Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Vabilo na posvet SRIP MATPRO, »Pot do zelenega proizvoda – trajnost izven okvirjev«

Vabimo vas na posvet SRIP MATPRO "Pot do zelenega proizvoda - trajnost izven okvirjev", ki bo v četrtek, 13. oktobra 2022, v GH Bernardin v Portorožu. Veselimo se srečanja z vami!

Minister Han na seji Upravnega odbora GZS tudi o avansiranju pomoči

Člani Upravnega odbora GZS so na današnji seji, ki je potekala po uradni otvoritvi MOS 2022 na Celjskem sejmišču, gostili ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana.

Srečanje gospodarstva in politike: gospodarstveniki pričakovali več

Predstavniki gospodarstva so 5.9.2022 na srečanju s predsednikom Vlade RS dr. Robertom Golobom in pristojnimi ministri razpravljali o trenutno največjem izzivu za slovensko gospodarstvo - energetski draginji in dobavi energentov, ki pod vprašaj postavlja nemoteno poslovanje precejšnjega števila slovenskih podjetij. Gospodarska zbornica Slovenije je predstavila dvanajst nujnih ukrepov, med katerimi so ključni trije: takojšnja uvedba kapice na ceno energentov, uvedba kapice na cene energentov na evropski ravni vključno z odpravo odvisnosti cene električne energije od cene zemeljskega plina ter uvedba začasnih ukrepov za ohranitev delovnih mest. Dogodek je organizirala GZS ob sodelovanju OZS, TZS, ZDS in ZDOPS.

REC2022 Nova okoljska ustava – zeleni prehod ali cokla razvoja?

REC2022, Nova okoljska ustava – zeleni prehod ali cokla razvoja? 19. in 20. oktober 2022 Kongresni center Hotela Rimske Terme Konkurenca, kot ključni element tržnega gospodarstva, spodbuja gospodarsko učinkovitost in ponuja uporabnikom širši izbor kakovostnih proizvodov in storitev po bolj konkurenčnih cenah. Podjetja, ki na trgu ponujajo in izvajajo storitev ravnanja z odpadki, tako s svojimi zakonitostmi spodbuja in sili k zagotavljanju boljših storitev, nenehnemu razvoju in inovacijam ter ponujanju konkurenčnih cen.

Arhiv: Energetska kriza: Gospodarstvo pozdravlja ukrep pomoči

Na GZS pozdravljamo hitro ukrepanje vlade in sprejem zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.

Arhiv: Energetska kriza: Industrija je eden ključnih stebrov za delovanje države, zato se ne sme ustaviti

Ljubljana, 22. julij 2022 – Člani Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije so na svoji današnji izredni seji z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejanom Židanom razpravljali o nujnih ukrepih za gospodarstvo, zlasti tudi industrijo, povezanih z blaženjem energetske draginje in zagotavljanjem nemotene oskrbe z zemeljskim plinom. Člani UO so izpostavili, da je delovanje industrije vitalnega pomena za Slovenijo in pričakujejo enakopravno obravnavo celotnega gospodarstva in gospodinjstev/prebivalstva pri oskrbi z energenti in njihovih cenah. Nujna pa je tudi čimprejšnja uveljavitev sheme EU - začasnega okvira za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji v Rusiji proti Ukrajini.

Arhiv: Brez zemeljskega plina se kratkoročno ne bomo izognili kriznim razmeram

15.7.2022. Na današnjem sestanku, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije, so predstavniki devetih, pretežno industrijskih panog predstavili državni sekretarki Tini Seršen z Ministrstva za infrastrukturo (MZI) in državnemu sekretarju Matevžu Frangežu z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (Mgrt) aktualne težave in opozorili na posledice, ki jih lahko povzroči zaustavitev dobave plina iz Rusije.

Arhiv: Za ohranitev konkurenčnosti je nujna pohitritev in poenostavitev postopkov zaposlovanja tujcev

Danes smo organizirali posvet in okroglo mizo Zaposlovanje tujcev. Dogodek, ki je bil namenjen iskanju rešitev za pohitritev in poenostavitev postopkov zaposlovanja tujcev, je pritegnil veliko pozornost gospodarstvenikov in medijev. Predstavniki podjetij so izpostavili konkretne težave in predlagali vrsto kratkoročnih interventnih in organizacijskih rešitev. Pohitritev in poenostavitev postopkov je bila tudi rdeča nit okrogle mize, na kateri so sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev in Zavoda za zaposlovanje.

Arhiv: Vodstvi GZS in SVRK o sodelovanjuv dobrobit razvojnega preboja gospodarstva in družbe

Vodstvi GZS in Službe Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sta na današnjem srečanju na sedežu ministrstva razpravljali o možnostih sodelovanja in sklenili, da je za razvoj slovenskega gospodarstva in celotne družbe pomembno sodelovanje ključnih deležnikov ter iskanje najboljših rešitev. Dogovorili sta se, da bo SVRK vključevala GZS predvsem pri razvojno naravnanih vsebinah.

Arhiv: Minister Brežan z ekipo na Gospodarski zbornici Slovenije

6. julij 2022. Vodstvi GZS in okoljskega ministrstva sta na srečanju, ki je potekalo 5. julija 2022 na GZS, razpravljali o okoljskih izzivih v gospodarstvu in okoljski zakonodaji. Dogovorili sta se za redna srečanja, posebej pa izpostavili pomen konstruktivnega dialoga kot edinega zagotovila za oblikovanje najprimernejših okoljskih rešitev.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.