Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Žita – pregled trga

20. marca je cena pšenice v pristanišču Rouen znašala 195 €/t, kar je 1 % manj kot prejšnji mesec in 17 % več kot prejšnje leto. Cena ječmena je znašala 180 €/t, kar je 3 % več kot prejšnji mesec in 4 % več kot prejšnje leto. V Bordeauxu je cena koruze znašala 172 €/t, kar je 4 % manj kot prejšnji mesec in 5 % več kot prejšnje leto.

Arhiv: Oljnice – pregled trga

Cena oljne repice je 19. marca v pristanišču Rouen znašala 361 €/t, kar je 1 % manj kot prejšnji mesec in 5 % več kot prejšnje leto. V Bordeauxu je cena sončničnega semena znašala 317 €/t, kar je 2 % manj kot prejšnji mesec in 4 % več kot prejšnje leto. V Rotterdamu je cena repičnega olja znašala 715 €/t, kar je enako kot prejšnji mesec in 12 % več kot lansko leto. V Hamburgu je cena repične moke znašala 216 €/t, kar je 5 % manj kot prejšnji mesec in 8 % manj kot prejšnje leto.

Arhiv: Goveje meso – pregled trga

Povprečna cena govejega mesa v EU je v 1. tednu znašala 371,5 €/100 kg, kar je 0,1 % manj kot prejšnji teden, 0,7 % manj kot prejšnji mesec in 3,6 % manj kot prejšnje leto.

Arhiv: Vino – pregled trga

Januarja 2019 je povprečna cena rdečega vina v Franciji znašala 5,90 €/°Vol/Hl, kar je 5,7 % manj kot v decembru 2018, 0,2 % manj kot januarja lani in 7,5 % več od povprečja 2016-2018. V Italiji je januarja 2019 povprečna cena rdečega vina znašala 3,97 €/°Vol/Hl, kar je 2,5 % manj kot prejšnji mesec, 32,9 % kot januarja lani in 7,8 % več od povprečja 2016-2018. V Španiji je januarja 2019 povprečna cena rdečega vina znašala 3,80 €/°Vol/Hl, kar je 4,0 % manj kot prejšnji mesec, 14,9 % manj kot januarja lani in 21,8 % več od povprečja 2016-2018.

Arhiv: Prašičje meso – pregled trga

V 11. tednu je povprečna cena prašičjega mesa v EU znašala 141,9 €/100 kg, kar je 1,2 % več kot prejšnji teden, 3,5 % več kot prejšnji mesec in 3,5 % manj kot v enakem obdobju lani. Povprečna cena prašičjega mesa je v Braziliji znašala 111,12 €/100 kg, v ZDA 99,12 €/100 kg, v Kanadi pa 83,92 €/100 kg.

Arhiv: Sestanek na temo razvoja slovenske prašičereje (TZ, NBK)

Sestali smo se predstavniki institucij (KGZS, ZZS, GIZ Mesne industrije in ZKŽP) in začrtali skupne aktivnosti na področju strateškega razvoja prašičereje.

Arhiv: Sestanek delovne skupine IK žitni sektor (JR)

Sestanek na temo prednosti in slabosti implementacije sheme Izbrana kakovost v žitni sektor.

Arhiv: Sestanek tehnologov in predstavnikov marketinga iz pekarskih podjetij (JR, KJ)

Tehnološko-marketinški sestanek predstavnikov pekarskih podjetij glede pravil prijave vzorcev na potrjevanje odlične kakovosti in pravil oglaševanja Odličnih pekovskih izdelkov.

Arhiv: Sestanek DS za pripravo zavez odgovornosti sektorja pekarstva (PMD, TS, DZ)

Potekal je redni sestanek delovne skupine za pripravo zavez odgovornosti sektorja pekarstva. Razprava je potekala predvsem v smeri oblikovanja zaveze s področja zmanjšanja vsebnosti dodane soli v kruhu in zaveza s področja povečanja uporabe polnozrnatih mlevskih izdelkov v pekovskih proizvodih.

Arhiv: Svet za kmetijstvo (TZ, NBK)

Udeležili smo se 26. seje Sveta RS za kmetijstvo in podeželje. Seja je bila namenjena predstavitvi predloga Resolucije: »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021«, predstavitvi predloga osnutka Zakona o zagotavljanju zemljišč za namene izvajanja raziskovalnih in izobraževalnih procesov s področja kmetijstva in gozdarstva ter obravnavi osnovnih izhodišč za pripravo sprememb zemljiške politike.