena oljne repice je 19. marca v pristanišču Rouen znašala 361 €/t, kar je 1 % manj kot prejšnji mesec in 5 % več kot prejšnje leto. V Bordeauxu je cena sončničnega semena znašala 317 €/t, kar je 2 % manj kot prejšnji mesec in 4 % več kot prejšnje leto. V Rotterdamu je cena repičnega olja znašala 715 €/t, kar je enako kot prejšnji mesec in 12 % več kot lansko leto. V Hamburgu je cena repične moke znašala 216 €/t, kar je 5 % manj kot prejšnji mesec in 8 % manj kot prejšnje leto.
Povprečna cena govejega mesa v EU je v 1. tednu znašala 371,5 €/100 kg, kar je 0,1 % manj kot prejšnji teden, 0,7 % manj kot prejšnji mesec in 3,6 % manj kot prejšnje leto.
Januarja 2019 je povprečna cena rdečega vina v Franciji znašala 5,90 €/°Vol/Hl, kar je 5,7 % manj kot v decembru 2018, 0,2 % manj kot januarja lani in 7,5 % več od povprečja 2016-2018. V Italiji je januarja 2019 povprečna cena rdečega vina znašala 3,97 €/°Vol/Hl, kar je 2,5 % manj kot prejšnji mesec, 32,9 % kot januarja lani in 7,8 % več od povprečja 2016-2018. V Španiji je januarja 2019 povprečna cena rdečega vina znašala 3,80 €/°Vol/Hl, kar je 4,0 % manj kot prejšnji mesec, 14,9 % manj kot januarja lani in 21,8 % več od povprečja 2016-2018.
V 11. tednu je povprečna cena prašičjega mesa v EU znašala 141,9 €/100 kg, kar je 1,2 % več kot prejšnji teden, 3,5 % več kot prejšnji mesec in 3,5 % manj kot v enakem obdobju lani. Povprečna cena prašičjega mesa je v Braziliji znašala 111,12 €/100 kg, v ZDA 99,12 €/100 kg, v Kanadi pa 83,92 €/100 kg.
Sestali smo se predstavniki institucij (KGZS, ZZS, GIZ Mesne industrije in ZKŽP) in začrtali skupne aktivnosti na področju strateškega razvoja prašičereje.
Sestanek na temo prednosti in slabosti implementacije sheme Izbrana kakovost v žitni sektor.
Tehnološko-marketinški sestanek predstavnikov pekarskih podjetij glede pravil prijave vzorcev na potrjevanje odlične kakovosti in pravil oglaševanja Odličnih pekovskih izdelkov.
Potekal je redni sestanek delovne skupine za pripravo zavez odgovornosti sektorja pekarstva. Razprava je potekala predvsem v smeri oblikovanja zaveze s področja zmanjšanja vsebnosti dodane soli v kruhu in zaveza s področja povečanja uporabe polnozrnatih mlevskih izdelkov v pekovskih proizvodih.
Udeležili smo se 26. seje Sveta RS za kmetijstvo in podeželje. Seja je bila namenjena predstavitvi predloga Resolucije: »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021«, predstavitvi predloga osnutka Zakona o zagotavljanju zemljišč za namene izvajanja raziskovalnih in izobraževalnih procesov s področja kmetijstva in gozdarstva ter obravnavi osnovnih izhodišč za pripravo sprememb zemljiške politike.